Dit zeggen de data: van handicap 15 naar 10

Arccos verzamelde zo'n miljard slagen van golfers van elk niveau. Wij gingen in die data op zoek naar het verschil tussen spelers met handicap 15 en 10. 

Arccos

Om je handicap naar beneden te krijgen, is gericht oefenen essentieel. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar de problemen én de kansen liggen. De enorme berg data van Arccos biedt hierbij uitkomst. Vorige week lieten we zien wat je moet doen om van handicap 20 naar 15 te zakken.

In het artikel hieronder kijken we waar een speler met handicap 10 slagen wint ten opzichte van een 15-handicapper. Zo weet je ongeveer waar je aan moet werken.

Let op: we werken hier met gemiddelden. Hoewel die belangrijke informatie bieden, vertellen ze maar een deel van het verhaal. Voor het accurate plaatje moet je met de sensoren van Arccos data over je eigen spel gaan verzamelen.

Hoe accuraat moet ik zijn?

De approach is het belangrijkste wapen in de jacht op een lagere handicap. Kijk in de grafiek hoeveel greens in regulation (GIR) je met jouw handicap zou moeten slaan. Van 125-149 meter in de fairway (horizontale as) raakt een 15-handicapper in zo'n 35 procent van de gevallen de green (verticale as), terwijl dit bij handicap 10 zo'n 10 procent hoger ligt.

Wat moet je verbeteren?

Voor alle handicapniveaus geldt dat het lange spel het belangrijkste is om aan te werken als je een betere golfer wilt worden. Er is een sterk verband tussen het lange spel en de handicap. De slagen van de tee en de approaches bepalen voor 67 procent het verschil tussen een speler met handicap 15 en een speler met handicap 10, waarbij de slagen naar de vlag met bijna 40 procent het allerbelangrijkst zijn.

Drives 28% of 1,4 slagen per ronde
Approaches 39% of 1,95 slagen per ronde
Kort spel 14% of 0,7 slagen per ronde
Putten 19% of 0,95 slagen per ronde

Hoe zit het met scoren?

Net als bij de groep die van 20 naar 15 wil zakken, moet de focus vooral liggen op het maken van minder fouten. Dat zal het snelst resulteren in betere scores. Een speler met handicap 10 maakt per ronde gemiddeld 0,9 minder bogeys en 1,6 minder double bogeys of erger dan een 15-handicapper. Dat is minimaal 4,1 slagen per ronde en in veel gevallen zelfs meer. Snel verdiend, toch?

Als je wilt zakken, gaat het op dit niveau dus niet om het maken van meer birdies maar om het reduceren van de (double) bogeys.

Van tee tot green

Spelers met handicap 15 slaan per ronde gemiddeld 27 procent greens in regulation, terwijl dit bij de groep 10-handicappers stijgt naar 36 procent. Dit komt in de praktijk neer op een verschil van 1,6 geraakte greens per ronde.

Ook slaat de laatste groep de bal 70 centimeter dichter bij de hole: 9,4 tegen 10,1 meter. De GIR-statistiek is consistent over alle afstanden, en dus niet uniek voor bijvoorbeeld slagen onder de honderd meter.

Greens in regulation is de enige 'traditionele' statistiek in golf die sterk samenhangt met scoren. Hou deze dus bij en probeer haar te verbeteren. De data laten zien dat het aantal putts per GIR en het raken van fairways veel minder belangrijk is voor de uiteindelijke score.

Hoe zit het met de afstanden?

Met de driver is het verschil tussen een speler met handicap 10 en een speler met handicap 15 niet meer dan 10 meter. De laatste groep slaat de bal gemiddeld 200 meter van de tee, terwijl de 10-handicapper tot 210 meter komt.

Naast wat verder slaat deze ook net iets rechter: hij of zij raakt 46 procent fairways tegen 44 procent voor de 15-handicapper. Geen enorme verschillen dus.

Dat de drives toch goed zijn voor 1,4 slagen per ronde, doet vermoeden dat de 15-handicapper van de tee vaker in de serieuze problemen komt dan een speler met handicap 10. Er zit natuurlijk een groot verschil tussen een bal net in de rough en diep in de bossen.

De groep met handicap 10-15 slaat de ijzers gemiddeld 7 tot 9,6 meter verder dan golfers met handicap 15-20. Dat is in veel gevallen een hele club! Samen met de verdere drive heeft deze groep dus vaak twee clubs minder in de hand voor de approach. Dat merk je.

Conclusie

Verder slaan lijkt de sleutel tot succes. Dat bereik je door een betere swing, consistenter balcontact en het vergroten van de clubhoofdsnelheid. Ofwel: neem eens een lesje. Daarnaast moet de focus liggen op het van de kaart houden van bogeys en niet op het maken van birdies.

Tips
  • Arccos