/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2024%2F04%2FLzkG3SNIaYPnR71714464452.jpg)
Veel regen heeft ook gevolgen voor het bunkerspel. Het zand wordt nat en zwaar, waardoor de club meer afremt als hij erdoorheen glijdt. En als de sand wedge onvoldoende momentum heeft, komt de bal niet uit de bunker. Zorg dus dat je in ieder geval voldoende snelheid genereert. Liever ruim voorbij de vlag dan nog steeds in het zand.
Nog lastiger wordt het als de bunker onder water heeft gestaan en nog niet 'open' is geharkt. Dan ligt de bal op zo'n harde, gladde zandplakkaat.
Weersta de neiging om de bal er 'clean vanaf te plukken'. Dat brengt veel risico met zich mee, omdat de foutmarges klein zijn: je raakt 'm snel te dun of te vet. En met een half slagje krijgt de bal ook geen hoogte en komt de lip van de bunker in het spel.
Het is veiliger om voor een volle bunkerslag te kiezen, maar dan met een kleine aanpassing.

Normaal gesproken wil je voorkomen dat de club zich ingraaft. Daarom heeft een sand wedge veel bounce op de zool (boven), die nog beter zijn werk doet als je het clubblad openzet. Met een harde toplaag bestaat echter het gevaar dat de sand wedge van het zand en tegen de bal stuitert.
Je wilt nu juist dat de club zich wél een beetje ingraaft en goed onder de bal komt. Het helpt om een club met wat minder bounce te kiezen (een gap of lob wedge), maar welke wedge je ook kiest, hou het clubblad haaks op het doel en zet het dus niet open.

Ben je nog steeds bang dat het clubhoofd niet in het zand komt – dat moet je inschatten, want je kunt het zand natuurlijk niet testen –, speel de bal dan iets meer uit het midden van je stand, met je handen bij impact voor de grip (linksboven). Dit is precies wat je bij een normale bunkerslag niet doet, maar je wilt in dit geval dat de club zich ingraaft.
Genereer voldoende snelheid, swing naar beneden en naar voren en schep de bal met een flinke lading zand richting de green (rechtsboven). Niet mooi, wel effectief. Hou er rekening mee dat hij verder doorrolt dan normaal.
- RONALD SPEIJER