Elke golfer wil meer up and downs maken, en dat begint vaak met je wedges. Hier moet je op letten.
De wedges van 2024 werken harder dan ooit om ons te helpen aan het balcontact, de spin en de veelzijdigheid die we rond de green nodig hebben. Maar met zo veel opties kan kiezen lastig zijn. Lees onze tips om er zeker van te zijn dat je de clubs koopt die passen bij jouw spel.
Cavity of blade?
Alle grote producenten van wedges bieden je de keus tussen een cavity back- of blade-model. Baseer je keus op deze twee elementen:
Afstanden
De ideale wedge set-up geeft je consistentie in – evenredig verdeelde – afstanden. Voor de meeste clubgolfers bieden cavity back-wedges de meeste garantie om dit te bereiken, omdat dit design de balsnelheid – en daarmee de afstand – over het hele clubblad op peil houdt.
Eén sessie op een launch monitor, met zowel een blade als een cavity back, zou je al een duidelijk beeld moeten geven van de consistentie in afstanden die je met beide wedges bereikt.
Gebruik
Denk goed na waar je een wedge voor gebruikt. Als we uitgaan van een standaard set-up van drie wedges, namelijk gap, sand en lob, dan worden de eerste twee vooral gebruikt voor volle slagen, waarbij het gevaar bestaat dat je afstand verliest door slecht balcontact. Een cavity back is hier dus logisch.
Maar de lob wedge kun je zien als een club voor noodgevallen en finesseslagen. Hiermee maak je zelden een volle swing en een slechte ligging beïnvloedt vaak het balcontact. Hier kunnen het gevoel en de veelzijdigheid van een blade dus nuttig zijn. Welk model je ook kiest, denk bij de set-up van je wedges na over het concept van twee 'veiligheidsclubs' en één 'noodclub'.
Let op de zool
De lofts van een wedge snappen veel amateurs nog wel, met circa 50º voor een gap wedge, 55º voor een sand wedge en 60º voor een lob wedge. Maar het getal voor de bounce van de zool wordt minder goed begrepen.
Als we een bal slaan, willen we de voorste rand van de zool (leading edge) uit de grond houden. Want als die zich ingraaft, is de club alle snelheid kwijt. Ontwerpers helpen ons hierbij door de zool een curve te geven, waarbij de achterkant lager zit en de voorste rand 'bovengronds' blijft. Dit noem je bounce.
Alle producenten maken een S of standaard zool. Normaal gesproken heeft deze 8-12º bounce en is hij geschikt voor de meeste golfers en ondergronden. Maar er zijn uitzonderingen:
• Golfers die een steile swing hebben en diepe divots slaan, hebben meer bounce nodig dan spelers die de bal met een vlakke swing van het gras 'vegen'.
• Op zachte, natte ondergronden heb je meestal meer bounce nodig dan op harde, linksachtige banen.
• Golfers die rond de green graag creatief zijn, hebben minder bounce nodig, want de grip laag houden en het clubblad openzetten vergroot de bounce.
Speel je de meeste slagen met een loodrecht clubblad, dan is standaard bounce waarschijnlijk prima. Beoordeel je wedgespel op basis van deze factoren en overleg met je pro welke bounce voor jou het meest geschikt is.
Andere shaft
De gap wedge gebruik je meestal voor volle slagen, terwijl de lob wedge vooral korte finesseslagen rond de green moet uitvoeren. Dan is het niet logisch om in elke wedge dezelfde shaft te hebben. Een shaft heeft namelijk invloed op spin, vertrekhoek, gevoel en stabiliteit.
Tourspelers gebruiken shafts met verschillende flex voor wedges. Meestal iets 'zachter' naarmate de loft hoger wordt, om wat stijfheid uit de shaft te halen en iets meer gevoel te krijgen bij de delicate slagen. Je kunt ook rekening houden met voorkeuren voor balvluchten. Een wedge-shaft heeft meestal een wat zachtere tip voor extra loft en spin, maar dit is misschien niet de beste set-up voor golfers die de bal graag laag slaan.
Het gaat er uiteindelijk om dat je op zoek gaat naar een goede fitter als je nieuwe wedges wilt aanschaffen. En wees niet bang om te vragen naar de verschillen in gewicht en flex van shafts. Misschien vind je wel een niet-standaard optie die enorm veel gevoel en controle biedt, en dat kan wonderen doen voor je vertrouwen.