Joost Luiten beste Nederlander in KLM Open

Een plaats bij de beste tien zat er net niet in voor de Nederlandse nummer 1 maar Joost Luiten mocht bij de prijsuitreiking weer naar voren komen om de Gerard de Wit medaille op te halen.

joost luiten

De slotdag van het KLM Open verliep voor Joost Luiten nagenoeg hetzelfde als de eerste drie dagen. Hij was goed vanaf de tee, wisselvallig met zijn ijzers en benutte lang niet alle kansen die hij desondanks voor zichzelf wist te creëren. Het resultaat was dat hij niet meedeed om de overwinning op The International maar dat hij, als gedeeld vijftiende en met een score van zes onder par, wel de beste Nederlander werd.

'Op zich kan ik best leven met deze klassering maar als golfer wil je altijd beter. Als je vijftiende wordt, wil je in de top-10 eindigden, als je tiende bent had je in de top 5 willen staan. Dat is hoe het gaat', keek de Nederlander terug op de op één slag gemiste top 10.

Het was een drukte van belang bij de Nederlandse nummer 1

Mooi toernooi

De top 10 had er makkelijk in kunnen zitten voor Luiten. Sterker, het verschil met de winnaar Guido Migliozzi bedroeg uiteindelijk ook maar vijf slagen. De Italiaan won na een play-off van Kinhult en Dean omdat alledrie de spelers het toernooi besloten op elf onder par.

'Dat zegt wel hoe lastig deze baan is. Je moet recht van de tee zijn maar vooral op de greens moet je heel scherp zijn. Er zijn ontzettend veel kleine onduleringen en daar had ik, zeker vandaag, best moeite mee. Zeker op de eerste negen leek het soms wel of er een muur om de hole heen stond. Natuurlijk is soms best frustrerend maar je moet gewoon je ding blijven doen, geduld bewaren en dan hopen dat ze op een gegeven moment wel een beetje willen vallen. Na de turn lukte dat gelukkig een paar keer wel en dan maak je meteen wat birdies. Uiteindelijk maak ik er daar deze week ruim genoeg van en moet ik voor volgende week alleen zorgen dat ik minder slagen inlever want dat is nu het verschil tussen wel bovenin meedoen en als vijftiende eindigen en dat is een beetje hoe het seizoen al de hele tijd is. Ik maak net teveel foutjes om mee te doen maar het spel is goed en het is wachten op de week dat ik ze wél van de kaart week te houden.

Hoewel Luiten al met een schuin oog naar het volgende toernooi keek, stond hij tot slot wel nog nadrukkelijk stil bij het enthousiasme waar hij opnieuw op mocht rekenen.

'Het gaat in eerste instantie om de scores die je maakt en daar is de baan belangrijk voor, maar een toernooi wordt uiteindelijk gemaakt door de mensen er omheen. De vrijwilligers en vooral het publiek maken het KLM Open altijd heel speciaal en echt een week om naar uit te kijken.'

Tour
  • Golffile