Officieel staat de match op Bernardus nog even in de pauzestand. Het is gebruikelijk dat de schijnwerpers pas aan kunnen als de vorige Solheim Cup achter de rug is. Op 15 september, de slotdag van het treffen op de Robert Trent Jones Golf Club bij Washington D.C., wordt het stokje officieel aan de Ladies European Tour en de NGF overgedragen.
Maar de voorbereidingen op ‘Bernardus ’26’ zijn sinds de aankondiging in november 2022 al in volle gang. De Solheim Cup is niet zo grootschalig als de Ryder Cup, maar wel veel groter dan het KLM Open. Dit jaar kwamen er veertigduizend toeschouwers naar The International. In september 2026 komen er honderdduizend fans uit vooral Europa en Amerika naar het achthonderd inwoners tellende Cromvoirt.
Dat maakt de Solheim Cup bijzonder en iets om je als sportliefhebber enorm op te verheugen. Het is een fantastische driedaagse match met 24 topgolfers en de spanning is nagenoeg elke editie om te snijden. Het is uniek dat Nederland gastheer is van een van de grootste teamevents van de golfwereld.
Celebrate Women en Celebrate Nature
Het is een gigantische operatie – met voetangels en klemmen. Het draaiboek van vorige Solheim Cups in Europa mag dan als basis dienen, maar elke match heeft zijn eigen dynamiek. Niet voor niets heeft de Solheim Cup 2026 een stevig budget. Over de hoogte daarvan worden officieel geen mededelingen gedaan, maar het is een begroting die rond de dertig miljoen ligt. Ter vergelijking: die van de Ryder Cup 2025 bij New York zal mogelijk rond de tweehonderd miljoen bedragen.
De boodschap rond de Solheim Cup is duidelijk. Zeker voor de NGF. In de visie van de NGF is de Solheim Cup geen stand alone-project. Het was 2026 – of niet. Dat past naadloos bij de doelstelling om golf in Nederland inclusiever te maken en een beter imago te geven.
Kernbegrippen voor de match zijn: Celebrate Women en Celebrate Nature. Vrouwensport zit mondiaal in de lift. Ook vrouwengolf. En aantonen dat golf goed is voor de natuur en geen sport waarvoor links en rechts met gif wordt gespoten, is al jaren een opdracht voor de NGF. Daarom is het van het allergrootste belang dat de Solheim Cup een buitengewoon duurzaam evenement wordt.
Niemand met de auto
Een van de sleutelwoorden voor de organisatoren is stikstofdispositie. Iets waar nog geen enkele Solheim Cup of Ryder Cup mee te maken heeft gehad. Aan alle activiteiten op Bernardus is een maximale neerslag van stikstof in de omgeving gekoppeld. Daar mogen de organisatoren van de Solheim Cup onder geen beding boven komen. ‘We hebben goed gekeken hoe de driehonderdduizend toeschouwers voor en tijdens de Grand Prix van Zandvoort vrijwel autovrij naar het circuit zijn gekomen’, zegt Jeroen Stevens. De voormalige NGF-directeur is tot en met de Solheim Cup namens Bernardus fulltime actief als projectmanager. Hij werkt nauw samen met IMG, de NGF, de Ladies European Tour, de LPGA Tour, de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Vught, waar Cromvoirt onderdeel van is.
‘Er komt nagenoeg niemand met de auto naar de Solheim Cup op Bernardus’, aldus Stevens. Parkeren in de omgeving is out of the question. Iedereen komt vanaf het station in Den Bosch – de trein is hét vervoermiddel – met de bus naar Bernardus. Ook de teams, ook de officials, ook de sponsoren.
Op de fiets
Simpel? Vergeet het maar. Er moeten voor de Solheim Cup vijftig elektrische bussen worden geregeld en die tover je niet even uit de hoge hoed. Hetzelfde geldt voor elektrische vrachtwagens en bestelbussen. Gelukkig is elektrisch baanequipment een minder groot probleem.
Een typisch Nederlands alternatief voor de toeschouwers is natuurlijk de fiets. Het is de bedoeling dat er een armada aan oranje fietsen ter beschikking wordt gesteld. Van station Den Bosch tot de baan is het twintig tot dertig minuten fietsen.
Wat nu als een sponsorende miljardair uit Silicon Valley met de helikopter wenst te komen? Dan gaat het niet alleen om stikstofdispositie. Dan steekt ook Justitie de vinger op. Niet ver van Bernardus ligt de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) van de Nederlandse Penitentiaire Inrichting Vught. Binnen een cirkel van 2,5 kilometer rond de EBI is vliegen onder de vijfhonderd meter niet toegestaan – de reden zal duidelijk zijn – en Bernardus ligt binnen deze cirkel. Dat betekent dat er ook geen drones boven de baan mogen vliegen. Wie de grote toernooien via Ziggo Sport volgt, weet dat de omroepmaatschappijen daar steeds meer gebruik van maken.
Guus Meeuwis
Hoewel het optimisme overheerst, zijn er nog meer uitdagingen voor de organisatie. Al in november 2022 schreef Golfers Magazine het volgende over de routing: Als je naar de huidige volgorde van de holes kijkt, dan is de par-5 18de niet de ideale slothole: geen plaats voor tribunes die aan duizenden toeschouwers plek bieden. De routing wordt dan ook aangepast. De slothole wordt de par-4 2de. Daar kun je buiten de baan aan de hele linkerkant en achter de green tribunes bouwen en is ook ruimte voor het tentendorp. Er komen tribunes voor zes- tot zevenduizend fans. Vanzelfsprekend komen er ook tal van grote schermen, want zeker op dag 1 en 2 is het met vier partijen in de ochtend en vier in de middag niet eenvoudig om mee te lopen.
De aanpassing betekent dat alle holes opschuiven. De par-4 3de (de lengte wordt mogelijk 343 meter) wordt de openingshole. De tee ligt vlak bij de green van wat in ’26 hole 18 moet zijn. Vanaf de tribune zijn zowel 1 als 18 goed te zien.
Over de plek van de officiële opening, daags voor de match, wordt nog nagedacht. De laatste jaren was de opening van zowel de Ryder Cup als de Solheim Cup een slaapverwekkende vertoning die een uur lang duurde. Er wordt met het idee gespeeld om het ontspannener en vrolijker aan te pakken. Liefst in Den Bosch, met de schitterende Sint-Janskathedraal als decor. En natuurlijk met een optreden van Guus Meeuwis. Maar dat is vooralsnog alleen een suggestie van Golfers Magazine.
Abonnee worden?
Dit artikel is ook te lezen in Golfers Magazine 7. Het hele nummer lezen? Dat kan: ga nu naar de winkel en lees ook alle andere verhalen. Of beter nog: sluit een abonnement af en ontvang hét golftijdschrift van Nederland en België vanaf volgende maand thuis. Tien keer per jaar, 132 pagina's met alles wat je over jouw sport wilt weten.
- Golffile / LET