Deze Week in Golf: U.S. Open op klassieke baan

Derde Major van het jaar opnieuw zonder Nederlandse inbreng … Van Dam en Meekers spelen Italiaans Open … Drie Nederlanders naar Challenge-toernooi in Brno

U.S. Open prijzentafel

Majors
Kampioenschap:
124ste U.S. Open
Data: 13 – 16 juni 2024
Baan: Pinehurst No. 2, Pinehurst, North Carolina (VS)
Lengte: 6.897 meter
Par: 70
Prijzengeld: Was twintig miljoen dollar in 2023. Bedrag voor 2024 wordt deze week bekendgemaakt
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via website U.S. Open
Televisie: Alle dagen live op Viaplay. Donderdag en vrijdag van 12.30 – 2.30 uur. Zaterdag en zondag van 16.00 – 2.30 uur.
Mooie namen: Nagenoeg de hele top-50 van de wereldranglijst maakt deel uit van het 156 man tellende veld – inclusief dertien LIV-spelers.
Winnaar in 2023: Wyndham Clark (VS)
Laatste winnaars: 2023 – Wyndham Clark (VS), 2022 – Matthew Fitzpatrick (Eng), 2021 – Jon Rahm (Spa), 2020 – Bryson DeChambeau (VS), 2019 – Gary Woodland (VS)
Bijzonderheden: Pinehurst, North Carolina noemt zichzelf The Cradle of American Golf. Met tien 18-holes golfbanen is die claim niet eens onterecht.
Op de beste van de tien courses, Pinehurst No. 2, wordt het U.S. Open deze week voor de vierde keer gespeeld. In 1999 won Payne Stewart, in 2005 ging de titel naar de Nieuw-Zeelandse qualifier Michael Campbell en in 2014 was Duitslands trots Martin Kaymer ongenaakbaar op het ontwerp van de Schotse grootmeester Donald Ross.
De eerste negen gingen in 1901 open en de 18-holes baan was in 1907 voltooid. In 2011 hebben Bill Coore en Ben Crenshaw geprobeerd de baan in min of meer de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Een paar jaar geleden stond er een groot portret van Ross in Golfers Magazine. Daarin werd ook gerefereerd aan een bord dat op Pinehurst No. 2 is geplaatst met daarop een tekst van de architect. ‘Ik ben echt van mening dat deze baan de eerlijkste test voor champion golf is die ik ooit heb ontworpen. Het is duidelijk dat de functie van een baan als deze is om spelers een scala aan problemen voor te schotelen die elke soort slag vereisen die een topspeler in huis moet hebben. Dus zijn op deze baan lange en nauwkeurige teeshots nodig, eveneens accuraat ijzerspel, precies kort spel en, uiteindelijk, consistent putten’.
De auteur van het verhaal voegde dit eraan toe: ‘Maar het waren misschien wel zijn greens en wat daar omheen lag Ross echt van anderen onderscheidden. Dubbele plateaus, valleitjes en hoger gelegen greens, zoals op Pinehurst, behoorden tot de soorten stijlen die hij gebruikte om de betere spelers het golfleven lastiger te maken, om hen te dwingen na te denken’.
De vraag is: wie is daar deze week het best toe in staat.

DP World Tour
Van 20 – 23 juni is The International in Badhoevedorp de gastheer van het 104de Internationaal Golfkampioenschap van Nederland, ofwel het KLM Open (meer bijzonderheden).
In 2019 won Sergio Garcia hier met een score van achttien onder par. Wil Besseling was met elf onder de beste Nederlander.
Kaarten kunnen worden besteld op de website van het kampioenschap. En volgende week natuurlijk veel meer over het KLM Open,

PGA Tour
In de week na het U.S. Open vervolgt de PGA Tour van 20 – 23 juni het seizoen 2024 met het achtste en laatste Signature Event van het jaar: het Travelers Championship (meer bijzonderheden) in de staat Connecticut. Ofwel een relatief klein veld, geen cut en twintig miljoen in de prijzenpot.

LPGA Tour

De met drie miljoen gedoteerde Meijer LPGA Classic for Simply Give (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 14.00 uur live scoring) wordt van 13 – 16 juni op de baan van de Blythefield Country Club bij Belmont in de staat Michigan gespeeld. De Iers Leona Maguire is de titelverdedigster.
Televisie: op maandag 17 juni van 19.30 – 21.00 uur een verslag op Ziggo Sport Golf.

Ladies European Tour
Een week na de sensationele zege van de Zweedse Linn Grant staat van 14 – 16 juni (vrijdag – zondag) op de par-72 course van de Golf Nazionale het Italiaans Open op het programma (meer bijzonderheden en vanaf vrijdag 8.00 uur live scoring).
Aan het met drie ton gedoteerde toernooi doen Anne van Dam en Romy Meekers mee.

LIV Golf League
Volgende treffen: van 21 – 23 juni in Nashville, Tennessee, op The Grove (meer bijzonderheden).

Challenge Tour
Deze week het van 13 – 16 juni bij het Tsjechische Brno te spelen Kaskáda Golf Challenge Open (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 8.00 uur live scoring).
Namens ons land doen Wouter de Vries, Lars van Meijel en Lars Keunen mee aan het met 270 duizend euro gedoteerde toernooi.

Pro Golf Tour
In België wordt van 11 – 13 juni het Iron Duke Belgisch Open gespeeld. Een nogal rare en buitengewoon aanmatigende naam voor een toernooi uit de lagere divisies van het Europese Tour (meer bijzonderheden en vanaf dinsdag scoring) dat op de Hulencourt Golfclub zal plaatsvinden.

Alps Tour
De tour gaat naar Frankrijk. Van 14 – 16 juni staat op de Golf de La Grange aux Ormes bij Metz het Open de la Mirabelle d’Or op het programma (meer bijzonderheden en vanaf vrijdag scoring).

Tour
  • Golffile.ie