Thompson wint in Amerika, Ferguson sterkste in Duitsland

Het gebeurt niet vaak dat iemand wint met een score van -28. Al helemaal niet als dat ook nog eens voor de eerste zege is. Toch deed Davis Thompson precies dat.

thompson wint

Winnen, zeker voor de eerste keer, is voor niemand makkelijk. Maar als je, zoals de 25-jarige Amerikaan deed, je de slotronde begint met een trits birdies om al voor de turn de wedstrijd in het slot te gooien, dan lijkt het zomaar heel makkelijk.

Davis Thompson begon de slotronde van de John Deere Classic met twee slagen voorsprong en had er dus voor kunnen kiezen wat afwachten te beginnen en de andere maar naar hem toe te laten komen. Niets daarvan zal hij gedacht hebben voor hij het gas vol intrapte.

Slechts 29 slagen had Thompson nodig op de front nine van de makkelijk spelende baan van TPC Deere Run waardoor de achtervolgers in de verte slechts nog een stip waarnamen.

Amateur in de top

'Ik begon heel goed aan de ronde en kon daarna de tweede negen bijna cruisend naar de finish', keek de Amerikaan terug op zijn slotronde in 64 slagen, met slechts twee birdies op de back nine. Over zijn flitsende start (vijf birdies op de eerste zes hole) zei hij: 'Ik wist dat er lage scores mogelijk waren - er was bijna geen wind en de baan was zacht - en moest dus agressief blijven spelen'.

Hoewel de nummers 2 op vier slagen nooit in de buurt kwamen zal in elk geval één van hen extreem tevreden zijn geweest met het zilver. Amateur Luke Clanton eindigde als gedeeld tweede en behaalde daarmee voor de tweede opeenvolgende week de top 10 in een wedstrijd van de PGA Tour. Het was ruim zestig jaar geleden (Billy Joe Patton, 1958) dat een amateur daar in slaagde.

DP World Tour

Ook in Duitsland speelde de baan zacht op de slotdag en ook daar had dat lage scores tot gevolg, al viel de winnende score van -18 in het niet bij de winnende score in Amerika.

Het regende veel in Munchen - zaterdag werd de derde ronde door verwacht slecht weer uren naar voren gehaald - en zonder paraplu en goed regenpak had je echt een probleem in het zuiden van Duitsland waar het BMW International Open werd gespeeld.

Ewen Fergusson kwam op Eichenried als beste bovendrijven. De Schot, die in 2022 twee toernooien won, begon de dag gedeeld aan de leiding maar schudde mede-koploper Jordan Smith, en de eveneens op -16 eindigende David Micheluzzi, met -18 van zich af voor zijn derde zege ooit én een startbewijs voor The Open.

Bijrol Nederlanders in Duitsland

'Ik kan het nauwelijks geloven. De laatste vier holes voelde als een droom. Ik sloeg de bal zo goed en ook zoveel verder dan ik normaal doe. Het leek gewoon niet echt', stamelde de Schot na afloop van het toernooi dat hij eigenlijk over had willen slaan. 'Ik was van plan om me te richten op de Qualifier voor The Open komende dinsdag, maar ik speelde de laatste weken zo goed, dat ik dacht: misschien heb ik dat kwalificatietoernooi niet eens nodig... het lijkt me dat dat een goede beslissing was.

De Nederlanders speelden, anders dan op het Duitse voetbalveld, slechts een bijrol. Daan Huizing tekende zowel op zaterdag als op zondag voor een rondje level par en eindigde met -4 op de gedeeld 44e plaats, Joost Luiten opende met een 68 sterk, maar leverde daarna elke dag slagen in (73, 72, 74) en bleef daardoor steken op -1 en de gedeeld 52e plaats. Johannes Veerman tenslotte had nog een slag meer nodig en besloot het toernooi op level par als gedeeld 57e. Darius van Driel miste vrijdag de cut.

Tour
  • Pro Shots