/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2024%2F05%2FgbXcoWlosA06pF1716964259.png)
Er zijn tegenwoordig zo ongelooflijk veel opties dat het geen probleem is om een driver te vinden die je mooi vindt, die lekker klinkt en die past bij jouw budget. Maar of je nu net begint met golf of speelt vanaf scratch, vergeet niet dat een driver de meeste waar voor zijn geldt biedt als snelheid, spin en balvlucht zijn geoptimaliseerd voor jouw swing.
Hou je geld in je portemonnee tot je een exemplaar gevonden hebt dat voldoet aan al je eisen. En hou bij je zoektocht altijd de volgende vijf punten in de gaten.
Hier vind je de beste drivers van 2024.
Eerst vergevingsgezindheid, dan power
Dit jaar is de focus van fabrikanten enigszins veranderd van lengte naar vergevingsgezindheid, met de high MOI-drivers van Ping en TaylorMade als uitschieters. Als je een fittingsessie boekt, zal een goede fitter vergevingsgezindheid en controle als startpunt nemen van de zoektocht naar een driver en een set-up waarmee jij uit de voeten kunt. Pas daarna zal hij de grenzen opzoeken en kijken hoe afstand en balvlucht kunnen worden geoptimaliseerd zonder dat je inlevert op die controle.
Snelheid, power en lengte zijn natuurlijk altijd spectaculair, maar de meeste fairways zijn ontworpen voor drives van 200-210 meter, en als je de gemiddelde clubgolfer een driver in handen drukt die elke keer deze afstand overbrugt, dan stopt hij of zij 'm direct in de tas.
Als je een serieuze golfer bent, die op zoek is naar een nieuwe driver, zet vergevingsgezindheid dan bovenaan je verlanglijst, boven power.
Niet op zoek naar de regenboog
Dankzij de launch monitor hebben we tegenwoordig veel kennis over impact en de clubfitting-factoren die hier invloed op hebben. Maar op één gebied helpen launch monitoren helemaal niet. Ze laten ons te pas en te onpas het potentieel voor extra afstand zien, die je krijgt met een opwaartse invalshoek van 5º. De beroemde hoge 'regenboogbalvlucht' zou ons tot 25 meter extra lengte kunnen opleveren.
Maar het grootste deel van de golfers kan beter op zoek gaan naar een vlakkere invalshoek, omdat die de grootste kans op goed balcontact biedt. Vanuit dat startpunt moet je pas op zoek gaan naar het optimaliseren van de vertrekhoek en spin.
Shaftlengte? Vergeet je ego
In 1998 limiteerden de regelgevende organen het trampoline-effect van het clubblad en in 2004 waren de afmetingen van het clubhoofd aan de beurt. Hiermee werden twee manieren om snelheid te genereren aan banden gelegd, wat fabrikanten dwong om elders te kijken.
Eén manier is de lengte van de shaft. Een langere club heeft meer potentie om snelheid te genereren, en daarom is de lengte van de standaard driver de laatste jaren toegenomen van 43 naar 45,5 inch.
Maar er is een prijs: een langere club is lastiger te controleren. In de meeste gevallen valt het potentieel aan extra lengte ruimschoots weg tegen problemen met balcontact, swingpad, invalshoek en consistentie. Opvallend genoeg is die 45,5 inch een hele inch (2,54 cm) langer dan de gemiddelde driver op de tour.
De boodschap is duidelijk: zorg eerst dat je controle hebt over je driver voordat je op zoek gaat naar extra lengte.
De beste vragen die je kunt stellen
Bijna elke driver zal geweldig voelen en presteren als je de bal op de sweetspot raakt. Maar de echte verschillen zie je bij minder goed balcontact – voor de meeste golfers meer regel dan uitzondering. Het Wereld Handicap Systeem laat zien dat we driekwart van onze ronden boven onze handicap spelen. 'Wat gebeurt er als ik de sweetspot mis?’ is dus de vraag die we eigenlijk moeten stellen.
Je bent immers op zoek naar een driver die ook presteert als je niet geweldig speelt. Dus wat gebeurt er bij missers? Krijg je nog een redelijke balvlucht als je de bal op de hiel raakt? Is die hook onder controle bij contact op de teen? Leg je nog een aardige afstand af als je de bal onderop het clubblad raakt?
In het ideale geval ga je aan de slag met een fitter en een launch monitor om te voorkomen dat je naar huis gaat met een driver die je perfect moet raken voor een goed resultaat.
Heb ik aanpasbaarheid nodig?
De voordelen van een aanpasbare driver zijn bekend. De club kan met je 'meegroeien', zodat je de set-up kunt veranderen als je meer snelheid gaat genereren of die swingbaan van-buiten-naar-binnen weet te corrigeren. Aanpasbaarheid geeft je ook de mogelijkheid om je in te stellen op andere banen of condities, zoals minder spin op een winderige, harde linksbaan.
Een aanpasbare driver lijkt dus vooral geschikt voor spelers die nog veel vooruitgang boeken of op verschillende banen spelen.
De beste aanpasbare drivers bieden de normale golfer de voordelen van clubfitting op tourtruck-niveau. Het vermogen om parameters als vertrekhoek en spin aan te passen, betekent dat we een club extreem precies kunnen finetunen. Wat dat betreft kunnen aanpasbare drivers zelfs nuttig zijn voor golfers die na een fittingsessie niets meer aan de optimale setting willen veranderen. Of een aanpasbare driver iets voor jou is, hangt af van je budget en persoonlijke voorkeuren.
De complete test van de beste drivers van 2024 vind je in Golfers Magazine 4.