Hoopvolle start Luiten in Schotland

Joost Luiten begon het met negen miljoen gedoteerde Genesis Schots Open met een keurige twee-onder-par 68 – het resultaat van vier birdies en twee bogeys.

Joost Luiten

Joost Luiten speelde de frustratie van het onterecht weigeren van een startbewijs voor het Olympisch kampioenschap – en mogelijk ook de nederlaag van Oranje – deels van zich af op een vrijwel windstil Renaissance en kende een steady start.
Dat was ook nodig want de gemiddelde score van de ochtendpartijen was op het moment dat Luiten zijn kaart tekende 69,18. Die gemiddelde score ging in de middag zelfs verder naar beneden: naar 68,70.
De reden? Goed spel van ‘het veld’ maar ook nauwelijks wind.

Hij bogeyde weliswaar vijf en zeven – beide par-4’en – maar sloeg na de turn toe.
Luiten, die in 2020 als negentiende eindigde op de baan ten westen van Edinburgh, maakte prompt drie birdies op rij na de turn.

Op de par-5 tiende chipte hij van achter de green tot vlakbij de hole, op elf had Luiten een superbe approach vanaf 152 meter en op de korte twaalf holede hij een goede putt.
Luiten won – na een matige drive en fraaie approach vanaf 120 meter – ook een birdie op de par-5 zestiende. Hij eindigde met twee gedegen parren voor een 68 (stand en live scoring). Toch staat hij op de grens van de potentiële cut. (Stand en Live Scoring).
De Nederlandse nummer een sloeg zeven van de dertien fairways, dertien greens en had 28 putts nodig.

Hij liet donderdag overigens weten niet te proberen om zijn gelijk bij het CAS in Lausanne te halen. Daarmee komt een triest einde aan een saga waarin eerst NOC*NSF en later het IOC een discutabele rol speelden. Het IOC heeft er geen moeite mee dat er sporters uit Rusland en Belarus meedoen – wat op zich al een grof schandaal is – maar wil niet zien dat een legaal geplaatste sporter in Parijs in actie komt

Thomas dicht bij baanrecord

Darius van Driel - die ook geen verdere stappen gaat ondernemen - ging in de middaguren in 70 strokes rond – het resultaat van drie birdies, een bogey en een double bogey.
Van Driel mist de cut in zijn laatste drie toernooien en hij zal vrijdagochtend laag moeten gaan om er in het weekeinde bij te zijn.
Darius van Driel sloeg acht fairways en elf greens. Hij had 28 putts nodig.

Justin Thomas kwam met een 62 (acht birdies) akelig dicht bij het baanrecord dat Byeong Hun An (2023) en Cameron Tringale (2022) op 61 bepaalden.
De man uit Kentucky sloeg niet meer dan zes fairways doch wel veertien greens en kwam tot slechts 24 putts.
Thomas’ laatste zege? Het PGA Championship in mei 2022.
Ziggo Sport 6 zendt de tweede ronde vrijdag van 9.30 – 20.00 uur live uit.

Tour
  • Golffile.ie