Pluis: 'Sneller spel graag'
Regelexpert Ingeborg 'Pluis' Slikker heeft door de jaren het spel trager zien worden. 'Spelers kunnen er zelf veel aan doen om sneller door de baan te gaan.'
Nelly Korda en Scottie Scheffler hebben veel met elkaar gemeen. Nee, helaas zijn ze niet op Hilversum of The International. Maar beiden zijn aardig, de nummers 1 van de wereld, spelen op zondag meestal in een van de laatste groepen én brengen veel tijd door met wachten. Want zowel Nelly als Scottie zijn snelle spelers ‒ al helpt het natuurlijk mee dat ze allebei heel goed zijn. Zeker in het weekend, waarin ze vaak laat starten, staan ze constant te wachten. Want er zijn heel langzame spelers. Iedereen kent ze wel, zowel bij de vrouwen als bij de mannen. Ze overleggen eindeloos met hun caddie over de wind, de ligging, de afstand, de club en geen idee wat nog meer. En op de green nemen ze veel tijd om hun lijn te bepalen. Om gek van te worden.
Trots op Joost!
Referees spelen in zulke situaties een belangrijke rol. Eerst voorzichtig de groep erop attenderen dat ze afstand hebben verloren, dan waarschuwen dat ze nu echt door moeten lopen, en als dat allemaal niet helpt de groep op de klok zetten. De snelle spelers hebben hier in principe geen last van, de langzame wel. Maar dan moet je als referee bereid zijn om daadwerkelijk op te treden als een speler meer tijd gebruikt dan de bedoeling is. Hoeveel tijd krijgt een speler? De eerste die een schot naar de green slaat, krijgt vijftig seconden, de overige spelers veertig. En dat is best lang. Wellicht niet als je bal in de bosjes ligt, maar vanaf midden fairway mag het nooit een probleem zijn.
Spelers kunnen er zelf veel aan doen om sneller door de baan te gaan. Vraag het maar aan onze eigen Joost Luiten. Hij stond aan het begin van zijn carrière nou niet bepaald bekend om zijn snelle spel. Eerder het tegenovergestelde. Op de Europese Tour krijg je dan al snel een referee achter je aan. Elke ronde weer. Dat maakt je niet populair bij je medespelers. Joost was er op een gegeven moment klaar mee en heeft onder andere zijn pre-shot routine aangepast. Dat klinkt makkelijker dan het is. Het kost je maanden. Maar het is hem gelukt. Ook Joost staat nu vaak te wachten. Ik ben trots op hem!
Alle beetjes helpen
Wat kun je als speler nog meer doen? Kies de afslag die bij je spel past! Het is natuurlijk stoer om van de achterste tees te slaan, maar daar moet je wel goed genoeg voor zijn. Ouderen zouden ook vaker naar voren kunnen gaan. Zij vinden het misschien niet erg dat ze geen enkele green meer halen, maar de spelers achter hen wel. Begin tijdens het lopen ook alvast na te denken over je volgende slag. Meet je afstand, maak je clubkeuze en sla. En als het kan: kijk naar je lijn als een ander aan het putten is. Vul je kaart in op weg naar de volgende afslag, in ieder geval nooit als je moet spelen of lopen. Speel altijd een provisionele bal als je denkt dat je eerste bal verloren of out of bounce is. Teruglopen kost het hele veld achter je circa twintig minuten. Maar vooral: spreek elkaar aan als je afstand dreigt te verliezen. Alleen al wat sneller lopen kan het verschil maken.
Abonnee worden?
Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.
- Golffile