Afscheid in tranen voor Langer

Natuurlijk had Bernhard Langer gehoopt het weekend te halen in Duitsland maar na 36 holes was het klaar voor de oude vos. Huizing, Luiten en Veerman mogen door.

langer

Hij had vooraf aangekondigd dat dit zijn laatste start op de DP World Tour zou worden en de eerste twee rondes van het BMW International Open was dan ook vooral een langgerekte ereronde. Aan de zijde van Marcel Siem en Martin Kaymer deed de 66-jarige Langer er alles aan van de twee ererondes er vier te maken voor de duizenden meelopende toeschouwers.

Met een score van level par kwam hij nog heel ver, maar uiteindelijk had de oude vos drie slagen teveel nodig om door te mogen naar het weekend en nam hij onder daverend applaus, maar schijnbaar onaangedaan, afscheid van zijn publiek en het hoogste Europese podium.

Schijnbaar onaangedaan, want na afloop bij het tv-interview lukte het zelfs Langer niet de tranen helemaal binnen te houden.

'Toen ik ooit zei dat ik professioneel golfer wilde worden hadden ze geen idee wat ik bedoelde. Ik kom uit een klein dorp waar ze eerder aan mini-golf dachten bij die gedachte. Ik heb meer dan vijftig jaar mogen doen wat ik het liefste deed', slikte de veelvoudig kampioen zijn tranen weg.

Nederlanders door

Terwijl Langer zijn lange loopbaan besloot, verlengden Luiten, Huizing en Veerman hun verblijf in het zuiden van Duitsland.

Daan Huizing deed dat als beste met een score van -4. Net als donderdag tekende de nummer 97 van de Order of Merit op vrijdag voor een score van twee onder par waardoor hij als gedeeld 33e door mocht naar het weekend, negen slagen achter koploper Ewen Ferguson die met -13 twee slagen voorsprong heeft op nummer 2 Langasque en maar liefst vijf slagen op de nummers 3.

Joost Luiten, die opende met een -4, kon de lijn van de eerste ronde niet doortrekken en leverde een scorekaart met daarop drie bogeys en twee birdies in waardoor hij wegzakte naar de 48e plaats, dezelfde plek als waar Johannes Veerman staat.

Voor Darius van Driel zit het toernooi er na 36 holes helaas op. De Leidschendammer leek na de turn met drie opeenvolgende birdies op tien, elf en twaalf alsnog naar de goede kant van de cutline op te rukken, maar leverde op de laatste zes holes alsnog teveel slagen in om door te mogen.

In verband met verwacht slecht weer begint de derde ronde vroeg, net als de uitzending van Ziggo die al om 0930 van start gaat

Beste ronde Van Dam op slotdag

In Londen, in het Aramco Team Series event op de Centurion Club, slaagde Leona Maguire er voor het eerst in Europa een overwinning in de wacht te slepen, iets wat haar in Amerika al een paar keer gelukt was.

In het rijk gedoteerde toernooi had de Ierse het niet makkelijk op de slotdag maar met een ronde in één boven par hield ze de rest van het veld precies achter zich.

Hoewel er voor de enige Nederlandse in het veld, Anne van Dam, niet meer in zat dan een finish in de middenmoot (T36) knokte ze zich alsnog aardig omhoog op het leaderboard. Na twee keer een 76 haalde ze de cut maar nipt, maar dankzij haar beste ronde van de week (71) steeg ze nog behoorlijk in Engeland.

Pro Golf Tour

Op de Pro Golf Tour moesten veel, heel veel, birdies gemaakt worden om een rol van betekenis te spelen in het Pools Open.

Hoewel het toernooi, zoals altijd, maar drie rondes duurde, was de winnende score maar liefst -26. Winnaar Cedric Gugler maakte twee keer een 61 en één keer een 62 en stelde daarmee zijn derde zege - en dus battlefield promotion - veilig.

De beste Nederlander in Polen was Michel Wedema die met -17 gedeeld zesde werd, terwijl Dario Antonisse en Nordin van Tilburg met een score van -16 ook nog net bij de beste tien (T9) eindigden.

Op de Order of Merit blijft Aydan Verdonk de beste Nederlander al weet de nummer 5 van de jaarranking dat Antonisse (7e) steeds dichterbij komt.

Tour
  • ProShots