Wat viel de redactie op?

De redactie is dagelijks bezig met golf en dan vallen je wel eens dingen op. En Foeke, Jan-Kees en Martijn móeten daar dan wat over schrijven.

wat viel de redactie op?

Stil

Stil werd ik ervan. Eerst van het nieuws dat de Amerikaanse golfer Grayson Murray op 30-jarige leeftijd was overleden. Toen nog stiller omdat hij had besloten om er zelf een einde aan te maken. Afgelopen januari won hij nog een toernooi op het hoogste podium en nauwelijks een half jaar later zag hij geen andere uitweg dan uit het leven te stappen. Het verdriet van zijn naasten moet ontstellend groot zijn, net als de worsteling met het leven voor hem moet zijn geweest. Het 'kijk altijd een keer extra naar je naasten' was in de dagen erna alom hoorbaar. Laat het niet alleen in die dagen zijn, maar ook in de maanden en jaren die nog komen. Let op elkaar.

Martijn Paehlig

Verbod

Er zijn meerdere manieren om handicap 54 – het oude GVB – te behalen, maar die via weekendcursussen zou eigenlijk bij wet verboden moeten worden. En of de aanpak van de NGF zoveel beter is, waag ik ook te betwijfelen: De cursus voor het behalen van handicap 54 bestaat uit minimaal 10 lesuren. Deze lessen worden verspreid over minimaal 6 dagen. In deze lessen haalt een deelnemer niet alleen handicap 54, maar ook baanpermissie en het golfregelexamen. Het probleem in golf is niet het behalen van handicap 54, maar het beter leren spelen. Anders is golf echt niet leuk en gaat die handicapper-54 heel snel op weg naar de uitgang.

Jan Kees van der Velden

Matchplay

'Poeh, zo'n korte putt wordt ineens een stuk spannender, zeg', verzuchtte een collega onlangs in zijn eerste matchplaywedstrijd. En dat is precies wat deze spelvorm zo geweldig maakt. Bij de strijd van golfer tegen golfer kun je je niet verstoppen. Die putt betekent niet een puntje meer of minder als je straks op het terras je score aan het optellen bent, maar heeft direct gevolgen. Je hebt 'm nodig om de hole te halven, terwijl je tegenstander er met zijn neus bovenop staat. Dat is andere koek. Je speelt niet tegen de baan, maar tegen iemand die net zulke rare, onverwachte en soms briljante dingen doet als jij. Dat heeft enorme gevolgen voor de strategie en het momentum van een ronde. Zouden we vaker moeten doen, matchplay spelen.

Foeke Collet

World
  • Adobe Stock