Melanie-Jane Luiten-Lancaster

Melanie-Jane Luiten ziet alle ballen op AI

Golf mag een sport van tradities zijn, moderne technieken zijn niet weg te denken uit de sport, merkt Melanie-Jane Luiten op in haar recente bijdrage over AI.

Melanie-Jane Luiten-Lancaster

Kunstmatige intelligentie, AI, speelt een steeds grotere rol in onze moderne samenleving en ook golf ontkomt hier niet aan, ondanks het feit dat de sport traditie hoog in het vaandel heeft staan. Logisch, want in golf zijn precisie, strategie en technologische vooruitgang van onschatbare waarde. Vooral op het gebied van equipment en fitting drukt AI al zijn stempel. Zo kun je de swing nog beter analyseren en zwakke punten gericht aanpakken. En er zijn steeds meer merken die clubs maken met de hulp van kunstmatige intelligentie.

Je hebt het misschien de laatste maanden wel gezien: Callaway-spelers op de tour die grote logo’s van AI op hun pet of golftas hebben. Joost was ook op zoek naar een nieuwe driver en testte veel merken, maar hij was meteen verliefd op de nieuwe AI Smoke van Callaway. Hij testte daarna ook de houten-3 en ook die kreeg een plekje in zijn golftas

Callaway staat bekend als pionier op het gebied van innovatie. Ze werken bij het ontwikkelen van nieuwe clubs al jaren met AI-computers die ontelbare swings van golfers van verschillende niveaus analyseren. Die enorme berg data wordt gebruikt om optimaal presterende clubs te ontwerpen. En omdat de computers zelflerend zijn, wordt dit proces steeds effectiever.

Maatwerk voor je swing

Het ontwerpen van een golfclub duurt normaal gesproken erg lang, mede door het vele testen. Met behulp van AI kan Callaway dit proces nu versnellen en verfijnen. De computer test razendsnel duizenden mogelijke opties, zonder dat er protoypes hoeven te worden gemaakt. Dat scheelt heel veel tijd en geld.

En het is effectiever. Volgens Callaway slaat de met behulp van AI gemaakte driver niet alleen verder, maar is ook de foutmarge verkleind. Door het analyseren van al die swings weet de computer precies waar we de bal meestal op het clubblad raken, en kunnen clubs worden ontwikkeld die hierop inspelen. Maatwerk voor jouw swing dus, waar natuurlijk ook amateurs baat bij hebben.

Door de introductie van AI kunnen golfers nu profiteren van nieuwe technieken en gebruikmaken van drivers die specifiek zijn afgestemd op hun behoefte en vaardigheden. En Het is slechts een kwestie van tijd tot kunstmatige intelligentie ook een rol gaat spelen bij het ontwerpen van andere clubs. Een spannende stap voorwaarts in de golfindustrie.

Abonnee worden?

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.

Columns
  • Adobe Stock