Unieke triple Koninklijke Haagsche

Alles was voor de Haagsche in de finale van de NGF Voorjaarscompetitie. Nadat eerder op de dag de Dames wonnen, deden later op de dag zowel het eerste als het tweede Herenteam hetzelfde. De Koninklijke Haagsche neemt alle prijzen mee uit Herkenbosch.

hoofdklasse

Dames nemen titel Houtrak over

Zes spelers speelden de finale, maar zowel coach Mike Yarnold als captain Carlijn de Graaf benadrukten minuten nadat de beslissende putt van Rebecka Holmstrom gevallen was dat het een prestatie van negen vrouwen was geweest.

'Je weet dat je het niet met zes spelers doet', aldus de coach van de kersverse landskampioen. We hadden in totaal negen spelers waarvan je weet dat niet iedereen er elke keer bij kan zijn door andere verplichtingen. We hebben goed kunnen rouleren en waren vandaag in staat ons sterkste team op te stellen. Met dit als resultaat', keek de coach tevreden terug op de dag die al zo goed begonnen was ook met een 6-0 score in de foursomes.

'We hebben eerder zo ruim voorgestaan na de foursomes maar toen wonnen we maar net met 10-8. Dat wilden we niet nog eens laten gebeuren. Na de lunch is het altijd even lastig, maar we konden de lijn van de ochtend goed doortrekken met een mooi resultaat. We zijn een aantal jaar geleden begonnen met een plan, het bestuur stond er achter en dit is het resultaat', aldus de winnende coach.

Ook captain De Graaf roemde direct het negental én stond ook stil bij de eerdere ruime voorsprong die maar net in een zege werd omgezet.

'Het is fijn als je met 6-0 voor de middag in gaat, maar dat hebben we in de competitie ook een keer gehad en toen gingen we iets té relaxt de baan in. Dat wilden we niet opnieuw laten gebeuren en we zeiden dan ook tegen elkaar dat we er meteen vol in moesten. Blijf scherp, doe je ding, dan trekken we aan het langste eind, dat was ons motto.'

In de scores kwam dat in de eerste partij, waar Claudia Lara Miravilles met 5/4 snel afrekende met Mayka Hoogeboom, direct tot uiting, en toen de vierde speler, Rebecka Holmstrom (foto) met een lange putt voor 6/4 won van Silke van Abswoude bezegelde ze daarmee direct het lot van Noordwijk door op 10-0 te komen waarna alle andere partijen direct op werden gegeven.

De winnende putt was direct de laatste handeling voor het spel op Herkenbosch werd stilgelegd. Een dreiging van onweer dwong de organisatie de spelers van de heren en de reserveteams naar binnen te roepen. Na een onderbreking van een half uur werd het spel hervat in de hoop dat het spel afgemaakt kan worden voor de volgende stortbui zich aandient.

Rebecka Holmstrom stelde de titel veilig bij de dames

Heren Haagsche op herhaling

Waar het bij de dames een schijnbaar eenvoudige zege was, moesten de Heren diep gaan om de titel te prolongeren. Een weatherdelay, maar vooral een ongekend spannend verloop van de singles zorgde ervoor dat de beslissing pas viel toen er nog minder dan een uur daglicht over was.

Nadat in de reguliere speeltijd geen verschil tussen de teams van de Haagsche en Eindhoven te zien was, was een verlenging noodzakelijk.

Ook op die extra holes was er lang geen verschil te zien tussen de twee drietallen die de baan in gingen.

Batens maakt het vrij vlot af tegen Van der Vight, maar Jack Ingham en Abel Derksen hadden extra extra holes nodig om een winnaar aan te wijzen. Dat werd de man uit Eindhoven waardoor de beslissing moest vallen in de allerlaatste partij waarin Tim van der Steen het opnam tegen. Met eerstgenoemde uiteindelijk als koelbloedigste.

'Ik wist dat Thijmen snel klaar was en op een gegeven moment hoorde ik dat Jack gewonnen had voor Eindhoven. Dan komt er wel heel veel druk op die laatste putt te staan. Dit was ruim het spannendste wat ik ooit op de baan heb meegemaakt. Ik ben heel blij dat ik het af heb kunnen maken', glunderde de speler uit Wassenaar.

Ook de voorzitter van de Koninklijke, Jan van Zuuren glunderde na afloop van oor tot oor.

'Dit is een unieke prestatie die ik eigenlijk nog niet zo heel goed kan bevatten. Niet alleen dat de Heren en de Dames hebben gewonnen, maar zeker ook dat ons tweede team heeft gewonnen. Dat team bestaat uit alleen maar jonge jongens en zij zijn de toekomst van de club. Ik kan niet gelukkiger zijn.'