Het is niet voor het eerst dat de redactie wordt uitgenodigd om mee te doen aan een pro-am, maar altijd is het weer een bijzondere ervaring. Of het nu een toernooi van de DP World Tour, de Ladies European Tour, de Challenge Tour, of nu dus, de Pro Golf Tour betreft, het blijft mooi om de baan in te mogen met de mannen en vrouwen die van golf hun werk hebben gemaakt. Van heel dichtbij – dichterbij is onmogelijk – ervaar je nog meer het enorme verschil tussen het golf dat topspelers, topamateurs en 'gewone' amateurs, clubgolfers, spelen. De manier hoe ze de bal slaan, hoe ze naar de baan kijken, het is anders dan anders. Of, beter, anders dan wat we gewend zijn van de meeste spelers waar we mee de baan in gaan. Onszelf inbegrepen. Dus om dan de tee op te stappen en jezelf bloot te geven voor het oog van 'jouw' pro, is nogal wat.
Te koop
Dat een van onze flightgenoten dan ook met een wat bleek gezichtje op de eerste tee aan komt lopen is logisch. Niet alleen is het voor Duitser Christoph de eerste keer dat hij mee mag doen aan een pro-am, hij speelt ook pas anderhalf jaar, zegt hij voor hij ook maar een bal geslagen heeft.
'Ik heb dertig jaar geleden een paar rondjes gespeeld, maar daarna had ik er geen tijd meer voor. Iets meer dan anderhalf jaar geleden kreeg mijn vrouw een uitnodiging om wat lessen te gaan volgen en vroeg ze of ik ook mee wilde doen. Dat hoefde ze geen twee keer te zeggen... sindsdien ben ik helemaal hooked', lacht de CFO van een Duits techbedrijf. Dat hij zo kort na zijn rentree in de sport al op een pro-am staat had hij nooit durven bedenken, sterker, hij had nog nooit van het concept gehoord, geeft hij vroeg in de ronde toe. 'Ik heb geen idee hoe ze op het idee kwam, waarschijnlijk omdat ik het zoveel over golf heb, maar mijn zus heeft me dit startbewijs voor mijn verjaardag gegeven.'
Waar de meeste plekken in pro-am's gaan naar sponsoren en hun gasten, kan je bij de Pro Golf Tour voor de meeste toernooien ook 'gewoon' een plekje kopen in de pro-am die voorafgaat aan het toernooi, Hoewel Christoph geen idee heeft wat zijn zus betaald heeft voor zijn cadeau, kost het niet veel moeite om die informatie op de website van het Duitse satellietcircuit boven tafel te krijgen. 'Als je mee wilt doen aan een pro-am en side by side wilt spelen met een echte pro, dan heb je de kans om bij een aantal geselecteerde pro-am's een plek te kopen voor €297,50. Neem de kans om deel uit te maken van het team van een Pro Golf Tour speler en profiteer van de tips en tricks van de professionals op de golfbaan en geniet van deze bijzondere golfdag.'
Scramble
De pro van dienst vandaag is Yannick Schutz. De 26-jarige Duitser deed nog niet eerder mee aan een pro-am op de Pro Golf Tour zegt hij. 'Ik speel normaal gesproken niet op dit circuit', legt hij uit. 'Ik heb voor dit seizoen geen vast speelrecht voor welk circuit dan ook. Op Qualifying School ging het niet goed waardoor ik met invites voor de DP World Tour en de Challenge Tour mijn seizoen vul. Ik kwam deze weken niet in het veld dus heb gevraagd of ik misschien mee kon doen. Dat kon, als ik mee wilde doen aan de pro-am. Natuurlijk wilde ik dat.' Lachend: 'Al had ik er niet op gerekend dat ik zowel de negen holes pro-am van maandag als de achttien holes van dinsdag moest spelen. Dat is misschien een beetje veel maar het scheelt dat we een flight hebben die een beetje kan golfen', zegt hij goedkeurend nadat we alledrie – naast Golfers Magazine en Christoph spelen we met Wil, de baancommissaris van gastheer DGC De Gelpenberg – de bal op onze eerste hole op de fairway hebben geslagen. Iets waar hij zelf niet in slaagt overigens, hetgeen hem een 'ik denk dat we vaak jullie bal gaan kiezen', ontlokt.
De spelvorm bij de meeste pro-am's is een variant op Texas Scramble. In dit geval slaat iedere speler af en wordt vanaf daar – door de pro of in overleg – de beste bal gekozen om mee verder te gaan. Met als toegevoegde uitdaging dat van elke speler minstens drie afslagen moeten worden gekozen. Vooral dat laatste kan voor extra druk zorgen. Hoe langer het duurt voor al jouw afslagen gebruikt zijn, hoe meer spanning er op de tee je swing in kan kruipen, weten we uit eigen ervaring. Zo speelden we ooit in een pro-am van het KLM Open met David Lynn, die, na zestien holes te hebben gezwegen, zijn vinger priemend in onze richting wees en alleen maar zei: 'We still need one of your drives', hetgeen de afslag op de laatste twee holes er niet makkelijker op maakte. Al kan het nog veel erger. Bij het Nationaal Open waren ooit van een speler nog twee afslagen nodig met nog twee holes te gaan. 'Met als gevolg dat we een airshot als slag moesten tellen', hoor ik hem nog zeggen bij het oplopen van het terras van de Rosendaelsche waar genoemde pro-am werd gespeeld.
Lof voor de baan
Zo ver komt het in onze flight niet, maar baancommissaris Wil erkent dat ze maar wat blij is als we vijf holes voor het einde ook haar laatste afslag weg kunnen strepen. 'Het gaat toch in je hoofd zitten', lacht ze als opgelucht haar club terug doet in haar tas.
Voor Wil is de dag toch al een bijzondere. Niet alleen is ze als baancommissaris nauw betrokken bij het toernooi, ze is daarnaast al 35 jaar lid van de baan en maar wat trots op het feit dat DGC Gelpenberg alweer voor het vierde jaar op rij gastheer is van de Pro Golf Tour, dit jaar voor het eerst onder de naam van hoofdsponsor Mono. 'We zijn met een grote groep leden - tijdens het toernooi zijn het er een stuk of tachtig denk ik - druk met het toernooi en om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. De club is jaren geleden heel ambitieus aan het werk gegaan om de baan te verbeteren en dat betaalt zich nog altijd uit', zegt ze terwijl ze terecht trots om zich heen kijkt naar de bloeiende heide, de strak gemaaide fairways, de door schapen onderhouden rough en de razendsnelle greens (stimp 10.9). 'Dit is toch een plaatje? De greenkeepers hebben er weer iets heel moois van gemaakt. Het hele jaar door, maar deze dagen nog wat mooier.'
Schutz, die vlakbij staat, knikt als we hem vragen of hij deze baan ook kan waarderen.
'Heel veel banen lijken op elkaar of zijn aangelegd zonder dat je het gevoel hebt dat er een idee achter zit. Bij deze baan zie je dat er echt over nagedacht is. Het zijn goede holes en je moet echt je best doen hier een goede score binnen te brengen.' Of dat de spelers lukt zal de komende drie dagen duidelijk worden, bij de pro-am lukte het in elk geval aardig. Van de achttien deelnemende teams brachten er twaalf een score van 55 of beter binnen. 55?! 55 ja...bij scramble is het prima scoren. Birdies zijn eerder regel dan uitzondering, bogeys zeldzaam en een eagle dankzij de verre afslagen van de pro's zo gemaakt. Al doet dat er eigenlijk helemaal niet toe. Een mooie golfdag, een bijzondere ervaring, dat is wat telt. Al zal de winnaar van de pro-am daar vast anders over denken. Na vorige week het Staan Open op zijn naam te hebben geschreven was Koen Kouwenaar met zijn team nu de beste in de pro-am.
Een voorbode voor de rest van de week?
Gratis toegang
Het Mono Gelpenberg Open wordt van woensdag 21 augustus tot en met vrijdag 23 augustus gespeeld op DGC De Gelpenberg. Naast Koen Kouwenaar en Yannick Schutz doen onder meer oud-kampioen Floris de Haas en toernooiwinnaars Dario Antonisse, Mike Toorop en Aydan Verdonk mee. Publiek is welkom en de toegang is gratis.
- Golfers Magazine