Dit zijn de beste drivers van 2024

Er zijn tegenwoordig zo ongelooflijk veel opties dat het geen probleem is om een driver te vinden die je mooi vindt, die lekker klinkt en die past bij jouw budget.

Drives 2024

Maar of je nu net begint met golf of speelt vanaf scratch, vergeet niet dat een driver de meeste waar voor zijn geldt biedt als snelheid, spin en balvlucht zijn geoptimaliseerd voor jouw swing.

In een eerder artikel zetten we op een rij waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe driver. Hieronder vind je de beste modellen van dit seizoen.

Lage spin

Cobra Darkspeed LS
Prijs: € 599
De focus ligt op snelheid en afstand, dus heeft Cobra de Darkspeed LS het meest aerodynamische design gegeven van de drie nieuwe modellen. Ook is de PWR Bridge meer naar voren en lager geplaatst om de werkbaarheid en controle te vergroten, terwijl de spin en balvlucht laag blijven.

Ping G430 LST
Prijs: € 685
Met de voorgaande generatie (de G425) tekende Ping voor meer dan zeventig overwinningen op de tour, dus ligt de lat hoog voor de G430. De LST heeft een kleiner clubhoofd (430 cc) en een nieuwe kroon van koolstoffiber die doorloopt tot in de zool. Een zoolgewicht van 22 gram helpt bij het beïnvloeden van de balvlucht.

Srixon ZX7 MKII
Prijs: € 599
Shaft: HZRDUS Smoke Black
Dankzij het gebruik van twee flexibele zones hebben Srixon-drivers de reputatie snel en lang te zijn. Het nieuwe model heeft een 10 procent groter clubblad, wat samen met het 'traliewerk' op de kroon 2,5 mph (4 km/u) meer balsnelheid oplevert dan de vorige generatie. Verwacht een lagere balvlucht met een rechte tot fade-bias.

TaylorMade Qi10 LS
Prijs: € 699
Bij vorige driverfamilies van TaylorMade werd de LS de Plus genoemd, omdat dit het enige model is dat is uitgerust met een verschuifbaar zoolgewicht (18 gram). Dit kan worden gebruikt om de balvlucht te beïnvloeden. De verandering naar LS geeft duidelijk aan dat dit een driver is voor golfers die op zoek zijn naar lage spin.

Callaway Paradym Ai Smoke Triple Diamond
Prijs: € 649
De meeste drivers worden ontwikkeld met behulp van robots, dus kan er geen rekening worden gehouden met hoe golfers het clubblad op verschillende manieren bij de bal brengen. De Ai-drivers zijn geoptimaliseerd naar aanleiding van 250.000 echte swings – 'Swing Code' noemt Callaway dat. Triple Diamond-golfers hebben bijvoorbeeld een hogere swingsnelheid en raken vaker de sw­eetspot.

Titleist TSR3
Prijs: € 649
Het clubblad van de TSR3 heeft een kegelvormig design met verschillende diktes, waardoor je het maximale trampoline-effect bereikt over een grotere sweetspot. In normale taal: meer balsnelheid over een groter oppervlak. Het design borduurt voort op het succes van de TSi3, waarvan de vorm werd geprefereerd door tourspelers.

10K = extreem stabiel

TaylorMade Qi10 Max
Prijs: € 649
Sinds het bedrijf in 1979 werd opgericht heeft TaylorMade veel geweldige drivers gemaakt, maar de Qi10 Max biedt de grootste sprong in stabiliteit (MOI) sinds de originele Burner 45 jaar geleden werd geïntroduceerd. De driver heeft een groter oppervlak, meer gewicht in de hiel en een fors profiel bij het adresseren.

Ping G430 Max 10K
Prijs: € 725
Ping zegt dat de Max 10K de rechtste, meest stabiele driver is die ze ooit hebben gemaakt. Opgeteld komen het horizontale en verticale MOI uit boven de 10.000 g/cm2, een grens die G400 Max vijf jaar geleden voor het eerst overschreed. De verschillen: 10K heeft een vast zoolgewicht, een groter profiel en een kroon van koolstoffiber.

Vergevingsgezind

TaylorMade Qi10
Prijs: € 649
De standaard Qi10 heeft een zoolgewicht dat in een hoek is geplaatst, net als bij de SIM- en Stealth-drivers. Het formaat is iets groter dan bij voorgaande drivers van TaylorMade, maar het design is mooi gestroomlijnd. Het MOI ligt 200 punten hoger dan bij de Stealth 2, wat de Qi10 stabieler en vergevingsgezinder maakt.

Cleveland Launcher XL2
Prijs: € 480
De XL2 is uitgerust met dezelfde technologie als zijn voorganger, maar volgens Cleveland slaat de XL2 verder en is hij vergevingsgezinder en consistenter. Dat is te danken aan de 'MainFrame' technologie, een patroon van verschillende diktes dat de flexibiliteit bij impact vergroot en dus meer balsnelheid genereert.

Callaway Paradym Ai Smoke Max
Prijs: € 649
Normaal gesproken worden er bij het ontwerpen van een nieuwe driver vijf tot acht verschillende clubbladen getest, waarvan de beste wordt gekozen. Dankzij AI werkte Callaway met 50.000 elektronische prototypes, allemaal afgestemd op een bepaalde snelheid, invalshoek en impactlocatie. De Max is het 'hoofdmodel', met de grootste doelgroep.

Titleist TSR2
Prijs: € 649
Dankzij verbeterde aerodynamica beweegt de TSR2 sneller door de lucht, terwijl een vernieuwd uiterlijk – vooral de teen is aangepakt – zorgt voor een natuurlijkere positie bij het adresseren. Het clubblad heeft verschillende diktes die laag voor laag zijn opgebouwd om d

Draw-bias

Ping G430 SFT
Prijs: € 625
Voor het eerst heeft de SFT van Ping een verplaatsbaar gewicht van 22 gram in de zool, waarmee het zwaartepunt – en dus de balvlucht – kan worden beïnvloed: Draw of Draw+. Met 10 tot 20 meter extra draw in vergelijking met het Max-model is dit een driver die je slice voorgoed de wereld uit kan helpen.

Cobra Darkspeed Max
Prijs: € 599
De Max is de meest stabiele en meest draw-bias Darkspeed-driver. Om de beste balans tussen snelheid en vergevingsgezindheid te vinden, gebuikt Cobra progressieve aerodynamica in zijn drivers. De LS is het meest aerodynamisch en de Max het minst, terwijl de standaard Darkspeed hiertussenin zit.

Callaway Paradym Ai Smoke Max D/Max Fast
Prijs: € 649
Kunstmatige intelligentie is tegenwoordig zo slim dat de Ai Smoke-drivers van Callaway ruim zes meter verder slaan dan hun voorgangers. En die data is gemeten over 21 verschillende plaatsen op het clubblad, niet negen zoals de standaard is. Golfers met een slice moeten naar de Max D kijken, terwijl de Max Fast extra snelheid biedt.

Cleveland Launcher XL2 Draw
Prijs: € 480
De XL2 Draw heeft dezelfde technologie als het standaardmodel, met een aangepast chassis om een slice tegen te gaan. Het verbeterde clubhoofd is stabieler dan van de vorige generatie (hoger MOI) en het Rebound Frame stuurt meer energie naar de bal. Ook zit er meer gewicht laag en diep in het clubblad voor extra vergevingsgezindheid en heeft de aanpasbare hosel twaalf posities.