Jurrian van der Vaart: 'Oei wat een werk'

De vele wolkbreuken die we dit jaar al voor onze kiezen kregen bezorgen de greenkeepers handenvol werk constateert columnist en greenkeeper Jurrian van der Vaart.

wat een werk

‘Oei, wat een werk.’ De greenkeeper naast mij zucht als we de schade bekijken na een grote wolkbreuk. Op de baan zijn alle 74 bunkers door de regen uitgespoeld en het zal wel even duren voordat alles weer gerepareerd is.

Klimaatverandering

Eigenlijk had ik voor deze column een leuk en moralistisch stukje in gedachten. Onlangs hoorde ik namelijk een volwassen man tegen een andere man roepen: ‘Kijk toch eens uit, paardenlul.’. Los van de schuldvraag en van het gebruik van het aandoenlijke scheldwoord van de boomer, vroeg ik me toen af of de omgangsvormen op de golfbaan ook niet achteruit zijn gegaan. Met gemak had ik deze column van 400 woorden kunnen vullen met anekdotes over vroeger, rode broeken en patjepeeërs.

Maar zoals wel vaker achterhaalt de realiteit mijn gemijmer en worden de effecten van de klimaatverandering pijnlijk duidelijk in de praktijk. Al jaren worden zowel droogte- als natheidrecords verbroken. Als het regent, dan regent het heel veel en heel hard. Als het droog is, dan is het meteen een langere periode heet. Overbelaste drains, uitgedroogde heuvels en greenkeepers met hoofdpijn zijn het gevolg.

Internationale Dag van de Biodiversiteit

Terwijl de mannen het zand weer naar de randen schuiven, is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. U raadt het al, ook hier gaat het niet goed mee. Inheemse soorten hebben het moeilijk, door veranderende weerspatronen vliegt en krioelt er veel minder dan normaal – om nog maar te zwijgen van de wolven. Golfclubs doen er alles aan om hun plekje in het natuurlijke landschap te rechtvaardigen en zetten groots in met initiatieven om de banen zo gastvrij mogelijk te maken voor allerlei soorten dieren en planten.

Verderop rijdt de hoofdgreenkeeper ondertussen in zijn spuitwagen met een biologisch mengseltje rond dat schimmels moet remmen. Op hole 4 is door de schaduw en vochtigheid ‘activiteit’ gesignaleerd, dus het is alarmfase 1. Door de nieuwe wetgeving mag er niet veel meer om van de schimmels af te komen. Maar golfers hebben geen boodschap aan die wetgeving en accepteren hobbelige greens met stimp 7 echt niet meer.

Ik kijk nog eens om me heen en bedenk wat er allemaal nog komen gaat. Oei, wat een werk!

Columns
  • Adobe Stock