Volop oranje in het weekend

Vanavond moet Oranje het tegen Frankrijk op het voetbalveld laten zien, maar dit weekend komen er zeven landgenoten in actie op The International. 

Volop oranje in het weekend

Johannes Veerman (-6) voert het Oranje-peleton aan, na een foutloze 65 (-6) in de ochtend. De Amerikaanse Nederlander katapulteerde zichzelf hiermee de top 10 in en begint het weekend op slechts vier slagen van leider Mikko Korhonen (-10).

Twee slagen achter hem op het leaderboard van het KLM Open vinden we Joost Luiten (-4). De tweevoudig winnaar van het KLM Open had geen makkelijke dag, maar hield de schade beperkt met een ronde onder par (70).

'Ik moet meer fairways raken'

'Ik begon niet heel goed, al redde ik gelukkig mijn par nog op de eerste twee holes, anders had ik al snel achter de feiten aangelopen', gaf Luiten eerlijk toe. 'Vanaf de tee was ik minder goed dan gisteren en als je de fairway mist wordt het lastig om de green te raken, zeker als de rough ook nog nat is.'

In de loop van de middag trok er namelijk een regenfront over The International, waardoor de baan nog zwaarder speelde dan hij al deed. Luiten: 'De regen kwam voor mij in het middenstuk, waar je behoorlijk lastige holes hebt. Gelukkig maak ik op de back nine nog drie goede birdies (op 10, 11 en 16), waardoor ik onder par eindig en stressvrij het weekend haal.'

Het is even scrollen naar de gedeeld 26ste plaats waar we de naam van Luiten vinden, maar het veld zit dicht bij elkaar en iedereen die de cut haalt kan met twee goede ronden nog heel ver komen. 'Morgen moet ik meer in de fairway liggen, dan kun je hier echt wel kansen creëren. Als je een goede dag hebt kun je proberen aansluiting met de top 10 te vinden. Dat is het plan. Of ik het ook kan uitvoeren gaan we morgen zien.'

Klik hier voor de hoogtepunten van dag twee van het KLM Open.

Billen knijpen

De derde Nederlandse naam op het leaderboard is een verrassende. Wouter de Vries laat zijn gezicht dit jaar dankzij invites regelmatig op de Challenge Tour zien, maar de resultaten zijn nog niet om over naar huis te schrijven. Een niveau hoger staat de 37-jarige Nederlander na een 70 en een 69 echter brutaal op het randje van de top 30 (-3).

Lars van Meijel bracht vandaag ook een prima 69 binnen, wat samen met de 71 van gisteren resulteert in een totaal van -2. Ruim genoeg om het weekend te halen.

Zeer knap was de prestatie van de 21-jarige Lars van der Vight, die zich vooral dankzij een prima back nine (drie birdies) naar een 69 en een totaal van -2 speelde. Als enige amateur in het weekend is de Robby van Erven Dorens-trofee voor hem sowiewo binnen.

Beat the Pro

Voor Wil Besseling en Daan Huizing was het even 'billen knijpen'. Beiden begonnen gisteren met een 72 (+1) en moesten vandaag onder par duiken om hun verblijf in Amsterdam te verlengen. Dat lukte: met een 70 (-1) gingen beiden met de hakken over de sloot het weekend in.

Huizing maakte het zichzelf heel moeilijk met een double bogey op de korte par-3 elfde. Martijn Paehlig, hoofdredacteur van Golfers Magazine, versloeg op deze 'Beat de Pro'-hole eerder vandaag nog alle pro's en verdiende hiermee twee KLM-tickets, maar Huizing vond er bijna zijn waterloo.

Hij sloeg zijn bal over de green, flufte twee chips en maakte vervolgens een up-and-down voor een 5. In de rest van zijn ronde wisselde hij birdies met bogeys af, zodat hij op de afsluitende par-5 een birdie nodig had om de cut te halen. Dat deed hij. Hij haalde de green in twee slagen en twee putts later was het weekend van het 104 KLM Open een feit. Hard werken wordt soms beloond.

Gemiste cut

De cut (par) kwam net te hoog te liggen voor de andere negen Nederlanders. Hetzelfde gold voor een aantal grote namen. Zo kan titelverdediger Pablo Larrazábal (+3) naar huis, net als Haotong Li (+2), Dylan Fritelli (+2) en Luke List, de nummer 75 van de wereldranglijst.

Tour
  • Golffile