Melanie-Jane Luiten-Lancaster

Melanie-Jane Luiten: 'Meten is weten'

Ook Joost Luiten maakt gretig en dankbaar gebruik van data-analyse laat Melanie-Jane Luiten weten. 'De ontwikkelingen gaan razendsnel'.

Melanie-Jane Luiten-Lancaster

Golf wordt vaak gezien als een sport van techniek, precisie en mentale kracht. Maar de afgelopen jaren heeft de rol van statistieken en data-analyse een enorme vlucht genomen, vooral in de topsport. Spelers, coaches en analisten gebruiken statistieken om de prestaties te verbeteren. De komst van technologieën als TrackMan, ShotLink en Arccros Caddie heeft de golfsport veranderd in een data-rijke sport. Voor topsporters zijn statistieken niet alleen maar cijfers, ze vormen een essentieel onderdeel van hun strategie en voorbereiding. Ze helpen om sterke en zwakke punten bloot te leggen, wat weer helpt om beter te presteren: je weet welk onderdeel meer getraind moet worden.

Waar wint Joost?

Shotlink is een systeem dat gebruikt wordt om tot op de centimeter nauwkeurig gegevens te verzamelen van elke slag die een speler maakt. Niet alleen de spelers gebruiken dit om hun spel te analyseren, maar ook commentatoren en wij als fans kunnen door deze technologie het golfspel slag voor slag volgen.

Een van de bekendste data-analyses is Strokes Gained. Hierbij worden de prestaties van een speler vergeleken met het gemiddelde van alle spelers op dat onderdeel: bijvoorbeeld vanaf de tee, approaches, rond de green of putts. Hierdoor kan er gemeten worden hoeveel slagen je wint of verliest in vergelijking met het speelveld. Joost kijkt hier ook altijd naar om te ontdekken waar hij slagen heeft gewonnen of juist verloren. Ook kun je nog kijken naar driving distance en accuracy, greens in regulation (GIR) en putting statistics. Als je de app van DP World Tour opent en bij je favoriete speler naar beneden scrolt, kun je dit ook zien.

Op de tour zie je tegenwoordig bijna alle spelers op de driving range inslaan met behulp van een TrackMan. Hiermee krijg je inzicht over alle aspecten van je spel, tot in het kleinste detail. Het apparaat meet met radar de balvlucht. Op een beeldscherm zie je dan precies het soort balvlucht, de hoogte, de afwijking ten opzichte van het doel, de swingrichting, de clubrichting, de swingsnelheid, de balsnelheid en de exacte afstand.

Trainingsuren maken

De ontwikkelingen gaan razendsnel. En hoe beter de technologie, des te gedetailleerder het inzicht van spelers in hun spel. Toch zal golf altijd een sport blijven waarin techniek, precisie en mentale kracht centraal staan. Het gebruik van statistieken en data-analyse wordt steeds belangrijker om succes te boeken, maar uiteindelijk moet je er zelf de trainingsuren in steken en het vertrouwen hebben om de golfbal te slaan.