Deze Week in Golf: nieuwe kans voor Van Dam

Anne van Dam werd vorig jaar derde in Zweden. Ze doet weer mee aan het Volvo Car Scandinavisch Mixed, net als Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing  … Sterk veld in Nicklaus’ Memorial Tournament … LPGA Tour naar New Jersey … Veel Nederlanders in Challenge Open van Cadiz … LIV Golf League in Houston

Anne van Dam

DP World Tour / Ladies European Tour
Kampioenschap:
Volvo Car Scandinavisch Mixed
Data: 6 – 9 juni 2024
Baan: Vasatorps Golfklubb, Helsingborg (Zwe)
Lengte: 5.277 meter / 6.671 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website DP World Tour en Ladies European Tour
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.00 – 18.00 uur. Zaterdag van 13.00 – 19.30 uur. Zondag van 12.30 – 17.30 uur.
Mooie namen: Linn Grant, Madele Sagström, Lee-Anne Pace, Manon de Roey, Bronte Law, Rasmus Højgaard, Alexander Björk, Jesper Svensson, Adrian Otaegui, Vincent Norrman en Jorge Campillo
Nederlanders: Anne van Dam, Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing
Winnaar in 2023: Dale Whitnell (Eng)
Laatste winnaars: 2023 – Dale Whitnell (Eng), 2022 – Linn Grant (Zwe), 2021 – Jonathan Caldwell (N-I)
Bijzonderheden: De helft van het veld bestaat uit spelers van de DP World Tour en de helft uit speelsters van de Ladies European Tour.
Het decor van het kampioenschap wordt gevormd door de Vasatorps Golfklubb bij Helsingborg, dat van alle Zweedse plaatsen het dichtst bij Denemarken ligt.
De club is al ruim vijftig jaar oud en bestaat uit twee 18-holes banen. Het kampioenschap van deze week vindt plaats op de in 2008 geopende Tournament Course.

Vasatorps was al gastheer van vier wedstrijden van de Ladies European Tour, drie van de DP World Tour en twee van de Challenge Tour.
In 2014 won Dewi Claire Schreefel er het Helsingborg Open. Annika Sörenstam was in 2002 het Compaq Open en ook bij de mannen is de lijst met winnaars imponerend: Severiano Ballesteros (1978), Sandy Lyle (1979) en Greg Norman (1980). Dat gebeurde wel op de ‘oude’ baan.
De Tournament Course staat op nagenoeg alle Zweedse lijstjes keurig in de top-10.

Vorig jaar won Dale Whitnell op de Ullna Golf & Country Club bij Stockholm. Hij kwam tot een totaal van 21 onder par. Anne van Dam speelde ook geweldig: ze werd met vijftien onder par gedeeld derde.
En dan nog dit (I): het verschil tussen de lengtes voor mannen en vrouwen zoals aangegeven op de websites van de DP World Tour en de Ladies European Tour is enorm: bijna anderhalve kilometer. Dat kan niet kloppen.
En dan nog dit (II): er is deze week een informatieve en duidelijke plattegrond met de posities van de deelnemers beschikbaar.

PGA Tour
Kampioenschap:
The Memorial Tournament presented by Workday
Data: 6 – 9 juni 2024
Baan: Muirfield Village Golfclub, Dublin, Ohio (VS)
Lengte: 6.922 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 20.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00 – 24.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.30 – 24.00 uur
Hoogst gerankte spelers: Scottie Scheffler, Xander Schauffele, Rory McIlroy, Wyndham Clark, Viktor Hovland, Ludvig Aberg, Patrick Cantlay, Collin Morikawa en Brian Harman
Winnaar in 2023: Viktor Hovland (Noo)
Laatste winnaars: 2023 – Viktor Hovland (Noo), 2022 – Billy Horschel (VS), 2021 – Patrick Cantlay (VS), 2020 – Jon Rahm (Spa), 2019 – Patrick Cantlay (VS)
Bijzonderheden: Het wordt een drukke reeks voor de topspelers: deze week een Signature Event (officiële website), vervolgens het U.S Open en dan weer een Signature Event, het Travelers Championship.
Er doen 73 spelers mee en net als op Bay Hill en Riviera is er na twee dagen een cut: de beste vijftig plus ties komen ook zaterdag en zondag in actie.

Natuurlijk gaat het deze week ook over de gastheer: Jack Nicklaus. Winnaar van 73 toernooien van de PGA Tour (derde na Tiger Woods en Sam Snead) en de man met meeste Major-zeges (achttien stuks).
De nu 84-jarige Nicklaus ontwierp de Muirfield Village Golfclub begin jaren zeventig en hij koos voor de naam omdat hij op het Schotse Muirfield zijn eerste Open Championship won.
Het is een lange, uiterst moeilijke baan (plattegrond) waarop alle onderdelen van. Het spel worden getest.
En dan nog dit: in het bizarre covid-19 seizoen 2020 werd er de week voor het naar juli verplaatste Memorial Tournament eenmalig een andere wedstrijd van de PGA Tour gespeeld: het door Collin Morikawa gewonnen Workday Charity Open.

LPGA Tour
De Tour blijft na het U.S. Women’s Open aan de Amerikaanse oostkust voor de met 1.750.000 dollar gedoteerde Shoprite LPGA Classic Presented by Acer (meer bijzonderheden en vanaf vrijdag 14.00 uur live scoring) dat van 7 – 9 juni wordt gespeeld.
Op de Bay Course at Seaview bij Galloway, New Jersey ging de zege in 2023 naar de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Buhai,
Televisie: op maandag 10 juni van 19.30 – 21.00 uur een verslag op Ziggo Sport Golf.

LIV Golf League
Volgende treffen: in Texas van 7 – 9 juni (vrijdag - zondag) op de Golfclub of Houston (meer bijzonderheden en live scoring). Het is het achtste toernooi van 2024.
Televisie: alle dagen live van 19.00 – 24.00 uur op Ziggo Sport. Vrijdag op Docu en zaterdag en zondag op Tennis.

Challenge Tour
Van 6 – 9 juni wordt op de Iberostar Real Golf Novo Sancti Petri bij Cadiz, Andalucía het Cadiz Challenge Open gespeeld.
Aan het met 270.000 euro gedoteerde toernooi (meer bijzonderheden en vanaf donderdag Live Scoring) doen Sven Maurits (wildcard), Lars van Meijel, Wil Besseling, Kiet van der Weele en Lars Keunen mee.

Pro Golf Tour
Van 3 – 6 juni wordt het Royal Homburger Open gespeeld (meer bijzonderheden en scoring).

Alps Tour
De Tour gaat binnenkort naar Frankrijk. Van 14 – 16 juni staat op de Golf de La Grange aux Ormes bij Metz het Open de la Mirabelle d’Or op het programma (meer bijzonderheden).

Tour
  • Golffile.ie