De valkuilen van ChatGPT

Een mini-onderzoek wijst uit dat de populaire AI-machine flink in de fout ging. Met het Dutch Open van 2003 als schokkend voorbeeld.

Trofee Dutch Open

Onlangs publiceerde de BBC een rapport over de fouten die AI-producten maakten bij het samenvatten en bewerken van zijn nieuwberichten. Een op de vijf AI-antwoorden bleek feitelijke vergissingen te bevatten.
Ik kom met enige regelmaat mensen tegen die stellig beweren dat schrijvende golfjournalisten tot een uitstervend ras behoren en dat AI dit werk net zo goed kan doen.
Naar ik meen is er in Nederland al een golfwebsite waarvan je je kunt afvragen of AI een rol speelt bij de berichtgeving. Ik heb daar geen bewijs voor en daarom laat ik de naam achterwege.

Ik nam dus maar zelf de proef op de som met ChatGPT, aan de hand van de vraag om drie Nederlandse zeges te beschrijven: Muntz in 2000 in Qatar, Derksen in 2003 in Dubai en Lafeber in datzelfde jaar in Nederland.
Muntz zou volgens ChatGPT de slotronde in 67 slagen hebben gespeeld voor een totaal van veertien onder. Dat was een 72 en een totaal van acht onder. Hij had volgens ChatGPT twee slagen voorsprong op onder anderen Andrew Coltart. Dat waren er vijf – en niet op Coltart maar op Ian Woosnam.
Het verslag van Derksens succes was nog redelijk, al zat het vol met gemeenplaatsen zoals ‘Hij speelde koel en solide golf, terwijl anderen fouten maakten’ en ‘Derksen bleef kalm en liet zich niet van de wijs brengen’. De winnende score was bovendien zeventien onder en niet dertien onder par.

Het antwoord op de vraag om Maarten Lafebers zege in 2003 te beschrijven, doet je echter van je stoel vallen.
De feiten: Lafeber won van 9 tot en met 12 oktober op Hilversum. Omdat organisator Robbie van Erven Dorens geen hoofdsponsor had, was het ’t Dutch Open (trofee op foto boven).
ChatGPT meent dat het kampioenschap van 21 tot en met 24 augustus op de Noordwijkse werd georganiseerd en dat de officiële naam het Noordwijkse Telecom Dutch Open was.
Lafeber, zo schrijft ChatGPT, won met -13 (correct) en met één slag voorsprong op Brian Davis en Casey. Dat wat waren Søren Hansen en Mathias Grönberg. Davis werd vijftiende en Casey deed niet eens mee.

Dan nog een aardige uitsmijter: ChatGPT meldt dat het KLM Open 1989 op de Kennemer met de beruchte play-off over negen holes werd gewonnen door José Maria Olazabal (correct) die op Noordwijk Ronald Fream op de eerste extra hole met een birdie klopte. Het waren Ronan Rafferty en Roger Chapman die na een marathon het onderspit moesten delven, al was het wel zo dat laatstgenoemde al op de eerste play-off hole afhaakte.
Ronald Fream was en is een Amerikaanse golfbaanarchitect. Dat antwoordt ChatGPT overigens ook op de vraag wie Fream is.

Columns
  • Golffile.ie