Op zoek naar een nieuwe hybride? Let hierop...

Voor de meeste golfers zijn deze vervangers van de lange ijzers een uitkomst voor lange approaches. Maar je moet wel op de volgende zaken letten...

Hoog en draw

Zoals de naam al aangeeft, combineren hybrides de eigenschappen van ijzers en woods. Maar in werkelijkheid zitten ze dichter bij de eerste, en moet je ze zien als vervangers van de lange ijzers. Let bij aanschaf op de volgende zaken.

Samenstelling

Net als bij de ijzers moet de samenstelling van je hybrides gebaseerd zijn op de afstand die je wilt slaan. Uiteindelijk wil je dat deze clubs het gat tussen je langste ijzer en kortste wood netjes opvullen. Daarom zal een goede clubfitter hybrides zien als een 'vervolg' op je ijzers en zoeken naar een set-up die hier goed op aansluit.

Zoals altijd is het handig om voor aanschaf enige tijd op een launch monitor door te brengen, zodat je zeker weet dat de hybride/hybrides daadwerkelijk het afstandsgat tussen je ijzers en woods vult/vullen.

Welke ijzers vervangen?

De enige betrouwbare manier om uit te vinden welke ijzers je moet vervangen, is een sessie op een launch monitor. Elk ijzer in je set moet ongeveer op dezelfde hoogte vliegen – dat hoogste punt bereikt hij alleen later in de balvlucht naarmate de loft sterker wordt. Maar op een gegeven moment zie je dat het hoogste punt afneemt.

Voor veel clubgolfers ligt dit punt bij een ijzer-4 of -5, maar bij lagere swingsnelheden kun je dit zelfs in clubs met meer loft zien. Een ijzer dat niet consistent je gemiddelde hoogste punt weet te bereiken, moet worden ingewisseld voor een hybride. Gebruik dit principe om de juiste set-up te vinden voor de lange clubs in je tas.

Te veel draw?

Hybrides hebben in principe een draw-bias design. Dat komt door het extra gewicht in de hosel/hiel en de kortere shaftlengte, die net als bij een ijzer resulteert in een meer upright lie angle, waardoor het clubblad naar links gericht is (voor rechtshandigen).

Voor de meeste clubgolfers, die vechten tegen een slice, is draw-bias natuurlijk goed nieuws. Maar betere spelers, of minder goede spelers die de neiging hebben de bal naar links om te halen, moeten iets beter nadenken over hun hybride. Ze hebben twee opties:

• Compactere clubhoofden
Dit type design heeft meestal minder offset – nog zo'n eigenschap die een draw bevordert – en een gewichtsverdeling voor een neutralere of zelfs fade balvlucht.

• Aanpasbaarheid
De mogelijkheid om het clubblad open te zetten of de lie angle minder upright te maken, geeft je controle over een eventuele draw-bias en helpt bij het creëren van de gewenste balvlucht.

Stop op de bal

Ondanks zijn grote, ronde clubhoofd is een hybride ontwikkeld om greens te raken. Onze aandacht gaat misschien in eerste instantie uit naar de vertrekhoek, maar we moeten het einde van de balvlucht – de landing – niet vergeten. De bal moet na landing relatief snel stoppen en dat kan op twee manieren: een steilere landingshoek en meer spin.

Ben je een veger?
Als je de bal redelijk vlak van het gras veegt, moet je 'm zien te stoppen met een steilere landingshoek. Ga op zoek naar een hybride die een steile vertrekhoek en hoge balvlucht genereert.

Kom je steil in?
Sla je een hybride meer als een ijzer, dus met een steilere invalshoek, dan kun je de bal stoppen met spin. Je hebt meer loft nodig en een clubhoofd dat spin genereert om de bal na een strakkere balvlucht op de green tot stilstand te laten komen.