Niet voor het eerst acties rond ons Open

De laatste ronde van het KLM Open op The International werd vanwege een blokkade van de hoofdingang twee uur vertraagd. Het is echter niet de eerste keer dat het Open te maken kreeg met demonstraties. In 1986 was het allemaal een stuk ernstiger

Apartheid

In het boek ‘De 100ste editie van het Dutch Open’ (hier te bestellen), beschrijven Gerard Louter en Jan Kees van der Velden hoe anti-Apartheid activisten zelfs vernielingen aanrichten op de Noordwijkse

De vrijlating van Nelson Mandela in 1994 betekende een einde aan een sportboycot die 46 jaar had geduurd. Niet dat geen enkele sporter naar Zuid-Afrika afreisde - ook golfers trokken zich weinig van de VN-regels aan - maar veel evenementen moesten het zonder atleten uit Zuid-Afrika doen. Geen Olympische Spelen, maar ook geen internationale cricketmatches en rugbywedstrijden. Dat deed pijn in het sportgekke Zuid-Afrika.

In 1982 scherpte de Nederlandse regering de sportboycot aan en als gevolg daarvan kregen Zuid-Afrikaanse golfers geen visum om aan het KLM Open op de Noordwijkse Golfclub mee te doen.
Een speler als John Bland kwam ons land niet in, maar anderen hadden geen moeite om door de douane te komen. Mark McNulty en Tony Johnstone hadden ook Zimbabwaanse papieren en Hugh Biaocchi bleek tevens de Italiaanse nationaliteit te hebben. Baiocchi was de overigens winnaar van ons Open van 1975, toen Nederland nog niet zo moeilijk deed.

Dat schoot bij het Komité Zuid-Afrika in het verkeerde keelgat. Men organiseerde demonstraties buiten maar ook binnen de baan, meldde het Maandblad Golf in het verslag van het kampioenschap en men vervolgde met: ' De gram van de actiegroepen vond een dieptepunt in de nacht van donderdag op vrijdag, toen de groep "Mollen tegen Apartheid" drie greens met schoppen overhoop haalden. De 3de, de 7de en de 11de green moesten het ontgelden. Om de meter waren per green ongeveer 40 gaten gegraven. Een uiterst laffe daad, die vele partijen ernstig dupeerde: de greenkeeping-ploeg onder leiding van Simon van der Ploeg, die zo hard had gewerkt om de baan in een betere conditie dan ooit te krijgen (wat was-ie mooi), het toernooi, de spelers, de organisatie en vooral niet te vergeten de leden van de club aan wie de baan uiteindelijk toebehoort'.
Twee jaar eerder hadden overigens actievoerders op de Rosendaelsche op enkele holes de cups met cement gevuld, maar nu ging men dus heel wat verder.

De zevende green kon provisorisch worden hersteld, maar de andere twee waren pas op dag twee beschikbaar, zodat de eerste ronde over zestien holes ging (Barry Lane was met een 62 de beste). Het eerste 70-holes toernooi van de Europese Tour een feit was.

'Het toernooi is een krachtmeting tussen individuele spelers, die slechts zichzelf vertegenwoordigen en niet zijn afgevaardigd door hun land of sportorganisatie', zei NGF-President Jan Willem Verloop op Noordwijk tijdens een persconferentie.
'Van enig vlagvertoon is geen sprake. Dit was puur vandalisme en doet de zaak tegen apartheid, waar we uiteraard volledig achter kunnen staan, bepaald geen goed.'

Verloop herinnert zich het voorval anno 2019 nog.
'Ook', zegt hij. 'dat ik twee jaar eerder ongeveer hetzelfde heb gezegd tijdens een ontmoeting op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar was eveneens een vertegenwoordiger van het ANC bij. Ik heb hem toen gevraagd wat Nederland dan ooit met drievoudig Dutch Open-winnaar Sewgolum had moeten doen. Hij was een Zuid-Afrikaanse Indiër. "Had hij volgens u dan ook de toegang moeten worden geweigerd?", was mijn vraag aan hem. Daar kwam geen duidelijk antwoord op.'
Het Open van 1986 werd overigens voor de derde keer gewonnen door Severiano Ballesteros. Met een score van 271 had hij acht slagen voorsprong op zijn landgenoot José Rivero.

Reportage
  • Adobe Stock