Zo vind je het perfecte fairway wood

Een fairway wood is een veelzijdige club die je zowel van de tee als van het gras moet kunnen gebruiken. De keuze is dit jaar reuze.

Fairway woods

Je vindt meer fairway woods in de schappen dan ooit tevoren, waarbij je kunt kiezen tussen verschillende materialen, lofts, mate van aanpasbaarheid en manieren om de balvlucht te beïnvloeden. Let bij aanschaf op de volgende vier zaken.

Hier vind je de aanschaftips voor een nieuwe driver.

Fairway wood of hybride?

Door het grote aantal fairway woods en hybrides dat er op de markt is, bestaat het gevaar dat lofts gaan overlappen en dat je twee verschillende clubs in de tas hebt die hetzelfde werk doen. Welke moet je kiezen?

In principe zijn fairway woods vergevingsgezinder. Het diepere profiel geeft ontwerpers de kans om het zwaartepunt verder naar achteren te plaatsen, wat de stabiliteit bevordert en de prestaties verbetert als je de sweetspot mist. Ook trekt een diep zwaartepunt tijdens impact de achterkant van het clubhoofd naar beneden, wat resulteert in meer loft, extra spin en een hogere vertrekhoek.

Fairway woods hebben normaal gesproken ook langere shafts (meer afstand) en vlakkere lie angles, wat rechtere slagen bevordert in vergelijking met de meer upright, draw-bias hybride. De brede zool is ontwikkeld om de bal van het gras te vegen (een hybride vraagt om een steilere swing), maar de ideale slag met een fairway wood is toch iets naar beneden, om de sweetspot goed tegen de bal te krijgen.

Houten-3: titanium of staal?

De houten-3 noemen we een fairway wood, maar het komt maar zelden voor dat we de ligging, de stand en de situatie hebben waarbij we 'm van het gras slaan. Voor de meesten van ons is de houten-3 eigenlijk meer een vervanger voor de driver: een krachtig maar controleerbaar wapen dat uit de tas komt bij smalle fairways of als het vertrouwen in de driver er niet is.

Daarom kan het zin hebben om de houten-3 te zien als een driver en de specificaties hierop aan te passen, met de prioriteit op snelheid, spin en vergevingsgezindheid. Het snellere clubblad en veelzijdige ontwerp van een titanium houten-3 kan in dit geval een nuttige keus zijn.

Elk wood zijn eigen taak

Sommige merken produceren zelfs een houten-9, wat de mogelijkheid biedt om twee, drie of zelfs vier fairway woods in de tas te stoppen. Er zijn geen regels die hier een maximum aan stellen, maar het is verstandig om de houten-5, -7 en -9 te zien als 'gappers': clubs die de taak hebben om het gat tussen je houten-3 en je langste ijzer of hybride te dichten.

De inhoud van je tas moet zijn samengesteld op basis van het slaan van afstanden, dus ga naar een fitter om dit gat te vinden en vervolgens de loft te zoeken die dit effectief opvult.

Oplossing voor een slice

Net als bij de driver bieden de meeste producenten drie verschillende set-ups voor hun fairway woods.
1. Lage spin, hoge balsnelheid, minder vergevingsgezindheid.
Vooral voor de betere spelers.
2. Een standaardclub
Hier gaan de vergevingsgezindheid en spin omhoog, waarbij de balsnelheid minder prioriteit krijgt.
3. Een 'hulpvaardige' club
Met een bredere zool en een lager profiel zijn deze ontwikkeld om de bal makkelijk de lucht in te krijgen en een slice te bestrijden bij lagere swingsnelheden.

Dat maakt de keus redelijk overzichtelijk, al zouden slicers ook kunnen gaan voor maximale aanpasbaarheid. In veel gevallen zijn het zwaartepunt en de lie angle aan te passen om meer een draw-bias te krijgen.