Zweeds feest / Zweeds drama

De ontknoping van het Scandinavian Mixed leek uit te lopen op een anti-climax, maar in plaats daar van werd het een slotdag voor de golfgeschiedenisboeken. Linn Grant haalde alles uit de kast en profiteerde optimaal van de off-day van Sebastian Soderberg die nog veel tijd nodig zal hebben om van deze klap te herstellen.

linn grant

Het is maar precies vanuit welk perspectief je naar het Scandinavian Mixed keek of je het een Zweeds feest vond of een Zweeds drama, maar vanuit welk perspectief je ook keek: de climax was een onvergetelijke.

Na drie dagen leek er geen vuiltje aan de lucht voor Sebastian Soderberg. Met acht slagen voorsprong zou zijn laatste ronde een lange ereronde worden, dat kon niet anders. Het was in de geschiedenis immers nog niet vaak voorgekomen dat zó'n grote voorsprong nog uit handen werd gegeven. Daarbij speelde de 34-jarige Zweed drie dagen ijzersterk (63, 66, 66) dus wat kon er mis gaan?

Veel, zo bleek al snel. Alles zelfs op de slothole.

Dat hij de turn bereikte met een score van +1 was nog tot daar aan toe, ook al kwam (met name) Linn Grant daardoor wel érg snel dichterbij. Maar was zij de dag niet op elf slagen van haar landgenoot begonnen en was de grootste inhaalrace ooit er niet een van tien slagen geweest. Geen vuiltje aan de lucht dus ondanks het shaky spel en de zware omstandigheden.

Of toch..?

Waar Grant, die het toernooi met mannen en vrouwen in het veld ook in 2022 won, op de back-nine fouten van de kaart hield en door een chip-in op achttien tekende voor een slotronde in 65 slagen en een totaal van -17, worstelde Soderberg zich naar de finish.

In steeds lastiger omstandigheden wist hij geen enkele birdie te maken maar leverde hij wel twee slagen in waardoor hij op de tee van de slothole verscheen met nog maar één slag voorsprong. Een par zou voldoende zijn voor de zege, een bogey alsnog goed voor een verlenging, maar Soderberg was na zijn verspeelde voorsprong zó van slag, dat hij zelfs dat laatste niet eens voor elkaar kreeg, al speelde een beetje pech (geplugde bal in de bunker) ook een rol. Aan de andere kant: van het midden van de fairway had die bunker nooit in het spel moeten komen en een putt van minder dan een meter voor een verlenging moet er in. Maar Soderberg miste waardoor hij Grant, die al een eeuwigheid ballen stond te slaan op de driving range, pardoes haar tweede zege op de DP World Tour bezorgde.

Birdiejacht

'Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, ik ben sprakeloos', reageerde de 24-jarige thuisspeelster. 'Ik sta hier met gemengde emoties. Ik kan me niet eens voorstellen hoe Sebastian zich moet voelen, ik heb er geen woorden voor, tegelijkertijd sta ik tot mijn verrassing wel weer als winnaar, in mijn hometown, dat is geweldig. Ik ging naar buiten met het idee om mezelf een kans te geven, maar dacht geen seconde aan winnen, ik wilde gewoon zoveel mogelijk birdies maken.'

Van de twee overgebleven landgenoten maakte Darius van Driel de meeste birdies. De winnaar van het Kenya Open maakte er vijf op de eerste negen, maar kon die lijn op de back nine (level par) niet doortrekken en bleef daardoor net buiten de top-10 (T12) steken. Joost Luiten eindigde op de slotdag maar net onder par (-1) en verliet Zweden daarmee als gedeeld 33ste.

Anne van Dam en Daan Huizing misten vrijdag de cut.

Challenge Tour

In het Challenge de Cadiz konden de Nederlanders geen potten breken. Kiet van der Weele verspeelde zijn klassement gisteren door een 78 en moest genoegen nemen met de 69ste plaats in het door de Deen Goth-Rasmussen gewonnen toernooi. Lars van Meijel, de andere landgenoot die het weekend haalde, leverde met twee keer een 74 ook flink in in het weekend en eindigde daardoor als nummer 57.

LETAS

De hervatting van het seizoen op de LETAS heeft geen Nederlands succes opgeleverd. In het Montauban Ladies Open, de tweede wedstrijd van het seizoen, eindigde Lauren Holmey ondanks een matige slotronde (75) als gedeeld zevende in het door de amateur Helen Briem gewonnen toernooi.

Namens Nederland haalden ook Anne-Sterre den Dunnen (T11) en Nikki Hofstede (T49) de cut, voor de andere Nederlandse deelneemsters eindigde het toernooi al voor de start van de slotronde.

Tour
  • LET