Mark Darbon: nieuwe topman R&A

Mark Darbon is benoemd tot Chief Executive van The R&A en secretaris van de Royal and Ancient Golf Club of St Andrews. Hij wordt een van de grote mensen in een sport die in een crisis is beland.

Mark Darmon

In november zal Darbon Martin Slumbers opvolgen als leider van de machtigste partijen in golf en aan de organisatie van The Open en het AIG Women’s Open. Hij wordt tevens secretaris van de 270 jaar oude club, die wereldwijd ruim 2.400 leden heeft.
Darbon is afgestudeerd aan Worcester College van de universiteit van Oxford, waar hij geografie studeerde.
De Engelsmam is een fervent golfer (handicap 3.1). Hij is lid van de Northamptonshire County Golf Club en de Saunton Golf Club. Hij is ook een voormalige Engelse hockey-international (onder 21 jaar).

Ondanks zijn geweldige staat van dienst zal het voor hem een stevige klus woorden om een grootheid als Slumbers op te volgden

Mark Darmon (45) was een belangrijk lid van het team dat leiding gaf aan het Londense organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen in 2012.
Hij is nu CEO van Northampton Saints, een team uit de hoogste Engelse rugbyklasse.
Darbon (45) leidde Northampton Saints vorige maand naar de eerste Premiership-titel sinds 2014 en implementeerde een commerciële strategie die de rugbyclub in staat stelde zich te herstellen van de covid-pandemie.

'Ik ben blij en vereerd dat ik deze posities mag bekleden bij de R&A en de Royal and Ancient Golf Club of St Andrews en dat ik de overstap kan maken naar golf, een sport waar ik altijd van heb gehouden’, aldus de beoogde topman.

Niall Farquharson, voorzitter van de R&A: ‘We waren enorm onder de indruk van Marks kennis en ervaring met de mondiale sportindustrie en zijn vermogen om succesvolle teams te ontwikkelen en fantastische evenementen te organiseren.’
‘Wij geloven dat hij een uitstekende leider zal zijn voor de R&A en de Royal and Ancient Golf Club of St Andrews en een sleutelrol zal spelen in het helpen om ons doel te bereiken: het verzekeren van een welvarende en duurzame toekomst voor golf.’

Mark Darbon begon zijn carrière als managementconsultant bij Marakon Associates, voordat hij bij Diageo plc ging werken, waar hij een aantal strategische en commerciële functies bekleedde en in tal van landen woonde en werkte, waaronder de VS, Rusland, China en Australië.

Nadat hij in 2009 de overstap had gemaakt naar de organisatie van sportevenementen, bekleedde Darbon verschillende hogere functies bij het Londense organisatiecomité voor de Olympische en Paralympische Spelen en was onder andere hoofd van Olympische Park Operations, waar hij toezicht hield op het Olympisch Park, dat tijdens de Spelen van 2012 negen wedstrijdlocaties met 20.000 werknemers huisvestte en 250.000 toeschouwers per dag verwelkomde. Van 2013 tot 2018 was hij expert-adviseur bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Mark Darbon is getrouwd, heeft twee kinderen en is van plan met zijn gezin naar St. Andrews te verhuizen wanneer hij dit jaar in functie treedt.

Nieuws
  • Royal and Ancient