Ivar Van der Moolen

Mental Toughness Golf: Train je quiet eye

Zin om meer putts te holen? Twee weken de tijd om elke dag een halfuurtje te oefenen? Train je quiet eye en ontwikkel een ijskoude putting stroke die onder de grootste druk nog overeind blijft.

Ivar Van der Moolen

De term ‘quiet eye’ komt van bewegingswetenschapper Joan Vickers uit Canada. Om precieze bewegingen te kunnen uitvoeren, hebben je hersenen gedetailleerde informatie nodig. Je ogen verzamelen die informatie en sturen die naar je brein. Hoe kalmer je blik, hoe eenduidiger de informatie en hoe duidelijker de boodschap. En dus: hoe overtuigender je putting stroke.

Het probleem is stress. Onder druk doen je ogen instinctief het tegenovergestelde van wat ze moeten doen: ze zien alles wat er om je heen gebeurt. Handig toen je nog in je berevel liep en op je hoede moest zijn voor de lokale sabeltandtijger, maar minder praktisch op de putting green van 18 voor de winst. Een onrustige blik = een onrustige stroke.

Ik ben groot fan van wetenschappelijk onderbouwde mentale trainingen en het goede nieuws is dat je een quiet eye kunt trainen. Dit is een goede manier: leg de bal op de green en lees de lijn zoals je normaal gesproken doet. Kijk drie (3) seconden naar de plek waar je de bal wilt hebben, bijvoorbeeld de hole, of een plek waar je wilt dat de bal overheen rolt. Kijk vervolgens twee (2) seconden naar een specifiek punt op de bal (bijvoorbeeld een stip, het logo of een dimple). Voer je stroke uit en kijk één (1) seconde naar de plek waar de bal net lag.

Lage hartslag

Je kunt dit het beste op de oefengreen doen, maar thuis op een mat kan ook. Twee weken lang, drie sessies van twintig ballen per dag met daarna drie minuten pauze en je hebt het begin van een quiet eye.

Onderzoeken genoeg dat het werkt. Een groep golfers met een gemiddelde handicap van 2,7 won het seizoen na quiet eye-training 1,9 slagen op de green. Het college basketbalteam van Joan Vickers gooide er in het seizoen na quiet eye-training 22% meer vrije worpen in, en had een beter gemiddelde dan in de NBA wordt gehaald. Dit jaar verschenen de resultaten van een onderzoek onder 22 golfers van het National Golf Junior Team. Ze holeden meer putts, hadden een lagere hartslag en ervaarden minder stress na quiet eye-training.

Minder stress is betere prestaties en meer plezier. Dus hup: 3-2-1, een stip op je bal en twee weken oefenen.

Meer lezen?

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine en ontvang niet alleen deze columns maar ook alle andere artikelen op de deurmat.

Columns
  • Adobe Stock