Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
Banen, clubs & amateurs

Handicaps worden minder belangrijk

Met ingang van dit seizoen gaat de Nederlandse Golf Federatie zich langzaam maar zeker richten op een andere manier van plaatsing voor nationale wedstrijden.

Op zondag 24 maart wordt op de baan van Golf- en Businessclub De Scherpenbergh in Lieren, even ten zuiden van Apeldoorn, een kwalificatietoernooi over achttien holes gespeeld.

Daarin kunnen bij de dames vijf startplekken worden verdiend en bij de mannen zeven voor de 36-holes Voorjaarswedstrijd van 5 mei op de Swinkelsche.

De Voorjaarswedstrijd is een instituut. Het is al decennia traditioneel de eerste nationale krachtmeting van het seizoen.

De NGF wil op termijn dat handicaps niet langer doorslaggevend zijn voor het al dan niet meedoen aan de Voorjaarswedstrijd en andere nationale toernooien en kampioenschappen.

‘Het draait in de hele wereld om rankings en rankingpunten’, zegt Niels Boysen, manager topsport van de Nederlandse Golf Federatie. ‘Vroeger keek men bijvoorbeeld bij het Brits Amateur hoe laag je handicap was. Nu worden de Europese ranglijst en de wereldranglijst erbij gepakt. Die bepalen welke amateurs er mee kunnen doen.’

Boysen zegt het niet, maar er is in ons land en daarbuiten de laatste jaren veel discussie of de handicaps wel correct zijn. Met andere woorden: het gaat over goede spelers en speelsters die handig waren – en misschien nog wel zijn – als het gaat om het kunstmatig laag houden van de handicap.

‘Veel echte topamateurs weten echter bij wijze van spreken niet meer hoe hoog of hoe laag hun handicap is, maar wel op welke plaats zij op de ranglijsten staan', zegt Niels Boysen.

‘Dat plaatsingscriteria gaat de NGF geleidelijk invoeren. Je moet spelers en speelsters immers wel de kans geven om ergens te beginnen met het behalen van punten, om een ranking op te bouwen. Daarom is er zondag dit toernooi. En er komt er in 2019 ook een voor het NK Strokeplay.’

Boysen: ‘ Het is ons streven om over een paar jaar alleen nog maar met rankings te werken. Mogelijk ook voor kwalificatie voor de Europese Landenteam Kampioenschappen en andere belangrijke internationale wedstrijden.’

‘Er zijn in Nederland meer en meer open wedstrijden op de clubs. De resultaten daarvan zullen ook gaan meetellen voor de nationale rankings.’

 

Gerelateerd nieuws