Hollandsche Golfclub neemt BurgGolf over

Na de overdracht vorige maand van het management van de BurgGolf golfbanen heeft golfondernemer Hans Schaap, eigenaar van HGE (Hollandsche Golfclub) de volgende stap gezet. Hij heeft nu zelfs alle aandelen van de zes BurgGolf banen overgenomen. 

Hans Schapp

Met deze aankoop wordt de Hollandsche Golfclub met elf golfparken de grootste Nederlandse eigenaar van golfcourses.
De Berendonck (Wijchen), Westerpark (Zoetermeer), Gendersteyn (Veldhoven), Sint Nyk (Sint Nicolaasga), De Haverleij (Den Bosch) en De Purmer (Purmerend), evenals de virtuele golfclub LoyalTee, maken nu volledig deel uit van de onderneming van Hans Schaap.
Het onderhoud van de BurgGolf Golfbanen werd sinds 2010 al verzorgd door de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij (HGM), een zusterbedrijf van HGE, eveneens in handen van Schaap.
Hans Schaap (rechts op de foto met vertrekkend BurgGolf's algemeen directeur Wolter Pelt): ‘BurgGolf en HGM werken al bijna veertien jaar samen. De overname van deze zes prachtige golfbanen biedt ons landelijke dekking en dat is iets unieks in Nederland. Ik ben de aandeelhouder en de vertrekkende directie van BurgGolf dankbaar voor hun vertrouwen en ben er trots op dat wij nu verantwoordelijk zijn voor de toekomst van deze banen.’

Sterke positie

HGE, opgericht vanuit HGM, heeft sinds 2018 een sterke positie opgebouwd in het beheer van golfbanen.Onder leiding van operationeel directeur Joris Slooten en adviseur Mandy Boer – ooit belangrijke kennisbronnen binnen de NGF – werd Golfpark Almkreek de eerste baan in eigendom. Hierna volgden De Breuninkhof, De Loonsche Duynen (voorheen Golfpark Efteling), Landgoed De Kurenpolder en ShortGolf Utrecht.
Daarnaast is de Hollandsche Golfclub betrokken bij de ontwikkeling van Golfpark Rotterdam, een nieuw project waarvan de aanleg in juli is gestart.

Onderscheidende visie

Wolter Pelt, de vertrekkend algemeen directeur van BurgGolf Golfbanen, is blij met de overname: ‘BurgGolf Golfbanen en de Hollandsche Golfclub passen perfect bij elkaar. Door deze overname ontstaat een sterke marktpositie. De visie van HGE en de voortvarende aanpak sinds de managementovername per 1 september gaven ons het vertrouwen dat de volledige overname de juiste stap is. Ook de ondernemingsraad steunde deze verkoop met een positief advies.’
Operationeel directeur Joris Slooten is trots op wat het team heeft bereikt: ‘De afgelopen jaren hebben we een onderscheidende visie ontwikkeld en met succes uitgevoerd. Dit heeft ons een sterke basis gegeven, die we nu verder kunnen uitbreiden met de zes BurgGolf Golfbanen.’

Rentabiliteit verbeteren

Het was een publiek geheim dat het al jaren niet goed ging met de banen van BurgGolf – tot ontevredenheid van de leden en andere bespelers. Kennelijk waren de eigenaren niet van zins om keer op keer de portemonnee te trekken en besloten daarom de aandelen te verkopen.
Dat HGE nu een zware opdracht wacht, is duidelijk. De rentabiliteit zal moeten worden verbeterd en dat kan zeker door de forse schaalgrootte en daardoor meer efficiency. .
De vraag is echter of er nu meerdere jobs zijn die een dubbele ‘bezetting kennen’. Bovendien worden de huidige courses van HGE centraal geleid en zijn er geen zelfstandige baanmanagers. Dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor het aantal personeelsleden van de vergrote onderneming.
Bovendien lijkt de Nederlandse golfmarkt langzaam maar zeker verzadigd te raken – Golfpark Rotterdam lijkt een van de laatste banen te zijn die de komende jaren worden geopend – en wordt de gemiddelde leeftijd hoger.
Het is de NGF nog niet gelukt om een relevante verjonging te bewerkstelligen: Nederland heeft in Europa dan ook een van de laagste percentages aan jeugdgolfers.