/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FZSrINwG6qG8FTh1744434922.jpg)
'Ik denk niet dat ik vandaag iets bewezen heb anders dan dat ik een speler ben die vasthoudend is. Ik probeerde geduldig te blijven en ik denk dat dat geduld vandaag beloond is', keek de Noord-Ier op de tweede ronde van The Masters waarin hij zich vanuit schijnbaar geslagen positie terugknokte in het toernooi. 'Ik heb 34 van de 36 holes heel goed gespeeld. Ik moest mezelf er alleen van overtuigen dat die twee slechte holes het verhaal van mijn week niet gingen bepalen.'
Met die samenvatting sloeg de nummer 2 van de wereld de spijker op de kop. Ook op de eerste dag was hij het grootste deel van de ronde in totale controle. Twee fouten, die direct twee dubbels opleverden, haalden echter een streep door een potentieel goede openingsronde en daarmee zijn kansen om op zijn minst tot het slot mee te doen om de titel en natuurlijk zijn career slam.
Frustratie
De eerste negen was het spel goed, maar niet bijzonder, in elk geval niet de score (-1). Na de turn echter slaagde McIlroy er in de goede slagen ook te belonen met goede scores. Hij maakte birdies op tien en elf, kwam na een gemiste green op hole 12 goed weg met een par, en zette een uitroepteken op de dag door op de par 5 13e een gedurfde slag naar de vlag te slaan om die vervolgens beloond te zien worden met een eagle. Al kan je ook stellen dat de birdie op de par 5 15e dat uitroepteken was. Op de hole waar hij donderdag zijn waterloo vond en een dubbel maakte, noteerde hij nu een birdie, een verschil van drie slagen op één hole.
Na een ronde in 66 slagen en met een totaal van -6 is Rory helemaal terug in het toernooi, tot vreugde van velen en niet in de laatste plaats hemzelf. 'Ik was zo gefrustreerd gisteravond. Ik speelde zo goed maar maak uit het niets twee dubbels. Het was hét bewijs dat je bij elke slag scherp moet zijn.'
Rose blijft koploper
McIroy mag zichzelf dan terug in The Masters hebben gespeeld en voorlopig gedeeld derde staan, daarmee moet hij nog altijd twee man voor zich dulden.
Eén slag minder staat er achter de naam van Bryson DeChambeau. De Amerikaan opende het toernooi met een ronde in drie onder par, en leek in de tweede omloop rap op weg naar de top van het leaderboard. Hij maakte vier birdies over de eerste acht holes, maar liep daarna niets meer in. Alleen op de par 4 17e maakte hij nog een birdie, maar omdat dat was na een ingeleverde slag op de par 3 16e stokte de score op -4 voor de dag en -7 voor het toernooi.
Dat de voormalig kampioen daarmee ook nadrukkelijk in de race is voor een groen jasje is duidelijk, maar wat voor McIlroy geldt, geldt ook voor DeChambeau: hij moet nog iemand voor zich dulden en die iemand is dezelfde als na de eerste dag aan kop ging: Justin Rose.
De 44-jarige Engelsman kon niet nog een keer imponeren, maar speelde wel opnieuw onder par, al was het minimaal na en ronde met drie bogeys en vier birdies.
'Het is, ook als je goed speelt, lastig om na een lage ronde nóg een lage ronde te maken. Zo gaat het nu eenmaal', was de routinier nuchter na de score die de achtervolgers ruimte gaf om terug te komen. De voorsprong drie slagen is halverwege teruggebracht tot nog maar één slag maar met -8 gaat hij op pole position naar het weekend in de jacht op zijn eerste groene jasje.

Naar huis
Gaat de titelrace in The Masters van 2025 daarmee alleen tussen eerdergenoemde trio? Natuurlijk niet, en de come-back van McIlroy was daarvoor al het tastbare bewijs. En dus doen ook kanonnen als Shane Lowry, Tyrell Hatton en Scottie Scheffler met een score van -5 nog volop mee om de titel, net als dat geldt voor, bijvoorbeeld, mannen als Rasmus Hojgaard en Viktor Hovland die met -4 ook nog in de top-10 staan. Zelfs de spelers op -3 (onder meer Aberg, Reed en Matsuyma) mogen zich nog kansrijk wanen.
Dat geldt vanzelfsprekend niet voor de mannen voor wie het toernooi er na 36 holes opzit. Onder hen bevinden zich gekende namen, mannen die nauwelijks 48 uur geleden nog tot mogelijke kanshebbers werden gerekend of die in het (recente) verleden bewezen het spel te hebben om Augusta National op de knieën te dwingen. Dustin Johnson kwam één slag tekort om door te mogen, Sergio Garcia twee, Brooks Koepka drie, net als Adam Scott en Phil Mickelson. Voor hen zit het toernooi er op.
Afscheid Langer
Waar de oud-winnaars zich volgend jaar zeker weer zullen melden aan de poort van Augusta National, geldt dat niet voor Bernhard Langer. De Duitser was vorig jaar al van plan zijn clubs aan de wilgen te hangen, maar stelde dat afscheid door een blessure een jaar uit. Vrijdagmiddag kwam echter alsnog een eind aan ruim veertig jaar deelnemen aan The Masters.
De 67-jarige Duitser had lang zicht zich nog 'gewoon' te plaatsen voor het weekend, maar een dubbel bogey op vijftien zette hem tot op de cutline waarna een par op de slotholes noodzakelijk was om zijn verblijf nog wat te verlengen. De putt op de laatste hole kwam akelig dichtbij, maar viel niet. Het applaus dat na afloop klonk, de omhelzing door de voorzitter en alle leden die hem de hand kwamen schudden waren een mooi eerbetoon aan de tweevoudig winnaar.
'Vanaf de eerste tot de laatste hole applaudisseerden de mensen voor me. Ik had al tranen in mijn ogen voor ik ook maar een bal geslagen had', aldus de kampioen van 1985 en 1993. 'Er gingen tal van emoties door me heen. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan deze baan en dit toernooi. Vanaf de eerste dag dat ik er binnen kwam ben ik er verliefd op. Dat ik hier zo lang heb mogen spelen is heel heel speciaal.'

- Golffile