Voor de vijfde keer in de geschiedenis maakt golf deel uit van de olympische familie. Anne van Dam speelt in augustus in Parijs. Dewi Weber en Darius van Driel mochten van het IGF ook aan de start verschijnen, maar niet van het NOC*NSF. En Joost Luiten? Hij mocht eerst niet, dwong deelname af via de rechter en werd toen alsnog teruggefloten door het IOC zelf. Een regelrechte soap.
Knock-out
Aan de 33ste Olympische Zomerspelen in Parijs zullen van 26 juli tot en met 11 augustus ruim tienduizend sporters uit meer dan tweehonderd landen meedoen.
Er staan 28 takken van sport op het programma, met daarbij nog vier sporten die vanuit de Olympic Agenda 2020 zijn toegevoegd door de organisatie: breakdancing, sportklimmen, skateboarden en surfen. Het aantal Nederlandse atleten? Dat zullen er tegen de 270 zijn. In Tokio kwamen er 275 Oranje-sporters in actie.
Joost Luiten moest een dubbele inspanning verrichten om mee te kunnen doen: presteren én een rechter overtuigen. Hij won bij het scheiden van de markt een kort geding en dwong het NOCNSF om hem alsnog in te schrijven voor het olympische golfkampioenschap. Het was niet de kracht van zijn driver, maar van zijn woord die de beslissende bres in het onneembaar geachte bastion van het NOCNSF sloeg. Het komt maar zelden voor dat de juristen van dit instituut samen met technisch directeur André Cats knock-out gaan. Toen wist Luiten nog niet dat grote broer IOC zich met het gevecht zou gaan bemoeien en hard terug zou slaan.
De baan
De olympische golfkampioenschappen worden begin augustus gespeeld op Le Golf National. De waterrijke en publieksvriendelijke baan ligt ten zuidwesten van Parijs, in Saint-Quentin-en-Yvelines. Hij werd in 1990 geopend en vormde het decor van twee WK’s voor amateurs, maar liefst 29 Opens de France en één Ryder Cup, in 2018. Dit najaar keert het Frans Open als onderdeel van de DP World Tour terug naar Le Golf National.
Het ontwerp van de Fransman Hubert Chesneau en de Amerikaan Robert von Hagge is spectaculair. Het is een briljante golftest en eigenlijk zou iedere Nederlandse golfer een lang weekeinde Saint-Quentin-en-Yvelines moeten boeken. Er is een Novotel op de baan, maar ook in de omgeving bevinden zich tal van hotels, in alle prijsklassen. Twee rondjes op Le Golf National en je weet precies waar je ‘staat’.
Water komt op ongeveer de helft van de holes in het spel. Zeker op de tweede negen kunnen de penalty areas je score breken. Talrijke kanshebbers in het Open de France gingen na de turn kopje onder. Maar het begin is ook al zenuwslopend. Op de par-4 openingshole komt het water zowel vanaf de tee als bij de approach nadrukkelijk in het spel. De par-3 2de speelde een hoofdrol in het Open de France van 2022. De Deen -Rasmus Højgaard begon de derde dag met een voorsprong van zes slagen op het veld. Maar op hole 2 sloeg hij drie ballen in het water en moest hij een vijfvoudige bogey-8 op zijn kaart noteren. Uiteindelijk won Guido Migliozzi, die na twee dagen nog dertien (!) -s-lagen achterstand op Højgaard had.
Terug naar de back nine en dan vooral de vier slotholes. Op de DP World Tour is er geen betere finish. Op hole 15, 16 en 18 is er weer dat vermaledijde water, en 17 – vaak met wind tegen – is een monster van een par-4. Het mooie voor de toeschouwers? Vanaf de grote helling achter de green van 18 is het gehele slotkwartet te zien.
Almachtige
Tijdens de Olympische Spelen zullen drie Nederlandse golfers ontbreken op Le Golf National. Wie golf ook maar een beetje volgt, weet dat Joost Luiten, Darius van Driel (nota bene winnaar in Kenia) en Dewi Weber keurig voldeden aan de plaatsingseisen van de International Golf Federation (IGF). Eind juni stonden ze dan ook in de top 60 van de olympische ranking.
Het in ons land almachtige NOC*NSF dacht het echter beter te weten dan de IGF, alle andere nationale olym-pische comités plus een leger aan echte golfkenners: het stelde aanvullende eisen, zonder te snappen dat het halen van een top 8-plaats in golf minder moeilijk is dan plaatsing voor de finale bij zwemmen en baanatletiek. In tal van grote golfkampioenschappen slaagde een -outsider erin om te winnen. We kunnen dan ook met een gerust hart stellen dat alle deelnemers aan de golfkampioenschappen in Parijs een gerede kans hebben op een top 10-plaats.
De NGF ontkent ooit met de aanvullende eisen akkoord te zijn gegaan en ondernam samen met Joost Luiten een ultieme poging door in juni op audiëntie te gaan op Papendal. ‘Wij gaan niet akkoord’, zei de nieuwe algemeen directeur Jan van Merwijk eind juni op ngf.nl. ‘Wij zitten steeds opnieuw aan tafel met het NOCNSF in een poging om ze te overtuigen. Maar zij bepalen -uiteindelijk wie uitgezonden worden naar de Spelen. Niet de NGF. Het is voor ons kiezen of delen: óf helemaal geen Nederlandse golfers naar de Spelen, waar niemand bij gebaat is, óf in elk geval de golfers die het NOCNSF wil uitzenden.’ Het late, te late overleg met het NOC*NSF mocht niet baten. Hoogstens zouden de -kwalificatie-eisen voor Los Angeles 2028 en Brisbane 2032 meer in de pas lopen met die van de IGF.
Schrijnend en pijnlijk
Diezelfde IGF gaf de NGF-delegatie nog een aan het NOCNSF gerichte brief mee, maar die belandde uit-eindelijk in het ongetwijfeld grote archief op Papendal. Of, zoals Luiten het op Instagram treffend uitdrukte: ‘Het is gewoon verbijsterend dat ze zeggen dat ik niet bij de beste acht kan eindigen. Het NOCNSF snapt helemaal niets van golf.’ Thomas Bjørn, na een indrukwekkende golfcarrière nu een belangrijk persoon in het bestuur van de DP World Tour, was het met hem eens: ‘It’s a stupid decision’. Ook Dewi Weber gaf haar mening in een groot artikel op de website van het toonaangevende Golf Digest met de volgende vernietigende kop: Heartache for Dutch golfers denied Olympics by their own country: ‘We don’t think you’re worthy’.
Weber: ‘Ons eigen land zegt dat je het niet waard bent om Olympiër te zijn en dat je het niet waard bent om Nederland te vertegenwoordigen. En dat doet eerlijk gezegd pijn. Het is zo’n kwetsende en trieste boodschap om te zeggen tegen topsporters zoals wij, die volgens de IOC- en IGF-normen hebben bewezen dat we het waard zijn om mee te doen. We willen niets liever dan ons land vertegenwoordigen op de Olympische Spelen.’
Het was schrijnend en pijnlijk voor de Hoge Dames en Heren van het NOC*NSF dat de IGF de wereld op de hoogte bracht van haar mening over de handelswijze van Nederland: De Internationale Golf Federatie (IGF) is enorm teleurgesteld voor onze drie gekwalificeerde atleten die de deelname aan Parijs 2024 zullen missen vanwege het besluit van het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sportfederatie (NOC*NSF). Dewi Weber, Joost Luiten en Darius van Driel verdienden allen het recht om deel te nemen aan de olympische golfcompe-titie in Parijs 2024 op basis van hun indrukwekkende spel gedurende de tweejarige kwalificatieperiode. Het NOC*NSF creëerde echter een aanvullend – en volgens de IGF onnodig – criterium dat de selectie van deze drie gekwalificeerde atleten in de weg stond.
Kort geding
Zoals gezegd liet Joost Luiten het er niet bij zitten en won hij op 2 juli een kort geding. ‘Je weet dat ik niet met mij laat sollen’, zei Luiten tegen Golfers Magazine. ‘Ik heb mij met alles wat ik in huis heb verzet en dat dit zo eindigt, is uniek. Het besluit om deze spoedprocedure aan te spannen heb ik met een advocaat genomen. Drie dagen lang heb ik non-stop argumenten opgeschreven. Daarmee hadden we een enorme hoeveelheid munitie verzameld.’ De zitting duurde zo’n anderhalf uur en Luiten is daarin veel aan het woord geweest. ‘Ik begrijp immers waar het om gaat, waarom deze beslissing van het NOC*NSF verkeerd was en dat ik kon aantonen waarom ik wél naar Parijs mocht.’
De belangrijkste pijler voor de eis van Luiten was dat het NOC*NSF de kwalificatie-eisen na een half jaar aanpaste omdat ze niet realistisch zouden zijn. Volgens de nieuwe eisen zou hij zich wel hebben geplaatst, maar deze gingen niet met terugwerkende kracht in. Daar was Luiten het niet mee eens en daar ging de rechter in mee. In 2023 behaalde Luiten zeven top 10-plaatsen, met zilver in München en brons in Zuid-Korea als hoogtepunt. Met andere woorden: Luiten had zich op basis van de vernieuwde eisen met gemak geplaatst.
In NRC beet Cats nog van zich af en reageerde hij op de bewering van Luiten dat men bij het NOC*NSF geen verstand van golf heeft. ‘Ik ben het zeer oneens met die inschatting. We hebben wel degelijk verstand van golf, daar heb ik een heel professioneel team voor.’
Helaas gold de uitspraak van de rechter niet voor Dewi Weber en Darius van Driel. Weber gaf zelf al aan dat ze voor het voldoen aan de door het NOC*NSF geëiste kwalificatie-eisen (meer) wedstrijden op de Ladies European Tour had moeten spelen, maar dat zou dan weer ten koste zijn gegaan van haar poging om terug te keren op de LPGA Tour.
Van Driel kondigde ook juridische stappen aan maar besloot deze niet door te zetten. ‘Ik had heel graag meegedaan in Parijs, maar het koste me teveel geld en energie om de zaak door te zetten. De toernooien voorafgaand aan de deadline was ik veel meer bezig met bellen, advocaten en dingen die niets met golf te maken hebben dan met mijn spel. Dat was het niet waard, al blijft het belachelijk dat ik niet naar de Olympische Spelen mag. Als ik de reactie vanuit het NOC*NSF lees dan denk ik: jullie hebben helemaal geen spijt van hoe het gelopen is. Jullie vinden nog altijd dat jullie het juiste hebben gedaan. Maar het klopt van geen kant. We hebben ons volgens de normen van de IGF gewoon gekwalificeerd en we zouden alle vier iets moois kunnen laten zien in Parijs. Die kans wordt ons nu ontnomen.’
Op 9 juli maakte de IGF de definitieve deelnemerslijsten bekend, waar Van Dam en Luiten keurig op stonden. Eind goed, al goed? Nee. Het Internationaal Olympisch Comité ging niet akkoord gaat met de late bevestiging van Luiten en haalde alsnog een streep door zijn deelname. De plek van de Nederlander was al vergeven aan de eerste reserve en het IOC vond 61 in plaats van 60 spelers in het olympisch golftoernooi niet wenselijk. ‘Heb je je plek verdiend en dan krijg je dit’, aldus een woedende Luiten. ‘Ze zeggen dat fair play en respect de fundamenten van de Olympische Spelen zijn, maar daar merk ik weinig van.’
Abonnee worden?
Wil je het hele artikel lezen? Ga dan nu naar de kiosk en schaf Golfers Magazine 6 aan. Of beter nog: neem nu een abonnement en ontvang alle verhalen vanaf het volgende nummer thuis op de mat.
- Golffile