Scheffler wint wéér

Alweer voor de vijfde keer dit seizoen liet Scottie Scheffler het complete veld zijn hielen zijn. Ook in The Memorial slaagde niemand er in de nummer 1 van de wereld op de knieën te krijgen.

scottie scheffler

Opvallend veel emotie toonde Scheffler toen hij op Muirfield Village en voor de ogen van Jack Nicklaus de laatste, en winnende, putt in de hole role. De gebalde vuist was bijna net zo fanatiek als bij de lange parputt op de par-3 zestiende waarmee hij de deur naar Collin Morikawa definitief in het slot gooide voor de zege in The Memorial.

Het was geen makkelijke dag voor de veelvraat van 2024. Niet alleen bleef Morikawa als een lastige mug om hem heen zoemen, het lukte Scheffler ook niet om het beste uit zichzelf te halen. Het was hard werken en de 74 die hij op de borden bracht - met slechts één birdie - een van zijn slechtste scores in lange tijd, maar het was precies genoeg om voor het eerst een zege te boeken in aanwezigheid van zijn pasgeboren kind.

Record

'Je hebt de baan echt bruut gemaakt vandaag', zei Scheffler na het verlaten van de laatste green tegen gastheer Jack Nicklaus, al stak hij later, in een interview, de hand in eigen boezem en zei hij dat hij 'weinig goed deed vandaag, maar ik deed genoeg.'

Met één slag verschil boekte Scheffler daarmee alweer de vijfde zege van het seizoen, een prestatie die niet veel spelers voor elkaar kregen. Zéker niet nog voor het U.S. Open: Tom Watson was in 1980 de laatste die al vijf bekers in ontvangst mocht nemen voor de maand juni ook maar halverwege was.

Het seizoen is nog lang en de kans dat hij dit jaar nog een keer wint groot, maar één record heeft hij nu al te pakken. Met deze zege stijgt het totale prijzengeld over 2024 tot boven de 24 miljoen dollar, een record voor een heel seizoen.

LPGA

Zestig slagen had Linnea Strom maar nodig op de slotdag van de Shoprite LPGA Classic en daarmee deed ze nagenoeg hetzelfde wat landgenote Linn Grant deed op de DP World Tour: een onmogelijk lijkende achterstand inlopen en ombuigen in een overwinning.

Strom stond zeven slagen achter op Jenny Shin voor het ingaan van de laatste ronde en gedeeld 54ste nadat ze de cut on the number had gehaald. Alles lukte echter op de slotdag voor de vrouw die in de afgelopen zes toernooien vijf keer de cut had gemist. 'Als dit ergens een bewijs van is, dan is het dat je nooit op moet geven', keek de Zweedse terug op haar historische come-back die niet alleen de grootste come-back van een winnaar bevatte, maar ook de laagste laatste ronde van een winnaar en een evenaring van de een na laagste score ooit. 'Ik dacht echt niet dat ik speelde voor de overwinning. Ik wilde het gewoon zo goed mogelijk doen. Ik ben ontzettend trots en blij. Ik kan bijna niet geloven dat het gelukt is.'

Voor Dewi Weber verliep de slotdag minder fraai. De Nederlandse speelster sloeg de wedstrijd van haar circuit over om deel te nemen aan de wedstrijd van de LPGA, maar zag een goed finish op de slotdag door haar vingers glippen.

Weber stond er na een 69 en 67 goed voor maar een bogeytrain op de slotdag (ze leverde vier opeenvolgende holes een slag in) wierp haar terug in het klassement waardoor ze uiteindelijk als gedeeld 52ste eindigde.

Tour
  • Pro Shots