Rory terug? Het lijkt erop

McIlroy is na de eerste ronde van het 124ste U.S. Open gedeeld leider. Maar het is op Pinehurst No. 2 nog lang geen gelopen race voor de Noord-Ier.

Rory McIlroy

Net als Patrick Cantlay liet Rory McIlroy op dag een op de par-70 baan in North Carolina een 65 noteren – een evenaring van het baanrecord dat Martin Kaymer tien jaar geleden vestigde.
McIlroy maakte vijf birdies, waarvan twee op de laatste drie holes. Hij speelde gecontroleerd, sloeg zijn ijzers goed en het korte spel was meer dan adequaat. Geen wonder dat de Noord-Ier – die bijna tien jaar geleden zijn laatste Major won – na afloop uiterst tevreden was over zijn voorzichtige aanpak.

‘Gewoon proberen midden van de greens te slaan', zei hij na het tekenen van zijn kaart, 'en jezelf elke keer kansen te geven, en accepteren dat je af en toe in de problemen kan komen.’
‘Mijn korte spel was van meet af aan goed. Ik chipte in op 5 en had heel goede up-and-downs op 6 en 8. Maar afgezien daarvan denk ik dat ik elke andere green heb geraakt. Het was een heel gecontroleerd rondje golf.’

Cantlay, die in augustus 2022 voor het laatst won, maakte zes birdies en ook hij klonk na de ronde als een tevreden speler: ‘Ik heb heel hard aan mijn spel gewerkt, en als je maar een paar wijzigingen aanbrengt en nogmaals heel hard werkt, is het meestal slechts een kwestie van tijd.’

McIlroy en Cantlay hebben (na een dag waarin het 156 man tellende veld tot een gemiddelde score van 73,262 kwam) in het klassement een slag voorsprong op – daar is hij weer –Ludvig Aberg. Matthieu Pavon en een opvallend sterk spelende Bryson DeChambeau (kampioen in 2010) kwamen tot een 67.
Pavon maakte eagles op beide par-5’en en putte buitengewoon goed: de Fransman won op de greens maar liefst 4,44 slagen op de rest van het veld.

In totaal bleven er donderdag vijftien spelers onder par. Onder hen Thomas Detry. De Belg ging keurig in 69 slagen rond.
Topfavoriet Scottie Scheffler behoorde niet tot het gezelschap dat onder par bleef. De Texaan maaklte twee birdies en drie bogeys en is na een 71 gedeeld 34ste.
Scheffler sloeg slechts zes fairways en was op de greens de nummer 96 van het veld. Na afloop vertrok de nummer een van de wereld zonder met de media te praten spoorslags met coach Randy Smith naar de drivingrange.
PGA-kampioen Xander Schauffele is na een 70 gedeeld zestiende.
Opvallend hoog: Viktor Hovland leek op de weg terug, maar hij is nu 142ste na een 78. Tiger Woods (74) is nog niet helemaal kansloos voor een plaats in het weekeinde, maar Phil Mickelson is dat met een 79 (negen bogeys) wel.
Televisie: Viaplay begint vrijdag om 13.30 uur met twee selected groups en om 18.00 uur met het ‘algemene verslag’ van de tweede ronde.

Tour
  • ProShots