Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
6

Hoofdklasse Heren - Speelronde 2

Rosendaelsche start met klinkende zege

Van onze speciale verslaggever

In de hoofdklasse werd met nieuwsgierigheid uitgekeken naar het debuut van de Rosendaelsche op het hoogste niveau. De vraag wat de nieuwkomer kan, werd op Princenbosch deels beantwoord met een klinkende zege op De Pan. Ander hoogtepunt op diezelfde baan: een hole in one voor Kevin Reints van De Gelpenberg.

De Rosendaelsche keerde dit seizoen na lange afwezigheid terug in de hoofdklasse, maar bleef in het openingsweekeinde als gastheer langs de kant. Daardoor duurde het tot deze week voor enigszins duidelijk werd waartoe de jonge equipe in staat is. En dat lijkt misschien wel meer dan wat vooraf werd ingeschat. Natuurlijk is één partij nog niet zaligmakend, maar de manier waarop De Pan aan de kant werd gezet, dwong respect af.

Na de foursomes keek de debutant nog tegen een 4-2 achterstand aan. Alleen Liam ter Horst en Ché de Bake haalden de punten binnen voor de Rosendaelsche. Dat leek een voorbode van een moeilijke middag, maar de praktijk was anders. De eerste drie singles trok de Rosendaelsche in ijltempo naar zich toe. Zo was Kiet van der Weele heel snel klaar met Joep Slagt (8&6). Van der Weele was na twaalf holes zeven onder par. ,,Hij was op weg naar een 62 of zoiets’’, stelde Slagt onomwonden. ,,Ik speelde niet goed genoeg, maar als ik drie onder was geweest, had ik nog vier down gestaan.’’

Stofwolken

Floris Veth had weinig méér nodig om Jan Ottink te kloppen (7&5) , terwijl Jorden Jurriëns afrekende met Jelle Zaanen (2&1). Vervolgens haalden ook Liam ter Horst, Ché de Bake en Floris de Roos de punten binnen. Toen de stofwolken waren opgetrokken, stond er 14-4 in het voordeel van de Rosendaelsche op het bord.

,,Daar zijn we natuurlijk ontzettend tevreden mee’’, stelde captain Floris Veth. ,,In de ochtend liep het was stroef en dat is ook wat gewenning. We hebben een jong team, niemand van ons heeft in de hoofdklasse gespeeld, en we hadden geen idee hoe het zou zijn. Dan merk je wel dat het verschil met de eerste klasse enorm is. Maar gelukkig pakt het in de singles allemaal heel goed uit.’’

De Hoge Kleij had weinig moeite met de Noord Nederlandse, dat de tweede nederlaag op rij leed (13-5). Na de foursomes leidde Hoge Kleij met 4-2, en de marge van twee punten werd in de singles snel uitgebreid. Uit de eerste vier singles werden zeven punten gehaald en daarmee was de winst al binnen. Axel Andriessen gaf de cijfers nog wat meer aanzien, voor Walt van der Kolk namens de Noord Nederlandse iets kon terugdoen.

Goed partij

Landskampioen Houtrak trad aan tegen de Gelpenberg, de formatie die een week eerder met een verrassende zege op de Noord Nederlandse debuteerde in de hoofdklasse. Maar dat die zege misschien niet zó verrassend was al toen werd aangenomen, bleek in Brabant. In de foursomes gaf de Drentse ploeg goed partij. De eerste twee partijen werden gedeeld, en het waren Berend van Holthuijsen en Brian Adams die Houtrak uiteindelijk het voordeel gaven.

In de eerste foursome zorgde Kevin Reints voor een hoogtepunt door een hole in one te slaan. ,,Echt heel goed was mijn slag niet’’, bekende de Drentse kopman, ,,maar de bounce was prima en zo rolde de bal de hole in. Dat bleek ook een kantelpunt in de partij, want tot dan waren we kansloos.’’

Ook in de singles was het spannend. De sterk spelende Kevin Reints klopte Mike Korver op de achttiende en trok zo de stand weer gelijk. Maar Michael Kraaij, Frank van Hoof en Ronny

Giezen stelden daarna toch de winst voor Houtrak veilig. Berend van Holthuijsen deed in de zesde single de rest: 12-6. ,,In de ochtend was het toch even spannend allemaal, maar in de middag hebben we als team toch de partij naar ons toe kunnen trekken;;, stelde Houtrak-captain Mike Korver.

Houtrak en de Hoge Kleij pakten in deze poule de volle winst uit twee partijen, De Pan wacht onderin nog op de eerste punten.

‘Burenruzie’

In de andere poule was de ‘burenruzie’ tussen de Eindhovensche en debutant The Duke op papier een interessante partij. Puur cijfermatig gezien werd het dat ook, maar in de praktijk was het kwaliteitsverschil groter dan de 11-7 eindstand aangaf. De Eindhovensche kwam met een 4-2 voorsprong uit de foursomes, en dat bleek voldoende basis om in de middag naar de winst te spelen.

Die was al na drie singles binnen. Nick Veldman moest wel tot de achttiende om Lex van de Berg te kloppen (2up), terwijl Dane Cvetkovic al na de zestiende klaar was met Martijn Broeren (3&2). Bram van Zandvoort gooide vervolgens de deur in het slot voor The Duke door op de achttiende de winst op Caspar Kipp te pakken (1up). Jack Ingham voegde daar nog een puntje aan toe, voordat The Duke via Jens Houtepen en Thom van der Sluijs de cijfers een iets draaglijker aanzien kon geven.

Revanche

De Noordwijkse revancheerde zich voor de valse start van een week eerder, toen het team kansloos was tegen de gastheer van deze week: Broekpolder. Tegen Grevelingenhout was de stand na de foursomes nog in evenwicht, maar met vier zeges in de eerste vier singles verzekerde Noordwijkse zich al van de winst. Aydan Verdonk liet Bas Post kansloos (5&4), waarna Robbert van Helden, Dennis Asselbergs en Ricardo Veldman dat voorbeeld volgden. Joost Imthorn haalde de vijfde zege binnen, terwijl Rutger Wessels voor Grevelingenhout nog een partij binnenhaalde: 13-5.

Spanning was er totaal niet bij het treffen tussen de Goyer en Amelisweerd. De Goyer pakte al de volle buit in de foursomes, en zag daarna alleen kopman Seve Prins een puntje verspelen. Hij deelde zijn partij met Stefan Heesakkers. Martijn Horters, Zeger de Graaf, Kein Echteld, Julien Mager en Simon Simonse haalden vervolgens makkelijke overwinningen binnen voor de Goyer, dat in deze poule riant aan de leiding gaat met de volle winst uit twee wedstrijden.

Bij de Dames boekte De Pan haar tweede overwinning, nu ook de topspeelsters weer aan de start stonden hadden de dames van Noordwijk 2 geen schijn van kans (17-1). Ook de Eindhovensche behield haar 100% score door Houtrak met 11-7 terug te wijzen. In de andere poule boekte het team van KHGC haar tweede zege, op de Eindhovensche moest het team van de Wouwse Plantage er met 11-7 aan geloven terwijl Noordwijk 1 zich met een zege op Semslanden herstelde van de halve misstap in het openingsweekend.

(Een uitgebreid verslag van de Damespoules volgt zo spoedig mogelijk)

Alle uitslagen en standen

 

Gerelateerd nieuws