Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs

Competitieplezier

Komend weekend gaat de Hoofdklasse van start. De elite bijt het spits af, maar over een paar weken gaat het pas écht los.

Verdedigen de heren van Houtrak opnieuw – en voor de derde keer op rij – hun titel? Zijn de dames van Noordwijk weer de sterkste? Of pakt De Pan eind mei op de Stippelberg de titel terug? Het is allemaal op de website van Golfers Magazine te volgen en natuurlijk kan je wekelijks op diverse plekken in het land topgolf van heel dichtbij zien.

Neem landskampioen Houtrak, waar oud Pro Golf Tour speler Michael Kraaij zijn rentree zal maken, of de Noordwijkse dan, waar longhitter Aydan Verdonk ongetwijfeld weer zal verbijsteren met zijn monsterlijk verre slagen. Hoewel behoorlijk wat spelers het afgelopen jaar de overstap naar de professionals maakten, is in alle poules en teams van de Hoofdklasse veel golftalent te vinden, met handicaps zo laag dat er alweer een plus voor staat. De speelschema's staan online, de banen zijn bekend. Ga gerust eens kijken hoe de beste amateurs het in teamverband vanaf brengen. Topgolf van en op eigen bodem, dat is de vaderlandse hoofdklasse.

En toch is dat niet de reden dat in duizenden huiskamers, garages en schuurtjes de golftassen nog eens goed worden gecontroleerd of ze klaar zijn voor het nieuwe seizoen. Al hebben de meeste competitiespelers dat natuurlijk al lang gedaan. Op welk niveau ook gespeeld wordt. Vrijwel zonder uitzondering zijn dít de golfers die je op een winderige winteravond met een groepje op de drivingrange zag, die met winterwanten aan elke zondagochtend negen holes speelden en niet zelden in januari of februari met zijn allen in het vliegtuig stapten voor een korte 'trainingsstage' in de zon.

In totaal doen maar liefst 2472 teams mee aan de competitie. Je hebt de hoofdklasse, de reserve hoofdklasse, heren standaard 36 holes, dames dinsdag 18 holes, de heren senioren 27 holes, jeugd 36 holes, C-clubs mixed 18 holes, C-clubs jeugd par-3 18 holes en ga nog maar even door. Je hebt bloedfanatieke lage handicappers, gezelligheidsteams, jonge talenten, krasse knarren en bierteams die eigenlijk vooral niet kunnen wachten op de nazit. Op nagenoeg ieder competitiepotje past wel een dekseltje, maar één ding hebben al die spelers in al die poules gemeen: voor meer dan tienduizend golfers staan de mooiste weken van het jaar op het punt van beginnen.

Maak er iets moois van. Dat de besten mogen winnen. En dat iedereen veel plezier heeft. Vooral dat.

Alle uitslagen, wedstrijddagen en standen vind je hier