Spoedberaad over mogelijke Olympische golfers

Anne van Dam mag van 7 – 10 augustus op Le Golf National meedoen aan het Olympisch kampioenschap voor vrouwen. Er wordt nu volgende week door de NGF een ultieme poging gedaan om ook Darius van Driel, Joost Luiten en mogelijk ook Dewi Weber af te vaardigen.

Olympische ringen

Van Dam voldeed al in 2023 aan de eis van NOC*NSF door goed te presteren in het Spaans Open. Het Nederlands Olympisch Comité vindt een plek in de top-60 van de rankings van de International Golf Federation (IGF) namelijk niet voldoende.

Bizarre uitzondering

Nederland vormt samen met Zweden een uitzondering door eigen voorwaarden te stellen. De Zweden hebben meer dan voldoende kandidaten die daaraan voldoen, dus in dat land is het probleem niet urgent. Nederland heeft die luxe niet.

Er is derhalve een zeer grote kans dat Nederland in Parijs een bizarre uitzondering vormt in het mondiale golf: Iedereen gaat, wij niet.

De kwalificatiereeks voor de mannen eindigt op 17 juni, daags na het U.S. Open. Momenteel staat Joost Luiten veertigste en Darius van Driel 54ste. Ze voldoen dus aan de eisen van de IGF. Het mannen-kampioenschap wordt van 1 – 4 augustus gespeeld, eveneens op Le Golf National.

Laatste poging

De NGF heeft al meerdere keren getracht om meer Nederlandse golfers te laten meedoen. Bij de vrouwen staat Dewi Weber (56ste) ook in de top-60. De kwalificatieperiode voor de vrouwen eindigt op 24 juni.

Op vrijdag 14 juni gaat een afvaardiging van de NGF samen met Joost Luiten naar Papendal om NOCNSF alsnog op andere gedachten te brengen. Ongetwijfeld met tal van uitstekende, valide argumenten en gewapend met een brief van de International Golf Federation die er bij NOC*NSF op aandringt om Nederlanders die in de top-60 van de Olympische rankings staan naar Parijs te laten gaan.

Kans op een medaille

In zijn column in het Haarlems Dagblad van deze week haalt Daan Huizing stevig uit over dit onderwerp:

‘Ik begrijp er dus echt niks van. Het is een baan die wij, Nederlanders, als onze broekzak kennen en de concurrentie is een stuk minder groot dan op de DP World Tour, omdat het veld kleiner is en je per land maar twee - en in het geval van Amerika vier - spelers mag afvaardigen, waardoor veel toppers ontbreken. Wij maken daar gewoon écht kans op een medaille.’

Tour
  • ProShots