Jurrian Van der Vaart

Hoe vind je je weg op het KLM Open? Jurrian van der Vaart legt uit.

Columnist en voormalig professional Jurrian van der Vaart biedt hulp om alles uit je bezoek aan het KLM Open te halen.

Jurrian Van der Vaart

Ze is weer in aantocht, de kleurrijke golfbraderie die het KLM Open heet. Zelf heb ik in het verleden, als speler, slechts een deel van het hele spektakel gezien, maar als toeschouwer krijg je natuurlijk veel meer mee van alles wat er te zien, te ervaren en te genieten is. Want het is niet alleen maar een golfwedstrijd. Enkele tips om de weg te vinden.

Allereerst kun je tijdens het KLM Open op The International terecht in het tentendorp. Iedereen maar dan ook iedereen die iets te verkopen heeft wat ook maar een vleugje naar golf ruikt, kan hier een plekje huren voor een kraam. Nieuwe stokken nodig? Zo geregeld. Schoenen versleten? Alles is hier in de aanbieding. Doosje wijn uit Zuid-Afrika? Ook beschikbaar. Appartement in Spanje? Pint u maar.

Nadat je je slag hebt geslagen in deze markthal, is het wellicht tijd om iets te eten en te drinken. Waarschijnlijk hoef je niet ver te zoeken voor een van de foodtrucks waar ze populaire gerechten als Koreaanse beef, Vietnamese kip en Mexicaanse nacho’s bereiden, waarna je bij een van de barretjes kunt aanschuiven om eventuele hete pepers te blussen. Ik heb genodigden van sponsoren gezien die in tien uur tijd niet eens op de golfbaan zijn geweest: het witte-wijn-plein was meer dan voldoende voor een leuk dagje uit.

Complimenten voor de onderhoudsjongens

Toe aan wat rust? Zoek dan een plekje op de tribune bij de driving range. Het is er een komen en gaan van profs die trainen, stokken testen of sociaal lopen te wezen. En het tempo ligt hier wat lager. Vooral het tempo van de verschillende swings kun je meenemen naar je eigen baan. Zo doen de profs gerust een uur over een emmertje ballen slaan.

Nog steeds niet moe en uitgewoond? Dan is er natuurlijk nog de wedstrijd in de 18-holesbaan, waar je eigenlijk voor kwam. The International ligt er op normale dagen al keurig bij, maar voor deze toernooiweek komen er greenkeepers vanuit heel Nederland om te helpen met de preparatie. Sommigen van hen doen dat vooral voor de ervaring, anderen zien het als een kans om collega’s te zien, bij te praten en een steentje bij te dragen.

Iedereen heeft een passie voor het vak en beschouwt het helpen op het KLM Open als een vanzelfsprekendheid. Want alleen als je die passie hebt, sta je ’s ochtends om 5.00 uur een bunker aan te harken waar geen speler die week zijn bal in zal slaan. Dit geldt ook voor alle vrijwilligers, die de toeschouwers meestal de goede kant op sturen. De balspotters, de gastvrouwen, de shuttle-chauffeurs, en wie er ook maar tijd wil stoppen in dit golffeest.

Kom ook kijken, bedank al deze werkbijen, geef complimenten aan de onderhoudsjongens en o ja, vergeet niet om de Nederlandse spelers aan te moedigen!

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.

Columns
  • Golffile