Marco van Basten zet KLM Open in beweging

Voor een handvol toeschouwers sloeg de voetbalvedette van weleer de eerste bal van het 104e KLM Open. 'Ik geef het een voldoende'

marco van basten

Bij meerdere toernooien is het traditie om een 'grote naam' het bal te laten openen. Bij The Open wordt de eerste afslag vaak gedaan door een op leeftijd zijnde voormalig kampioen en The Masters kent natuurlijk de traditie van de Honorary Starters waarbij nu Nicklaus, Player en Watson de honneurs waarnemen.

Vorig jaar deed het KLM Open voor het eerst iets vergelijkbaars door de kleindochter van de kort daarvoor overleden Jan Dorrestein de eerste afslag te laten doen.

Vedette

Kennelijk beviel dat zo goed dat er dit jaar gesproken kan worden van een voorzichtige nieuwe traditie, al werd er dit keer uitgepakt met een heel andere naam want niemand minder dan Marco van Basten mocht, niet toevallig midden in het EK voetbal, de eerste bal van het toernooi slaan.

'Dit is veel minder spannend dan een penalty in de eerste minuut van Nederland-Frankrijk, ja. Ik denk dat er veel minder mensen komen kijken hoe meneer Van Basten de eerste bal slaat dan dat er zouden zijn bij een penalty', lachte de oud-speler van Ajax en AC Milan vlak voor hij de bal de baan in zou sturen.

Van Basten, die zelf op behoorlijk hoog niveau golfde is lid op The International en weet wat de spelers te wachten staat.

'Ik heb hier vorige week nog gespeeld en de baan speelt lang en de rough is hoog en taai. De spelers hebben natuurlijk het geluk dat er publiek is om ze eventueel te helpen zoeken, maar ook zonder die hulp spelen ze een heel ander spelletje dan dat wij doen. Als je alleen al het geluid hoort dat hun bal maakt, dat is niet te vergelijken met wat wij doen.'

Aan een winnende score wilde Van Basten zich ook best wagen.

'Ik was onlangs bij het toernooi in Hamburg en ik denk dat dat wel vergelijkbaar speelde. Deze jongens zijn zó goed, die komen wel tot een mooie score.'

En een voorspelling voor die andere wedstrijd?

'De uitslag van Nederland-Frankrijk? Dat is een heel andere vraag. Het wordt een mooie wedstrijd die alle kanten op kan al helpt het zeker dat Mbappé niet meedoet', zei hij voor hij de bal keurig en tot zijn eigen tevredenheid de fairway op sloeg.

Tour
  • Golfers Magazine