Ivar Van der Moolen

Mental Toughness Golf: de kracht van ademhaling

Zomer. Dutch Ladies Open, The Open, en op je club misschien clubkampioenschappen. Hoe blijf je kalm onder grote druk? Goed ademen is belangrijk voor goed golf.

Ivar Van der Moolen

Eerst een beetje theorie, dan snap je hoe het zit. Je lijf, of beter je autonome zenuwstelsel, kent twee standen: het gaspedaal en de rem. Het gaspedaal is voor stress en gevaar. Als je een beer tegenkomt, gaan je hartslag en je ademhaling automatisch omhoog. Handig, het is tijd om te doen en niet om te denken. De rem is voor rust en herstel. Je ontspant. Energie, zuurstof en aandacht worden weer evenwichtig verdeeld over lichaam en brein.

Basisoefening

Als je in de baan merkt dat je hartslag omhooggaat, trap dan zelf op die rem. Met behulp van je ademhaling kun je je lijf reguleren onder stressvolle omstandigheden. Een heldere geest maakt betere beslissingen en dat helpt je beter te presteren. Tiger Woods is hier een meester in. Ik zie hem altijd ademhalingsoefeningen doen tussen zijn slagen door, het is een soort tweede natuur geworden. Jason Day gebruikt zijn ademhaling vooral in zijn pre-shot routine. Een kalme, diepe zucht zet zijn lichaam en geest op scherp.

Probeer het zelf ook eens. Ik geef je een basisoefening: Ga in je favoriete stoel zitten en maak het jezelf gemakkelijk. Leg je hand op je buik om een zo laag mogelijke ademhaling te ontwikkelen. Adem vier seconden langzaam in door je neus (buik zet uit), en daarna zes seconden langzaam uit door je mond (buik gaat in).

Met deze 4-6-techniek ontspan je snel. Je kunt die thuis op de bank oefenen, op de putting of chipping green testen en in al je routines opnemen. Oefen het, gebruik het en speel ook onder druk je beste golf. Veel plezier!

Abonnee worden?

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.

Columns
  • Adobe Stock