Van de bank naar de baan: reserves in actie op KLM Open

Ze waren 24 uur geleden nog eerste en tweede reserve voor het KLM Open maar beiden kwamen ze in het veld. Op stap met Aydan Verdonk en Wouter de Vries.

aydan verdonk

'Het is maar goed dat ik zo vroeg gekomen ben. Er is een goede kans dat ik meteen de baan in moet', zegt Aydan Verdonk als het nog niet eens half acht in de ochtend is op The International waar hij als reserve aanwezig is voor het KLM Open dat elk moment kan beginnen.

Verdonk, eerder deze week nog alleen reserve in het geval een Nederlander uit zou vallen, werd woensdag gepromoveerd tot algemene eerste reserve en dat betekende dat hij zich kon opmaken voor een dag rondhangen in de buurt van de eerste en tiende tee, altijd klaar om de baan in te moeten.

Voor hij echter ook maar een bal geslagen had kwam de mededeling dat hij er rekening mee moest houden dat hij wel eens in het veld zou kunnen zitten en mogelijk nog snel ook.

Om half acht was Verdonk de eerste speler die in actie kwam op het KLM Open.

Hectische ochtend

Het werd zelfs héél snel. De eerste speler die af moest slaan na de ceremoniële openingsdrive van het KLM Open door Marco van Basten, Oliver Wilson, moest zich geblesseerd terugtrekken en zo was het ineens de Nederlander die het toernooi in beweging zette.

'Het was een hectisch ochtendje', lacht Verdonk als hij de baan verlaat na een openingsronde in +2. 'Het is wel een beetje zuur dat ik aan het eind wat foutjes maak waardoor ik niet op level par of +1 binnenkom want dat had er echt ingezeten. Aan de andere kant: ik heb goed gespeeld en ben vooral ontzettend blij dat ik hier vandaag alsnog mocht starten. Ik weet wat ik kan, ik heb een goed team om me heen en ik hoop hier zeker vaker te mogen staan.'

Last minute De Vries

Dacht Verdonk last-minute in het veld te zijn gekomen, Wouter de Vries ging daar uiteindelijk nog ruim overheen. Niet voor het eerst kwam de Apeldoorner als reserve in het KLM Open.

'Ik hoorde gistermiddag dat ik tweede reserve was. Ik was op dat moment op de Wouwse aan het spelen en vroeg me serieus af of ik wel naar Amsterdam moest gaan. Lang duurde die twijfel niet hoor, in het ergste geval zou ik hier een goede trainingsdag hebben met betere rangeballen dan je waar dan ook kan vinden. Als je een kans als dit krijgt moet je die pakken.'

De Vries zette de wekker om 05.15. Hij werkte een deel van zijn voorgenomen ochtendprogramma gewoon af, zag dat Verdonk in het veld zat en dacht 'nou, het zou zomaar kunnen. En hoorde om 10.00 dat hij alsnog in het veld zat wegens de late afmelding van Soren Kjeldsen, en haastte zich naar de baan waar hij vervolgens doodleuk een ronde onder par binnen bracht.

Wouter de Vries vindt maar weer eens de fairway.

Geen eindstation

'Het klinkt misschien gek maar ik ben niet verbaasd. Ik heb de laatste maanden op de Challenge Tour vaak net niet het momentum gehad en vandaag had ik dat wel. Ik had het ook gewoon echt naar mijn zin en genoot van de aanmoedigingen van het publiek. Het was wel jammer dat mijn flightgenoten er niet echt een leuke dag van maakten. Ze zaten met echt een beetje te jennen, waren gewoon niet leuk aan het doen, maar ik heb me er geen seconde door uit het spel laten halen. Eerder in tegendeel: het maakt me sterker.

Hoewel De Vries genoot van de dag benadrukte hij dat hij niet wilde gaan zweven en vooral ook dat hij nog niets had.

'Ik ben anderhalf jaar geleden met een mooi plan begonnen en ben daar samen met vrienden, goede coaches en hard werken, constant mee bezig. Dat het hier vandaag nu zo loopt is een uitvloeisel daarvan maar zeker niet het eindstation. Morgen beginnen we gewoon weer op nul. Maar ik heb er ontzettend veel zin in.'

Tour
  • Golffile / Golfers Magazine