Melanie-Jane Luiten-Lancaster

Harde duw voor Melanie-Jane Luiten

Het KLM Open zou niet kunnen bestaan zonder de inzet van honderden vrijwilligers, weet ook de vrouw van Joost Luiten. Alleen soms zou het net een tandje minder fanatiek mogen...

Melanie-Jane Luiten-Lancaster

Het KLM Open is niet alleen een feestje voor golfers en fans, maar ook een uitstekende kans voor vrijwilligers uit heel golfend Nederland om hun steentje bij te dragen aan ons grootste golfevenement. Vaak begint de inschrijving al maanden van tevoren en stopt de teller pas bij meer dan duizend vrijwilligers. Ze vormen een belangrijke schakel in het toernooi en zorgen dat alles de hele week op rolletjes loopt.

De taken van vrijwilligers tijdens het KLM Open zijn erg gevarieerd. Ze helpen bij het begeleiden van toeschouwers en assisteren de spelers en organisatoren. Ze kunnen bijvoorbeeld de spelers van het hotel naar de golfbaan rijden, toeschouwers begeleiden naar de hospitality tenten, helpen bij het opzetten en afbreken van de infrastructuur, de medische teams assisteren of de balies bij de ingang bemannen. Sommige golfbanen komen met een hele groep vrijwilligers, waardoor ze een ‘eigen’ hole mogen begeleiden.

Soms is het grappig om te zien dat bepaalde vrijwilligers hun taak wel heel serieus nemen en mij hard wegduwen als ik dicht bij Joost kom. Gelukkig zien ze dan meestal snel mijn Luiten-badge en weten ze dat ik erbij hoor.

KLM Open-kleding

Elke vrijwilliger krijgt elk jaar speciale kleding. Laatst waren Joost en ik in het bejaardentehuis van mijn oma, die 93 jaar is. Daar zagen we een oudere man met een KLM Open-jas van jaren geleden. Jammer genoeg zagen we het jaartal niet, maar aan de jas was duidelijk te zien dat hij jarenlang gedragen was. Ik zie wel vaker mensen trots hun KLM Open-kleding dragen. Altijd leuk om te zien.

Mijn mooiste moment tussen de vrijwilligers was in 2016, toen Joost op The Dutch het KLM Open won. Na de prijsuitreiking reden we met een buggy naar de tent waar alle vrijwilligers zich verzameld hadden en begonnen te zingen toen we binnenkwamen: ‘Luiten on fire’ en ‘Simply the best’. Met tranen in mijn ogen zag ik Joost daar op het podium staan en de beker in de lucht houden.

Nog steeds als ik het liedje op de radio hoor, denk ik terug aan dat moment. Ik hoop snel weer zoiets moois te mogen beleven. Op naar een mooi thuistoernooi met veel gezellige toeschouwers en vrijwilligers!

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.

Columns
  • golffile