Aberg blijft verbazen

Halverwege het 124ste U.S. Open gaat Ludvig Aberg aan de leiding. Hij weet dat er echter veel meer kapers op de kust zijn.

Ludvig Aberg

De 24-jarige Zweed speelde de eerste 36 holes op de par-70 baan van Pinehusr No. 2 in 135 slagen (-5). Aan de 66 van donderdag voegde Aberg een 69 toe.
Hij wordt in het klassement op de voet gevolgd door Bryson DeChambeau, Thomas Detry, Patrick Cantlay( allen op -4), maar ook door Rory McIlroy, Tony Finau en Matthieu Pavon (-3).
Als hij wint, is Aberg de eerste debutant sinds 1913 die het U.S. Open wint. Hij treedt dan in de voetsporen van de legendarische amateur Francis Ouimet.
In totaal zijn er nu twintig spelers op vijf slagen of minder van de leiding. Met een baan die de komende twee ronden alleen maar harder, sneller en in alle opzichten moeilijker wordt, is het scenario voor de neutrale kijker buitengewoon aantrekkelijk.

De gemiddelde score voor de eerste 36 holes was 73,085.
Ludvig Aberg speelt deze week pas zijn derde Major. Hij eindigde als tweede op Augusta en miste de cut in het PGA Championship.
Hoewel de Zweed in 2019 op Pinehurst het U.S. Amateur speelde (uitgeschakeld in het matchplaygedeelte), heeft hij niet de ervaring van veel van zijn concurrenten. Het is bovendien pas zijn 29ste toernooi op de PGA Tour.
Daar was op donderdag en vrijdag niet veel van te merken. Ludvig Aberg miste slechts twee (!) van de 28 fairways en zes van de 36 greens.

Zijn reactie na de ronde was er een die deed vermoeden dat hij – samen met de ervaren caddie Joe Skovron (werkte jaren met Fowler) – exact weet wat hij doet.
‘Het is een veeleisende golfbaan, niet alleen fysiek maar ook mentaal’, alsdus de Zweed. ‘Hij vereist veel discipline en geduld, vooral om de greens aan te spelen. Ik denk dat ik het gewoon moet accepteren als het even niet loopt. Ik moet ervoor zorgen dat het niet altijd perfect zal zijn.’
‘Hoogstwaarschijnlijk zullen alle spelers het op een bepaald moment tijdens de ronde moeilijk hebben. Het enige wat ik probeer te doen is de bal zo goed mogelijk te slaan en als ik dit goed doe, is het geweldig. En als het niet goed is, dan is dat maar zo en probeer ik het op de volgende hole beter te doen.’
Asberg gaat zaterdag om 21.35 samen met Bryson DeChambeau de baan in (alle starttijden). De LIV-golfer maakte de eerste twee dagen indruk met zijn conservatieve spe l– iets dat regelrecht tegen zijn aanvallende, flamboyante karakter ingaat.

En dan nog dit (I): de cut viel op vijf boven. Topfavoriet Scottie Scheffler was in de eerste twee ronden duidelijk zichzelf niet maar redde het net.
‘Deze golfbaan kan soms onvoorspelbaar zijn en misschien heeft dat feit bij mij de afgelopen dagen de overhand gekregen’, zei de nummer een van de wereld na afloop.
Tiger Woods is er in het weekeinde weer niet bij. De winnaar van vijftien Majors kreeg een totaal van zeven boven par op zijn naam.
En dan nog dit (II): Thomas Detry en Matthieu Pavon zijn in de top van het klassement de twee vreemde eenden in de bijt. In de laatste zes ronden van Majors stond de Belg steeds in de top-10 en kwam hij tot een totaal van 22 0nder par. Detry won nog nooit op het hoogste niveau – noch op de PGA Tour, noch op de DP World Tour.
En dan nog dit (III): Francesco Molinari maakte op de par-3 negende – zijn laatste hole van de dag – een ace om de cut ‘on the number’ te halen. Eerder in de ronde maakte de Oostenrijker ook een hole in one op de negende.

Tour
  • ProShots