De groep van 14 ... zij gingen van handicap 5 naar scratch

De data van Arccos laten precies zien hoe je in handicap kunt zakken, maar de stap van 5 naar scratch is slechts weinigen gegeven. 14 om precies te zijn...

De groep van 14 ... zij gingen van handicap 5 naar scratch

Data spreken meer tot de verbeelding als je ze in context plaatst. Dus gingen we op zoek naar golfers die de stap naar scratch daadwerkelijk wisten te zetten. Ze moesten een om te beginnen handicap tussen de 5 en 10 hebben, in minimaal zes maanden naar 0 of lager zijn gezakt, en in deze periode meer dan vijftig 'Arccos-ronden' hebben gespeeld.

Uit de database van ruim zeventien miljoen ronden hielden we met deze parameters een groep van veertien golfers over. Dat geeft wel aan hoe moeilijk het is om scratch te bereiken.

• Gemiddelde starthandicap: 6,1
• Gemiddelde tijd om scratch te bereiken: 26 maanden
• Gemiddeld aantal ronden om tot 0 te komen: 143

Dat komt neer op een gemiddelde van 66 ronden per jaar!

Stapje voor stapje

Voor de duidelijkheid keken we naar de jaarlijkse verbetering per golfer. Wat je in de grafiek niet ziet, is dat er bij geen van de veertien golfers sprake was van een gelijkmatige progressie. Elke speler had pieken en dalen op de weg naar scratch. Maar als je het gemiddelde van de hele groep onder de loep neemt, dan zie je dat er na verloop van tijd wel degelijk sprake is van een steady vooruitgang.

Waar zit de winst?

De data tonen aan dat er geen 'formule' bestaat om scratch te bereiken. Maar als we kijken naar hoe de veertien golfers gemiddeld beter gingen scoren, dan krijgen we toch het bekende beeld boven tafel. Gemiddeld wisten de spelers 2,5 slagen per jaar te winnen, verdeeld in:

Drives: 0,81 slagen of 32,4%
Approaches: 1,02 slagen of 40,8%
Kort spel: 0,42 slagen of 16,8%
Putten: 0,25 slagen of 10%

Het verschil

Opvallend genoeg ligt de analyse van onze veertien 'echte golfers' redelijk in lijn met die van de 'typische golfer', die gebaseerd is op alle één miljard slagen die Arccos tot nu toe heeft verzameld.

• Het lange spel (drives en approaches) bepaalt bij de 'typische golfer' 69 procent van zijn vooruitgang, tegen 73 procent bij de veertien spelers.

• Het grote verschil zit 'm in het putten, dat bij de 'typische speler' verantwoordelijk is voor 19 procent van de verbetering en bij de veertien 'echte golfers' voor 10 procent.

Conclusie

Het vraagt heel veel commitment om een scratch golfer te worden. Als je jarenlang heel veel tijd in golf gaat stoppen, wil je natuurlijk zeker weten dat je focus op de juiste spelonderdelen ligt. Ofwel: verzamel data over je eigen spel en blijf heel veel ballen slaan.

Tips
  • Arccos