Het jaar dat ik (eindelijk) aan mijn spel ga werken – Knallen

Net als veel spelers die al lang golfen gaat hoofdredacteur Martijn Paehlig liever de baan in dan naar de range en is golfles van lang geleden. Niet dit jaar.

Lekker knallen is onderdeel van het spel. Of kan dat in elk geval zijn.

'Kijk', zegt Thomas, terwijl hij zijn telefoon voor mijn neus houdt. Uit mijn ooghoek zag ik wel dat hij me stond te filmen bij mijn laatste slagen, maar ik had mijn stinkende best gedaan dat te negeren. Met redelijk succes bleek, want ook mijn pro was best te spreken over wat hij zag in mijn spel. Goed, de backswing was nog altijd snel en kort, maar de posities klopten min of meer. Zeker op het moment van impact. 'Wat ik alleen graag zou willen zien is dat je je linkerkant meer activeert', zegt hij terwijl hij aanwijst en voordoet wat er bij mij gebeurt. 'Je gewicht verplaatst zich wel, maar blijft vooral gelijk verdeeld over beide benen en je heupen blijven redelijk passief. Je raakt de bal goed en je slaat hem nog een beste afstand, maar als je meer power uit die linkerkant haalt raak je de bal anders en geef je hem veel meer energie mee en dat helpt je spel.'

Au

Het is de oefening die hij iedereen meegeeft, in combinatie met de opdracht om vandaag lage balvluchten te oefenen. Het is mooi om te horen hoe snel de nieuwe tips resultaat opleveren bij ieders spel. Niet alleen horen we een 'ik heb mijn lesgeld er nu eigenlijk al uit' en 'dit is de beste les die ik ooit gehad heb', dat al na een paar goed geraakte ballen – en tot ieders grote hilariteit – van een paar matjes verderop komt, het is vooral ook een ánder geluid dat het balcontact bij de meeste slagen voortbrengt. Geen tok maar een krachtig tik, anders kan ik het niet omschrijven.

Meer dan bij de eerdere lessen, die toch een grotere schommeling in direct resultaat liet zien, werkt dat heel bevredigend en in hoog tempo jagen we de ballen er doorheen. Mijn tot de nok toe gevulde emmer is leeg voor ik er erg in heb, en vol goede moed tap ik nog eens bij. Lekker een avondje knallen, denk ik nog als ik de ballen uitstort bij mijn matje. Om drie, vier, misschien vijf ballen later plots te stoppen. Te moeten stoppen. Au. Mijn rug. De opdracht was dat ik mijn hamstring zou voelen bij de swing, maar het is een ander deel van mijn lichaam dat daar de gevolgen van ondervindt.

Sportschool

Natuurlijk wilde ik in deze serie ook een keer aandacht besteden aan fitness en dat ik daar ook echt eens mee aan de slag moet. Hardlopen doe ik nog altijd met grote regelmaat, zwemmen nu en dan, de foamroller is geen vreemde voor me, maar de gym kan ik nauwelijks nog vinden. Elk jaar worden er enkele honderden euro's van mijn rekening afgeschreven voor een sportschoolabonnement waar ik letterlijk zeker drie jaar geen gebruik meer van heb gemaakt. Het is dat mijn zoon meerdere keren per week aan de gewichten hangt, anders zou het echt enorm zonde geld zijn. Al is het dat sowieso, besef ik terwijl ik de pijn uit mijn rug probeer te bewegen. Vooral een sterke core helpt enorm bij golf weet ik – ook uit ervaring – maar al te goed. Maar ook de gewoonte om de dag met wat buikspieroefeningen te beginnen is al lang geen gewoonte meer en dat zou zomaar eens mede het gevolg kunnen zijn van het opduiken van dit oude euvel, de rug als achilleshiel.

Werken aan je core is werken aan je golf.

Dus daar sta ik dan. Terwijl om me heen nog hard gelachen wordt om de toevoeging dat die opmerking over die beste les ooit enige nuance behoeft, verbijt ik de pijn in de onderrug. Voorzichtig sla ik nog een paar ballen voor ik de overgebleven voorraad terugdoe in de emmer en ze aanbied aan de paar mannen die nog over zijn gebleven aan het eind van de les. Waar een van hen ze direct aanneemt, bedankt een ander voor de eer. 'Eigenlijk slaan we veel te veel ballen bij de les', zegt hij. Het is alsof hij mijn gedachten geraden heeft. Ook, of misschien wel juist, op de driving range gaat het er niet om zoveel mogelijk ballen te slaan en gaat kwaliteit boven kwaliteit. En al helemaal boven knallen.

Al is het wel een lekker geluid.

Tussenrapport

Rondjes voorbije twee weken: 3

Oefensessies sinds de vorige les: 2

Opvallend: Wat een extra energie komt er vrij als je de (voor lefties als ik dan toch) linkerkant van je lichaam actiever betrekt bij de swing. Meer dan bij de lessen over shotshaping heb ik de neiging hier extra mee aan de slag te gaan. Golf is een totaalpakket maar hier kon ik wel eens extra winst uit kunnen halen.

Columns
  • Adobe Stock