Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
4

Kaarten in hoofdklasse dames wel zo’n beetje geschud

Princenbosch doet goede zaken

Van onze speciale verslaggever

Eigenlijk wordt er na vier speelronden alleen nog gestreden om één degradatieplaats. Daarbij deed Princenbosch goede zaken met een ruime zege op de Sallandsche. Voor de rest zijn alle rollen wel zo ongeveer verdeeld.

Het is geen zure conclusie, maar realiteit: de hoofdklasse bij de dames wordt pas écht interessant vanaf de kruisfinales. Tot die tijd is voorspelbaarheid troef. Vooraf stellen dat De Pan en de Noordwijkse in poule 1 en de Eindhovensche en de Haagsche in poule 2 de kruisfinalisten zouden worden, had bij de wedkantoren nauwelijks iets opgeleverd. Zo zal het op 5 mei ook zijn, al moet dan alleen de volgorde nog even worden bepaald.

Onderin is in poule 1 het lot bezegeld van Broekpolder en Zeewolde, en in poule 2 – met een kleine slag om de arm – van de Rosendaelsche. Die ploegen keren straks terug naar de eerste klasse. De vierde degradatieplaats, daar wordt nog wel om gestreden. Hilversumsche, Sallandsche en Houtrak hebben allemaal één zege achter hun naam. Die strijd is dus nog open.

Ook op de vierde speeldag vlogen de grote uitslagen je weer om de oren. Twee keer 18-0, twee keer 16-2 en twee wedstrijden die nog enigszins de schijn van spanning vertoonden. Het is inmiddels een gebruikelijk beeld in de hoofdklasse, waarbij je je best mag afvragen wie daar nog plezier aan beleeft. Een team als Zeewolde heeft inmiddels drie keer met 18-0 verloren. Daar wordt niemand vrolijk van. Zeewolde niet, de tegenstander evenmin. Broekpolder trof dat lot ook al eens, en zaterdag was het de beurt aan de Hilversumsche. De krachtverschillen zijn domweg te groot, en misschien nodigt dat uit de opzet van de hoofdklasse bij de dames eens tegen het licht te houden.

Niet te vergelijken

Terug naar de zaterdag, waarop De Pan in Hoofdklasse Poule 1 dus geen kind had aan Zeewolde. De landskampioen zegevierde met maximale cijfers, waarbij alleen de laatste single van Leonie Warringa tegen Evelien Wijdeveld de zeventiende hole haalde. De overige matches waren steevast veel eerder klaar. ,,Elke fout die je maakt wordt meteen afgestraft door de tegenstander. Het niveau in de hoofdklasse is hoog, niet te vergelijken met de eerste klasse’’, luidde de conclusie bij Zeewolde.

Spanning was er evenmin bij de confrontatie tussen Amelisweerd en Broekpolder. De Utrechtse dames kwamen al met de maximale voorsprong uit de foursomes en bouwden de marge met vijf zeges op rij in de singles uit naar een comfortabele 14-0. Daarna zag Jori van den Bergh namens Broekpolder eindelijk kans iets terug te doen: 16-2.

Enige spanning zat er zowaar wel op het treffen tussen Noordwijkse en Wouwse Plantage. Daartoe werd al ruimte gelaten na de foursomes, waarin Wouwse de laatste partij naar zich toetrok en zo de marge overbrugbaar hield. Dat bleek meteen in de eerste single, waarin Sophie Muljono kans zag Mayka Hoogeboom te verrassen (3&2).

Het perspectief dat die zege bood, werd echter al snel teniet gedaan. Tessa de Bruijn en Daphne van Son haalden zeges binnen voor de Noordwijkse, Sophie van Wijngaarden voegde een puntje toe. De zege van Linda van Poll op Lotte Hoekstra (4&3) leek voor Wouwse nog enig uitzicht op een puntendeling te bieden, maar daar haalde Marloes Smit een streep doorheen. Zij was veel te sterk voor Laura de Bruin (8&6), waardoor er uiteindelijk een 11-7 zege voor de Noordwijkse op het formulier verscheen.

Hoofdklasse Poule 2

In de andere poule – op de Rosendaelsche – walste de Haagsche over de Hilversumsche heen. Myrte Eikenaar en Carlijn de Graaf moesten daar in hun foursome nog de meeste moeite voor doen. Hun partij tegen Willemijn Bax en Karin Lubbers werd pas beslist op de zeventiende (3&1). De overige partijen gingen met ruim verschil naar de Koninklijke: 18-0.

De Eindhovensche had eveneens nauwelijks moeite met de opponent, maar de Brabantse dames moesten wel twee punten afstaan aan Houtrak. Die kwamen voort uit twee halfjes, in de foursome van Anne Sterre den Dunnen en Lilly-more Mahadewsing, terwijl die laatste ook Floor Vromans een punt afdwong in de singles. Mahadewsing bleef derhalve ongeslagen, en dat op zich is ook een prestatie. Voor het overige was het resultaat zonneklaar: 16-2.

Spanning was er ogenschijnlijk in de wedstrijd tussen Princenbosch en de Sallandsche, van eminent belang in het gevecht om degradatie te voorkomen. Maar die spanning zat alleen een beetje in de uitslag (12-6). Princenbosch nam in de foursomes al een voorschot op de winst, met een 5-1 tussenstand. Alleen Camilla Kars en Yasmijn van Dijk moesten een puntje afstaan tegen Suzanne van der Raaij en Ingrid de Jong.

In de singles was de boel vervolgens snel beslist. Judith van der Voort, Daphne van Houten en Astrid Beenackers hadden het weliswaar niet makkelijk, maar wonnen de eerste drie singles wel, en daarmee was de zege van Princenbosch meteen zeker. Pas daarna was er voor de Sallandsche ruimte om de stand een wat draaglijker aanzien te geven. Ingrid de Jong en Lisanne Venix wonnen hun matches, Irene Wischhoff pakte nog een puntje.

Gerelateerd nieuws