Slecht nieuws: geen Olympische Spelen voor Nederlanders

Ondanks een goed ontvangen pleidooi zijn de kansen op deelname aan de Spelen in Parijs voor de Nederlanders Luiten en Van Driel tot een minimum teruggebracht

Geen Olympische Spelen voor de Nederlanders

Volgens de internationale kwalificatiecriteria zou Nederland komende zomer door vier Nederlanders vertegenwoordigd mogen worden. Op internationale golfmedia werden de afgelopen dagen dan ook de namen van Joost Luiten en Darius van Driel gepubliceerd.

Niets is echter minder waar. Ondanks een ultieme lobbypoging blijft NOC*NSF vasthouden aan de eigen, strengere, criteria, waardoor de Nederlandse vlag bij het golftoernooi op de Olympische Spelen op Le Golf National straks alleen wappert voor Anne van Dam.

Goed gesprek

Nog vorige week toog een delegatie van de NGF, met daarbij ook Nederlands nummer 1 Joost Luiten, naar Papendal in een ultieme poging de hoge heren (en dames) van het Nederlands Olympisch Comité op andere gedachten te brengen.

'Het was een goed gesprek waar ik verder niet al te veel over kwijt wil', zei Joost Luiten desgevraagd over het onderhoud. 'We hebben, onderbouwd met cijfers en statistieken, nog eens uitgelegd waarom de criteria bij golf, de kansen op medailles ook, anders zijn dan bij veel andere sporten. Ik heb het gevoel dat er goed geluisterd is maar voor deze zomer zijn de criteria niet aangepast. Natuurlijk hoop je daar op, maar ik snap dat dat niet zomaar kan. Als je, tijdens de kwalificatieperiode de regels aanpast dan kan je er op rekenen dat ook andere sporten hun vinger op steken. Het was misschien ook wel meer met het oog op de toekomst dat we elkaar spraken.'

Deur op een kier

Nu de kwalificatieperiode gesloten is, is dus alleen Van Dam zeker aanwezig in Parijs al blijft er een minimale kans op deelname voor de drie die nu buiten de boot vallen.

'Voor elke sport en sporter geldt dat ze een persoonlijk pleidooi kunnen houden waarom ze wél recht menen te hebben op deelname. Ik moet nog even kijken maar ik denk wel dat ik dat ga doen. Deelnemen aan de Olympische Spelen is ontzettend mooi en ik hoop dat zeker nog een keer mee te mogen maken', aldus Joost Luiten die in 2020 in Rio de Janeiro 27ste werd bij het Olympisch Golftoernooi veertien slagen achter winnaar Justin Rose.

Tour
  • Pro Shots