Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
4

Hoofdklasse Heren: Rosendaelsche debuteert met titel

Houtrak onttroond als landskampioen

Van onze speciale verslaggever

Het feest van de Rosendaelsche werd gevierd op de vijftiende hole van de Stippelberg. Daar moest de gelouterde Brian Adams zijn meerdere erkennen in de jonge Liam ter Horst, die zo op fraaie wijze afscheid nam van de amateurstatus. Hij gaat volgende maand de opleiding tot professional in. De tientallen meegereisde supporters van de Rosendaelsche vierden het feest mee met coach John Boerdonk en zijn jonge team.

Voor Boerdonk en zijn team kwam in Brabant een prachtige route ten einde. Een route die de ploeg al vroeg inzette. Boerdonk was overtuigd van de kwaliteiten van zijn spelers en weigerde de lat laag te leggen. Niets minder dan de landstitel was het doel, en op de Stippelberg bewees Boerdonk zijn gelijk en dat van zijn spelers. ,,We hebben hier met elkaar zó lang naartoe gewerkt op een manier die niet bepaald standaard in de hoofdklasse. Dan is het prachtig als je dat hier met elkaar mag bekronen’’, vertelde Boerdonk glunderend.

Zijn werkwijze wekte aanvankelijk – en misschien nog steeds wel – verbazing. De Rosendaelsche koos niet voor de gebruikelijke basis van zes spelers, maar begon met acht jongens aan de competitie. Elke vrijdag voorafgaand aan de volgende wedstrijdronde speelden die acht een kwalificatiewedstrijd. De uitkomst was simpel en bindend: de beste zes speelden de volgende dag. ,,Zo heb ik steeds geprobeerd druksituaties te creëren voor de jongens. Zie het net als spelen op de European Tour, waar je de cut moet zien te overleven. Onze cut lag op vrijdag. De spelers zijn daar het hele seizoen goed mee omgegaan en het heeft ons uiteindelijk sterker gemaakt.’’

Rivaal

Grote rivaal van het met een gemiddelde leeftijd van nog geen twintig jaar piepjonge keurkorps van Boerdonk was eigenlijk vanaf het begin het gelouterde Houtrak, de club met een status die Rosendaelsche graag wil bereiken: een vaste plek in de top van de hoofdklasse. De landskampioen van 2017 en 2018 herbergt een aantal spelers die zo’n beetje alles al hebben meegemaakt, gekoppeld aan twee jonge talenten. Dat bleek in de afgelopen jaren een succesformule, alleen raakte Houtrak na vorig seizoen wel de kopmannen Philip Bootsma en Berry Jole kwijt. Desondanks schopte de club uit Halfweg het opnieuw tot de kruisfinales.

Dat was al de vijfde keer in de laatste vijf jaar, waarin Houtrak ook nog eens vier keer doordrong tot de finale. Oók op Stippelberg, waar de derde landstitel op rij uiteindelijk buiten bereik bleef. De schade die Houtrak opliep in de foursomes, waarin alle partijen naar Rosendaelsche gingen, was domweg te groot. ,,We hebben in de poule al gespeeld tegen Rosendaelsche en gingen in een spannende match onderuit. De conclusie uit die partij was duidelijk. Ze hebben individueel en als team veel kwaliteiten. Als we Rosendaelsche wilden verslaan moest bij ons elke speler op deze dag top zijn. Dat waren we net niet’’, stelde Houtrak-captain Mike Korver.

De opdracht in de singles was schier onmogelijk. Er moesten vijf partijen worden gewonnen voor winst. ,,In de kruisfinale tegen de Goyer zaten we in de omgekeerde situatie, en die jongens maakten het ons tot de allerlaatste partij heel moeilijk’’, keek Korver even terug naar de zaterdag. ,,Dan weet je dat het kan, maar je weet ook dat je jezelf vrijwel geen misstap kunt permitteren.’’

Revanche

Maar die was er al in de eerste single, waarin Kiet van der Weele zijn ongeslagen status wist te handhaven. Hij werd in acht partijen alleen in bedwang gehouden door Mike Korver, die Van der Weele op remise hield. Maar tot een revanche kwam het niet, omdat Houtrak juist nu koos voor ex-pro Michael Kraaij als eerste single. Ook hij kon Van der Weele niet stoppen, en daarmee stond Rosendaelsche al meteen op de rand van de winst.

Die kwam er dus in de vierde single van Liam ter Horst en Brian Adams, omdat voor hen Jorden Jurriëns tegen Mike Korver en Floris Veth tegen Ronny Giezen uiteindelijk tot de achttiende waren gegaan. Dat hoefde dus niet meer. Florian de Roos en Daan Blom kwamen uit de achterliggende holes gesprint om het feest te vieren, Jorden Jurriëns en Floris Veth kwamen terug van zestien en zeventien.

Voor het clubhuis was er eindelijk die felbegeerde duik, die de Rosendaelsche op een dag na een jaar geleden ook maakte, maar dan als kampioen van de eerste klasse. En de club uit Arnhem wil het daar niet bij laten. ,,We hebben een heel jong team, waarvan zeven van de acht spelers ambities hebben om professional te worden. Maar zover zijn ze nog niet’’, stelde de doorweekte Boerdonk, die, zoals inmiddels traditie is, nog even zijn tanden zette in een vlaggenstok. ,,Dit clubje blijft voorlopig nog wel even bij elkaar. Alleen Liam ter Horst valt dus weg, maar we gaan gewoon verder bouwen en kijken hoe we hier volgend jaar een mooi vervolg aan kunnen geven.’’

Gerelateerd nieuws