/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2024%2F07%2Fj6nJTBN5lmwnmb1720184003.jpg)
Meer dan elke andere club in de tas kunnen ijzers worden afgestemd op verschillende speelniveaus, en daarom is het zo belangrijk om het model en de specificaties te vinden die jouw ball striking optimaliseren. Een launch monitor vertelt je de waarheid over hoe een club voor jou presteert, maar om te beginnen hebben we vier tips die je in de juiste richting helpen.
Werkelijke lie angle
De lie angle van een club is de hoek tussen de shaft en de grond als de club in zijn speelpositie staat. Ben je op zoek naar een nieuwe set ijzers, hou dan rekening met deze twee zaken:
• Er is geen lie-standaard in de golfindustrie.
• Zelfs binnen een bedrijf kan de lie-angle per lijn verschillen.
Vaak worden ijzers voor hogere handicappers ontworpen met een steilere lie angle. Hierdoor staat het clubblad meer naar links gericht (voor rechtshandige golfers), wat de veelvoorkomende slice tegengaat. IJzers voor betere spelers hebben meestal een vlakkere lie angle, waardoor het clubblad neutraler is opgelijnd.
Natuurlijk kan het gebeuren dat jouw ball striking niet past bij deze algemene designvoorkeuren, dus zorg dat je begrijpt wat het effect is van de lie angle van de clubs die je test voordat je tot aanschaf overgaat.

Bounce-test
Als we het hebben over bounce (waarbij de achterkant van de zool lager is dan de voorkant), dan denken we vaak meteen aan wedges. Maar het is belangrijk om te weten dat bounce ook een belangrijke rol speelt bij ijzers en de prestaties ervan beïnvloedt.
Meer bounce kan werken voor golfers die...
• Hun ijzers steil naar beneden slaan, waardoor de leading edge zich ingraaft en ze de bal te vet raken.
• Vaak spelen in natte condities en op zachte ondergronden, waar de bounce meer bescherming biedt tegen vet contact.
Minder bounce kan werken voor golfers die...
• Een vlakkere swing hebben of de bal van het gras plukken. Deze invalshoek maximaliseert de bounce van de zool, zodat de club zelf er minder van nodig heeft.
• Veel spelen op een stevige ondergrond – meestal links- of heidebanen – waar meer bounce de kans vergroot op balcontact laag op het clubblad.
De merken gebruiken verschillende bounce-niveaus. Zorg dus dat je – net als bij de lie angle – begrijpt wat de opties zijn, en hoe goed ze werken met de invalshoek van jouw swing en de gebruikelijke speelcondities waar jij mee te maken hebt.
Eerlijk duurt het langst
Ook golfers hebben ego's. We worden allemaal liever gezien met een fraai players ijzer dan met grote 'kolenschoppen' – hoe hulpvaardig die laatste ook zijn. Gelukkig is er een trend dat game improvers voor hoge handicappers steeds mooier worden, maar nog steeds blijft het belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn bij de keuze van een ijzer. Normaal gesproken geldt:
Dunne/compacte ijzers
• Hebben meer gewicht dicht bij het clubblad, wat zorgt voor een lagere balvlucht.
• Hebben minder offset, wat het makkelijker maakt om de bal te manoeuvreren.
• Hebben meer loft.
Dikke/grotere ijzers
• Hebben het gewicht verder van het clubblad, wat de stabiliteit bevordert.
• Hebben meer ruimte voor vergevingsgezinde technologieën.
• Hebben sterkere lofts en meer draw-bias.

Lekker mixen
Een goede set ijzers moet in balans zijn en zorgen voor consistente 'gapping' (afstandsverschillen). Sluit niet uit dat je dit het best bereikt door het mixen van verschillende ijzers van een merk. Er is geen wet die zegt dat je niet verschillende modellen kunt combineren.
Zelfs de beste golfers ter wereld kiezen bij hun lange ijzers voor de meer vergevingsgezinde clubs van een merk, terwijl ze gaan voor de meer veelzijdige, op gevoel georiënteerde modellen als de shaft korter wordt en de loft hoger.
Bij sommige merken sluiten de verschillende lijnen beter op elkaar aan dan bij andere, maar bij Ping, Srixon, TaylorMade, Mizuno en Callaway zijn de ijzers uitstekend te mixen. Dus ga bij een fittingsessie niet standaard voor één model, maar zorg dat je een volledig beeld krijgt van wat er voor je beschikbaar is.