Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
4

Hoofdklasse Dames - Speelronde 1

Eerste averij landskampioen Noordwijkse

Regerend landskampioen de Noordwijkse heeft bij de start van de competitie meteen de eerste averij opgelopen. De dames uit de badplaats deelden de punten met Princenbosch. In de andere poule viel de ruime zege van Houtrak op.

Om meteen maar eens met die laatste club te beginnen: Houtak nam het op tegen de reserves van de Noordwijkse, die door de veranderingen in de competitie nu op het hoogste niveau mogen uitkomen. Daar werd met belangstelling, maar ook met enige scepsis naar uitgekeken. De eerste partij is een indicatie dat de critici zich geen zorgen hoeven te maken. Er werd immers gevreesd dat er straks wellicht twéé teams van dezelfde club in de kruisfinales zouden staan. Dan moet er nog heel wat gebeuren, zoveel is duidelijk na de ontmoeting met Houtrak.

In de foursomes was het krachtsverschil nog niet zo duidelijk. Noordwijkse 2, met de ervaren Eline en Silke van Abswoude, begon weliswaar met een 4-2 achterstand aan de middagsessie, maar daarmee waren alle opties nog open. Dat was meteen over na de eerste drie singles. Anne-Sterre den Dunnen, Eva Nijenhuis en Annemieke Campo bezorgden Houtrak al de winst. Deborah Ruurs en Lilly-more Mahadewsing gaven de cijfers wat extra cachet. Alleen Monique van der Linden kon iets terugdoen: 14-4.

Diezefde cijfers stonden op het bord bij de confrontatie tussen de Eindhovensche en de Rosendaelsche. Met een flink gewijzigd team – zonder onder andere Pasqualle Coffa en Lizzy Peeters – had de Eindhovensche in de foursomes nog wat moeite. De zeges in de eerste twee partijen waren niet ruim, de derde foursome ging zelfs dik verloren. Dat werd in de singles snel anders. Lieve van Veggel, Chloe Schreurs, Daphne Zeedijk en Floor Vroomans kwamen met de volle buit terug in het clubhuis, waarna Philippine Ceulemans nog eens twee puntjes toevoegde. Namens de Rosendaelsche wist Gislaine Rootinck als enige winst te pakken in de singles.

Andere tijden

En dan was er nog De Pan. Jarenlang toonaangevend, meervoudig landskampioen en vorig seizoen verliezend finalist. Maar ook in Utrecht breken andere tijden aan. Geen Zhen Bontan, geen Romy Meekers. Dat waren natuurlijk altijd de grote troeven van De Pan. Ook Caroline Karsten en Marie-Louise Weeda ontbraken. Daar tegenover stond de terugkeer van Roos Haarman als competitief golfster. Dat was goed om te zien, al leverde zij in de openingswedstrijd tegen Amelisweerd met Bo van Tellingen wel haar foursome in. Desondanks leidde De Pan na de ochtend met 4-2.

In de middag werd het heel close. Haarman klopte weliswaar Giulia van den Berg (4&2), maar Michelle Naafs en Elise Boehmer brachten Amelisweerd helemaal terug in de strijd. Suzanne van Daal deelde de punten met Noa van Beek, waardoor de stand precies in evenwicht was. Bo van Tellingen zette De Pan weer op het goede spoor met winst op Marieke Helgers, waardoor alles aankwam op de partij tussen Florence Brugmans en Fleur van Beek. Die was zinderend spannend, maar zelfs achttien kon geen licht brengen tussen beide dames. De puntendeling bracht wel de winst bij De Pan: 10-8.

Grootste nieuws

In de andere poule was het puntverlies van de Noordwijkse het grootste nieuws (9-9). Na de foursomes had Princenbosch zelfs het voordeel. De Brabantse dames pakten zowel de eerste als de tweede partij en zagen hoe Noordwijkse pas daarna iets terugdeed (4-2). Het bleef daarna bijzonder spannend. Mayka Hoogeboom en Judith van der Voort deelden de punten,

waarna Daphne van Houten Princenbosch aan een grotere voorsprong hielp door een zege (1up) op Daphne van Son. Tessa de Bruijn deed iets terug namens Noordwijkse met winst op Astrid Beenackers (2&1), maar Julika van Leijsen zorgde dat Princenbosch na vier singles al zeker was van een punt. Meer zat er uiteindelijk niet in, omdat Zoë van Vliet te sterk was voor Yasmijn van Dijk (2&1) en Fleur Stigter geen schijn van kans gaf aan Kyara Beekman (6&5).

De andere twee matches in deze poule leverden nauwelijks spanning op. De reserves van de Eindhovensche kregen net als hun lotgenoten van de Noordwijkse een dikke nederlaag te slikken. Toegegeven, titelkandidaat de Haagsche is dan ook niet de tegenstander die je meteen wilt treffen. Na de foursomes was het al 6-0, en in de singles wist alleen. Anne van den Bosch een puntje af te snoepen van Barbara Kerdel (17-1).

De Wouwse Plantage had geen kind aan debutant de Semslanden. Ook daar was het pleit eigenlijk al na de foursomes beslecht, met de volle winst voor de Wouwse. Karin Jansen gaf Semslanden vervolgens nog enige illusie op een stunt door in de eerste single Amber Somers te kloppen (4&2), maar dat bleef het enige succes van Semslanden, waar Alinka Spijkers nog wel een halfje uit de strijd sleepte (15-3)

Gerelateerd nieuws