Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: iStock
Banen, clubs & amateurs

De Glazen Bol (I)

Het seizoen 2019 van de Hoofdklasse staat voor de deur. Zaterdag 23 maart worden de eerste matches gespeeld.

Dames

In de laatste vijf seizoenen waren er twee titels voor Noordwijk en De Pan. Noordwijk is de regerend kampioen. Eindhoven won sinds 2014 één keer.
Vorig jaar speelden naast Noordwijk ook de Haagsche, Eindhoven en de Pan zich naar de kruisfinales.

De spoeling is bij de dames dun. Dat is een van de redenen dat er dit seizoen twee reserveteams in de Hoofdklasse uitkomen: Noordwijk en Eindhoven.

Kijken we naar de handicaps, dan is Noordwijk 2 op papier sterker dan Houtrak, de Rosendaelsche en zeker Almeerderhout. Eindhoven 2 zit in de andere poule. Dit team is op basis van de gemiddelde handicaps niet veel beter dan De Semslanden. De andere teams zijn sterker of minstens net zo sterk.

Maar nogmaals: lijstjes zeggen niet alles en matchplay heeft zijn eigen wetten, nietwaar?

Poule 1

Op de baan van het gepromoveerde Almeerhout wint de Pan – verliezend finalist in 2018 – van Amelisweerd en Eindhoven klopt de Rosendaelsche. Grote vraag is of het tweede team van Noordwijk is opgewassen tegen Houtrak. We denken van wel en dat zou meteen een opvallend resultaat zijn.

Poule 2

De Noord Nederlandse vormt het decor van de openingsronde. De Haagsche pakt tegen Eindhoven 2 beide punten. Regerend kampioen Noordwijk is te sterk voor Princenbosch. Wouwse Plantage wint van het debuterende De Semslanden.
 

Heren

Houtrak (2), Eindhoven (2) en Noordwijk (1) verdeelden de afgelopen jaar de titels. Vorig jaar won Houtrak in de finale van Noordwijk. Noord Nederland en Broekpolder waren de andere zestallen die de play-offs bereikten.

In de teamopgaves komen we in totaal meer dan veertig (!) spelers met een plus-handicap tegen. Houtrak (met de voormalige pro Michael Kraaij weer in de gelederen), Eindhoven en Noordwijk hebben alleen maar van deze – in ieder geval op papier – goede spelers in het team opgenomen.

Poule 1

Op de fraaie bosbaan van promovendus de Rosendaelsche worden de eerste punten verdeeld. Houtrak wint van Princenbosch. De Hoge Kleij wint de derby tegen de Pan en in de Strijd der Noordelingen is Noord Nederland te sterk voor nieuweling De Gelpenberg.

Poule 2

Eindhoven is gastheer voor de eerste speelronde. Noordwijk wint van Broekpolder, de Goyer is beter dan debutant The Duke (uit Nistelrode) en Grevelingenhout pakt twee punten tegen het gepromoveerde Amelisweerd.

Alle schema’s, uitslagen en standen

 

Gerelateerd nieuws